Könyv

Vámos Miklós: Márquez és a bölcs krokodil

Választék
2023.04.04. 14:10
Ajánlom
Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Gabriel García Márquez fiának könyvét, a Búcsú Gabótól és Mercedestől című memoárral foglalkozik. Gondolataira a kötet szerkesztője, Rostás Eni reagál.
vamos_2304-140922.jpg

Rodrigo García: Búcsú Gabótól és Mercedestől (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

Melyikünk ne vágyott volna rá, hogy kedvenc nagy írója közelségében tölthessen egy napot. Na jó, egy órát. Elég, ha üldögélhetünk, legjobb volna a dolgozószobájában, nézhessük, figyelhessük. Erre értelemszerűen nincsen mód. Kivéve azon szerencsés embertársainkat, akik a szerzők közeli rokonai: feleség, szerető, gyerek, barát. Mostanában emezek közül többen könyvet írtak a híres hozzátartozóról. Magyarországon például Konrád György fia számolt be apja viselt dolgairól faction (fiction és non fiction határvonalán) műfajú regényben. Márai özvegyének tartalmas naplója is megjelent. Íme Gabriel García Márquez fiának könyve, a Búcsú Gabótól és Mercedestől. Fordította Totth Benedek, híven és hajlékonyan (2022, Magvető).

Az alcím szerint egy fiú memoárja. Testvérének, a másik fiúnak ajánlva, mivel a közös élményt vetette papírra.

Rodrigo García sikeres filmrendező. Ez a vallomása rutinos íróra vall. Meglepően őszinte, szabadszájú és bátor.

GGM nyomtatott emlékműve, amely mégsem piedesztálon ábrázolja a világhírű írót és az imádott atyát. Pontos megfigyelések sorakoznak egymás után, nem nélkülözve a meghatottság mellett a humort sem. A nagy ember náthát kapott. Mindentudó felesége, Mercedes („a bölcs krokodil”) azonban érzi, nem egyszerű megfázásról van szó, értesíti a fiukat.

Két rövid idézet.

  1. Ápolónők és házvezetőnők foglalkoznak a végstádiumú beteggel. Hirtelen hangosan nevetnek. Rodrigo erre beszalad: mi történik? Elmeséik, hogy GGM megnézte őket, férfiszemmel, és nyugodt hangon azt mondta: „Nem tudlak mindannyiótokat megdugni.”
  2. „Apám sokszor panaszkodott, hogy a legjobban azt utálja a halálban, hogy ez az élete egyetlen olyan eseménye, amit nem tud megírni.”

A feladat az atya helyett a fiúra maradt. Elvégezte. Igazán szépen. A kötet hátszövege szerint angolul írta meg. Miért nem az anyanyelvükön, spanyolul? Ezt az egyet nem értem. Sebaj, nem kell mindent értenünk.

Maradok őszinte,
Vámos Miklós

GettyImages-98585254-121640.jpg

Gabriel García Márquez Párizsban 1982-ben (Fotó/Forrás: Ulf Andersen / Getty Images Hungary)

A kötet szerkesztőjének kommentárja:

Rodrigo García a szavak helyett a képeket választotta, filmrendező lett, és filmjeiben a mágikus tájak helyett inkább a realizmus talaján kalandozik. Ám a szüleiről szóló memoárjában nem távolodott olyan messzire a képektől: könyve úgy működik, mint sok-sok egymás mellé pakolt fotó, képeslapok két nagyon izgalmas ember életéből. Mert nem feledkezhetünk el arról, hogy a könyvnek két címszereplője van. Valaki, akit mindenki ismer, és valaki, aki úgy tudott autonóm maradni, hogy évtizedekig rendíthetetlenül ott állt világhírű férje mellett. Mercedes Barcha már nem tudja elmeséli a saját történetét, talán nem is akarná, pedig megérdemelné, hogy az ő életét is megismerje a világ.

A nőét, aki egyszerre öt telefont tartott, könnyen ítélkezett, könnyen megbocsájtott, és még akkor sem mondott le a dohányzásról, amikor már oxigénmaszkra volt szüksége.

És hogy miért angolul született meg ez a könyv? García évtizedekkel korábban Hollywood felé vette az irányt, a Los Angeles Timesnak pedig meglehetősen prózai magyarázatot adott: azért, hogy ne gondolhassa meg magát, ne kérdőjelezhesse meg a vállalkozását. És talán azért is, találgat az egyszeri szerkesztő, hogy ne ragadják el annyira az érzelmei. Megvált az apa- és anyanyelvétől, hogy helyet adjon a Vámos Miklós által emlegetett őszinteségnek, szabadszájúságnak és bátorságnak.

Rostás Eni

Rodrigo García: Búcsú Gabótól és Mercedestől

Magvető Kiadó
Megjelenés: 2022. május 4.

A kötet megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva. »»»

A fejlécképben szereplő fotó Emmer László munkája.

Vámos Miklós: Veszélyes műfaj az önéletrajz

Kapcsolódó

Vámos Miklós: Veszélyes műfaj az önéletrajz

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Romsics Ignác Hetven év – Egotörténelem című életrajzi művének első kötetével foglalkozik.

Eleinte nem szerette a Száz év magányt, mára mintegy 400 példánya van belőle

Eleinte nem szerette a Száz év magányt, mára mintegy 400 példánya van belőle

Vélhetően rekordot állított fel Jorge Iván Salazar, az a kolumbiai férfi, aki tizenhat éve gyűjti Gabriel García Marquez leghíresebb regényének kiadásait. A Guinness Rekordok Könyvébe azonban mégsem kerülhetett be.

Gabriel García Márquez és a zene találkozása egy magyar filmben

Gabriel García Márquez és a zene találkozása egy magyar filmben

Vörös Eszter A Nagy Parranda – Történetek Gabriel García Márquezről című különleges műve nyerte az idei, 65. Országos Függetlenfilm Fesztivál egyik kategóriadíját. A lenyűgöző, lírai márqueziáda – amely a zsűri definíciója szerint a zene, az irodalom és az útifilm találkozása a boncasztalon –, hatéves munka gyümölcse. Az újságíróként, videósként és zenészként is ismert alkotóval arról beszélgettünk, hogyan vált minden porcikájában saját gyerekévé a film, és hogyan szeretne vele utat találni a közönséghez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Plusz

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.