Könyv

Vámos Miklós: J. D. Salinger ma pont ilyen szövegeket írna!

Választék
2022.04.17. 12:55
Ajánlom
Kesernyés látásmódot, öniróniát, szívbemarkolást, fordulatos történeteket tartogat Kovács Bálint tavaly megjelent, Lehetne, hogy csak aludjunk? című novelláskötete.
kovacs_balint-125704.jpg

Kovács Bálint: Lehetne, hogy csak aludjunk? (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Valamikor a hetvenes évek legelején úgy szocializáltak minket az idősebb prózaírók, hogy a pályát novelláskötettel célszerű kezdeni. Mert az előkészíti a terepet az utána következő „nagy dobásnak”, az első regénynek. És, ugye, melyikünk készült volna arra, hogy akkor másodiknak dobjunk egy kicsit? De akárhogyan is, a mostani időkre e gyakorlat már nem mondható általánosnak, a kiadók is inkább a regényekre buknak, ama téves hiedelemmel, hogy az olvasók nem szeretik a novellásköteteket.

Két Kovács nevűnek jelent meg prózakönyve tavaly. Úgy érzem, Kovács Bálintét szeretni fogják (Lehetne, hogy csak aludjunk?, 2021, Kalligram). A pindurkát hosszú cím kifejezi, hogy mit kapunk. Kesernyés látásmódot, öniróniát, szívbemarkolást, fordulatos történeteket, szám szerint huszonkettőt. A szerző a fotója alapján dacos törvényenkívülinek látszik, pedig Junior Prima díjas újságíró, régebben internetes napilapoknál, mint az Origo és az Index, ezeknél a hozzá hasonló oknyomozóknak s szabadgondolkodóknak idővel nem maradt terük. Recenzeált sokat színházi előadásokat, s valamennyit szépirodalmi műveket. Publikált a Magyar Narancsban is, jelenleg a hvg.hu-n jelennek meg a sajtóba szánt munkái.

Huszonkét klasszikus novella került a könyvébe, azzal a meglepetéssel, hogy ahány, annyiféle.

Pályakezdők rendszerint csak egyetlen hangszeren képesek játszani, ami nem föltétlenül baj, de tud unalmas lenni. Sorolhatnám a novellák változatos fajtaságát, ám attól tartok, csak elrontanám az olvasói felfedezés izgalmát, esetenként sejtetném a poénok némelyikét. Annyit azért nem szeretnék magamban tartani, hogy ha J. D. Salinger (1919-2010), a Zabhegyező – vagy újabb fordítás szerint Rozsban a fogó – írója 1987-ben újraszületett volna Budapesten, talán ilyesféle szövegekkel keltene figyelmet, és nyerne Pulitzer-díjat (ja nem, azt csak amerikai szerzők kaphatják). Jó volna, ha Kovács Bálint vigyázna, nehogy az újságírás hígítsa a szépírói bekezdéseit. Megesett ez még a Nyugat nagy generációjával is néhanap.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

A szerző kommentárja

Ha az ember különféle szorongásokról ír, az általában azt jelenti, hogy maga is hajlamos a szorongásra. Persze ez a mondat máris hazugság, mert az „ember” valójában csak rám vonatkozik. Mindenesetre a pályakezdő író (na jó: én) persze, hogy szorong, vajon a kezdeti „kis dobás” után összejön-e majd a nagy, a regény, és mi van, ha nem? (Mi lenne: akkor vége mindennek és hiábavaló volt az egész.) Mégis: elvárások ide, regények oda, most, hogy megjelent egy igazi kiadónál egy igazi szépirodalmi mű, amin az én nevem szerepel a cím fölött, olyannyira életem legfontosabb kincsének érzem ezt a kötetet, hogy nem cserélném el semmilyen nagyregényre, és ami talán ennél is nagyobb szó, a másik Kovács nevű szerző és hazafias táncdalénekes az enyémnél persze sokkal sikeresebb kötetére sem.

És akkor még az szóba sem került, hogy egyszer csak jön egy igazinál is igazibb író, és Salingerhez hasonlítja meg Pulitzer-díjakkal egy mondatban emlegeti a nevezett novelláskötetet (mármint az enyémet, nem a másik Kovácsét). Ha az ember szeret szorongani, persze egy ilyen felfoghatatlan dicséretet sem tud elhinni. De azért az könnyen lehet, hogy gombóccal a torkában tart egy nap szünetet kedvenc tevékenységében. Máma már nem szorong tovább.

Őszinte köszönettel,
Kovács Bálint

Kovács Bálint: Lehetne, hogy csak aludjunk?

Kalligram Könyvkiadó
Megjelenés: 2021. október 25.

A regény megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva. >>>

Fejléckép: Vámos Miklós (fotó: Erdélyi Gábor)

Vámos Miklós: Rejtelmes utazás, amit életnek nevezünk

Kapcsolódó

Vámos Miklós: Rejtelmes utazás, amit életnek nevezünk

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Jonathan Franzen Keresztutak című új regényét ajánlja olvasóink figyelmébe, amelyre Bárdos András, a 21. Század Kiadó vezetője reagál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Zenés színház

„Az anyanyelvén az ember a lelkét tudja kifejezni” – interjú Alekszej Kulagin operaénekessel

A Marton Éva Nemzetközi Énekversenyen feltűnt fiatal művész, aki a Fidelio különdíját is elnyerte, épp az Opera Borisz Godunov-produkciójában szerepel. Hogyan választja valaki ezt a pályát, aki kamaszkoráig nem is látott operát? – erről is kérdeztük az énekest.
Klasszikus

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.
Könyv podcast

Minden határhelyzet izgalmas az irodalomban – Rostás Eni a Lírástudók vendége

A Magvető Kiadó Határhelyzetek-sorozatában a kortárs, friss világirodalom legszebb kötetei kerülnek a magyar olvasók elé. Ezekről beszélgettünk a kiadó szerkesztőjével, Rostás Enivel, akivel felemlegettük Irene Solà fantasztikus sikereit is.