Könyv

Vámos Miklós: J. D. Salinger ma pont ilyen szövegeket írna!

Választék
2022.04.17. 12:55
Ajánlom
Kesernyés látásmódot, öniróniát, szívbemarkolást, fordulatos történeteket tartogat Kovács Bálint tavaly megjelent, Lehetne, hogy csak aludjunk? című novelláskötete.
kovacs_balint-125704.jpg

Kovács Bálint: Lehetne, hogy csak aludjunk? (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Valamikor a hetvenes évek legelején úgy szocializáltak minket az idősebb prózaírók, hogy a pályát novelláskötettel célszerű kezdeni. Mert az előkészíti a terepet az utána következő „nagy dobásnak”, az első regénynek. És, ugye, melyikünk készült volna arra, hogy akkor másodiknak dobjunk egy kicsit? De akárhogyan is, a mostani időkre e gyakorlat már nem mondható általánosnak, a kiadók is inkább a regényekre buknak, ama téves hiedelemmel, hogy az olvasók nem szeretik a novellásköteteket.

Két Kovács nevűnek jelent meg prózakönyve tavaly. Úgy érzem, Kovács Bálintét szeretni fogják (Lehetne, hogy csak aludjunk?, 2021, Kalligram). A pindurkát hosszú cím kifejezi, hogy mit kapunk. Kesernyés látásmódot, öniróniát, szívbemarkolást, fordulatos történeteket, szám szerint huszonkettőt. A szerző a fotója alapján dacos törvényenkívülinek látszik, pedig Junior Prima díjas újságíró, régebben internetes napilapoknál, mint az Origo és az Index, ezeknél a hozzá hasonló oknyomozóknak s szabadgondolkodóknak idővel nem maradt terük. Recenzeált sokat színházi előadásokat, s valamennyit szépirodalmi műveket. Publikált a Magyar Narancsban is, jelenleg a hvg.hu-n jelennek meg a sajtóba szánt munkái.

Huszonkét klasszikus novella került a könyvébe, azzal a meglepetéssel, hogy ahány, annyiféle.

Pályakezdők rendszerint csak egyetlen hangszeren képesek játszani, ami nem föltétlenül baj, de tud unalmas lenni. Sorolhatnám a novellák változatos fajtaságát, ám attól tartok, csak elrontanám az olvasói felfedezés izgalmát, esetenként sejtetném a poénok némelyikét. Annyit azért nem szeretnék magamban tartani, hogy ha J. D. Salinger (1919-2010), a Zabhegyező – vagy újabb fordítás szerint Rozsban a fogó – írója 1987-ben újraszületett volna Budapesten, talán ilyesféle szövegekkel keltene figyelmet, és nyerne Pulitzer-díjat (ja nem, azt csak amerikai szerzők kaphatják). Jó volna, ha Kovács Bálint vigyázna, nehogy az újságírás hígítsa a szépírói bekezdéseit. Megesett ez még a Nyugat nagy generációjával is néhanap.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

A szerző kommentárja

Ha az ember különféle szorongásokról ír, az általában azt jelenti, hogy maga is hajlamos a szorongásra. Persze ez a mondat máris hazugság, mert az „ember” valójában csak rám vonatkozik. Mindenesetre a pályakezdő író (na jó: én) persze, hogy szorong, vajon a kezdeti „kis dobás” után összejön-e majd a nagy, a regény, és mi van, ha nem? (Mi lenne: akkor vége mindennek és hiábavaló volt az egész.) Mégis: elvárások ide, regények oda, most, hogy megjelent egy igazi kiadónál egy igazi szépirodalmi mű, amin az én nevem szerepel a cím fölött, olyannyira életem legfontosabb kincsének érzem ezt a kötetet, hogy nem cserélném el semmilyen nagyregényre, és ami talán ennél is nagyobb szó, a másik Kovács nevű szerző és hazafias táncdalénekes az enyémnél persze sokkal sikeresebb kötetére sem.

És akkor még az szóba sem került, hogy egyszer csak jön egy igazinál is igazibb író, és Salingerhez hasonlítja meg Pulitzer-díjakkal egy mondatban emlegeti a nevezett novelláskötetet (mármint az enyémet, nem a másik Kovácsét). Ha az ember szeret szorongani, persze egy ilyen felfoghatatlan dicséretet sem tud elhinni. De azért az könnyen lehet, hogy gombóccal a torkában tart egy nap szünetet kedvenc tevékenységében. Máma már nem szorong tovább.

Őszinte köszönettel,
Kovács Bálint

Kovács Bálint: Lehetne, hogy csak aludjunk?

Kalligram Könyvkiadó
Megjelenés: 2021. október 25.

A regény megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva. >>>

Fejléckép: Vámos Miklós (fotó: Erdélyi Gábor)

Vámos Miklós: Rejtelmes utazás, amit életnek nevezünk

Kapcsolódó

Vámos Miklós: Rejtelmes utazás, amit életnek nevezünk

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Jonathan Franzen Keresztutak című új regényét ajánlja olvasóink figyelmébe, amelyre Bárdos András, a 21. Század Kiadó vezetője reagál.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Hogy nézett ki Balzac igazából?

A híres francia írót, a Goriot apó és az Emberi színjáték szerzőjét szenvedélyesen foglalkoztatta az akkor igen újnak számító módszer, mellyel a valóságot lehetett rögzíteni. Így róla is készült dagerrotípia.
Könyv hír

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Könyv hír

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Könyv ajánló

Online követhető a Libri 2022-es díjátadó gálája

49 kiadó 150 kiadványa indult 2022-ben a Libri irodalmi díjért. A pályaművekről egy 189 tagú, művészekből és közéleti személyiségekből álló bizottság végezte az előválogatást, s szavazataik alapján állt össze a döntős magyar irodalmi alkotások tízes listája. Az online díjátadó 2022. május 19-én, 19 órakor kezdődik.
Könyv hír

Magyarul is olvasható lesz a Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regénye

A 2021-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett zanzibári író műve, az Utóéletek az Európa Könyvkiadó gondozásában, Neset Adrienn fordításában jelenik meg.