Könyv

Vámos Miklós: J. D. Salinger ma pont ilyen szövegeket írna!

Választék
2022.04.17. 12:55
Ajánlom
Kesernyés látásmódot, öniróniát, szívbemarkolást, fordulatos történeteket tartogat Kovács Bálint tavaly megjelent, Lehetne, hogy csak aludjunk? című novelláskötete.
kovacs_balint-125704.jpg

Kovács Bálint: Lehetne, hogy csak aludjunk? (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Valamikor a hetvenes évek legelején úgy szocializáltak minket az idősebb prózaírók, hogy a pályát novelláskötettel célszerű kezdeni. Mert az előkészíti a terepet az utána következő „nagy dobásnak”, az első regénynek. És, ugye, melyikünk készült volna arra, hogy akkor másodiknak dobjunk egy kicsit? De akárhogyan is, a mostani időkre e gyakorlat már nem mondható általánosnak, a kiadók is inkább a regényekre buknak, ama téves hiedelemmel, hogy az olvasók nem szeretik a novellásköteteket.

Két Kovács nevűnek jelent meg prózakönyve tavaly. Úgy érzem, Kovács Bálintét szeretni fogják (Lehetne, hogy csak aludjunk?, 2021, Kalligram). A pindurkát hosszú cím kifejezi, hogy mit kapunk. Kesernyés látásmódot, öniróniát, szívbemarkolást, fordulatos történeteket, szám szerint huszonkettőt. A szerző a fotója alapján dacos törvényenkívülinek látszik, pedig Junior Prima díjas újságíró, régebben internetes napilapoknál, mint az Origo és az Index, ezeknél a hozzá hasonló oknyomozóknak s szabadgondolkodóknak idővel nem maradt terük. Recenzeált sokat színházi előadásokat, s valamennyit szépirodalmi műveket. Publikált a Magyar Narancsban is, jelenleg a hvg.hu-n jelennek meg a sajtóba szánt munkái.

Huszonkét klasszikus novella került a könyvébe, azzal a meglepetéssel, hogy ahány, annyiféle.

Pályakezdők rendszerint csak egyetlen hangszeren képesek játszani, ami nem föltétlenül baj, de tud unalmas lenni. Sorolhatnám a novellák változatos fajtaságát, ám attól tartok, csak elrontanám az olvasói felfedezés izgalmát, esetenként sejtetném a poénok némelyikét. Annyit azért nem szeretnék magamban tartani, hogy ha J. D. Salinger (1919-2010), a Zabhegyező – vagy újabb fordítás szerint Rozsban a fogó – írója 1987-ben újraszületett volna Budapesten, talán ilyesféle szövegekkel keltene figyelmet, és nyerne Pulitzer-díjat (ja nem, azt csak amerikai szerzők kaphatják). Jó volna, ha Kovács Bálint vigyázna, nehogy az újságírás hígítsa a szépírói bekezdéseit. Megesett ez még a Nyugat nagy generációjával is néhanap.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

A szerző kommentárja

Ha az ember különféle szorongásokról ír, az általában azt jelenti, hogy maga is hajlamos a szorongásra. Persze ez a mondat máris hazugság, mert az „ember” valójában csak rám vonatkozik. Mindenesetre a pályakezdő író (na jó: én) persze, hogy szorong, vajon a kezdeti „kis dobás” után összejön-e majd a nagy, a regény, és mi van, ha nem? (Mi lenne: akkor vége mindennek és hiábavaló volt az egész.) Mégis: elvárások ide, regények oda, most, hogy megjelent egy igazi kiadónál egy igazi szépirodalmi mű, amin az én nevem szerepel a cím fölött, olyannyira életem legfontosabb kincsének érzem ezt a kötetet, hogy nem cserélném el semmilyen nagyregényre, és ami talán ennél is nagyobb szó, a másik Kovács nevű szerző és hazafias táncdalénekes az enyémnél persze sokkal sikeresebb kötetére sem.

És akkor még az szóba sem került, hogy egyszer csak jön egy igazinál is igazibb író, és Salingerhez hasonlítja meg Pulitzer-díjakkal egy mondatban emlegeti a nevezett novelláskötetet (mármint az enyémet, nem a másik Kovácsét). Ha az ember szeret szorongani, persze egy ilyen felfoghatatlan dicséretet sem tud elhinni. De azért az könnyen lehet, hogy gombóccal a torkában tart egy nap szünetet kedvenc tevékenységében. Máma már nem szorong tovább.

Őszinte köszönettel,
Kovács Bálint

Kovács Bálint: Lehetne, hogy csak aludjunk?

Kalligram Könyvkiadó
Megjelenés: 2021. október 25.

A regény megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva. >>>

Fejléckép: Vámos Miklós (fotó: Erdélyi Gábor)

Vámos Miklós: Rejtelmes utazás, amit életnek nevezünk

Kapcsolódó

Vámos Miklós: Rejtelmes utazás, amit életnek nevezünk

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Jonathan Franzen Keresztutak című új regényét ajánlja olvasóink figyelmébe, amelyre Bárdos András, a 21. Század Kiadó vezetője reagál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
Könyv ajánló

Disztópikus utazás a közeljövőbe – A Scolar Könyvesboltban mutatja be új regényét Piia Leino

Az Európai Unió irodalmi díjas finn szerzővel Ég című disztópikus thrilleréről beszélget majd Szemere Katalin. A találkozó másik fontos témája pedig az lesz, hogyan segíthet a szépirodalom a kritikus szövegértés fejlesztésében. 
Könyv ajánló

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Könyv hír

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Könyv hír

Médicis-díjra jelölték Krasznahorkai László regényét

A Báró Wenckheim hazatér című regény francia kiadása felkerült a rangos elismerés hosszú listájára, a végső győztest novemberben jelentik be Párizsban. Krasznahorkai László könyve a közelmúltban már elhódított egy francia irodalmi díjat.