Könyv

Vámos Miklós: Mintha szikével írna, úgy vágja át a test és a lélek felszínét

Választék
2023.08.11. 13:30
Ajánlom
Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Nyíri Katalin A kedvedért megeszem című novelláskötetével foglalkozik. Gondolataira a szerző reagál.
3040986-121327.jpg

Nyíri Katalin: A kedvedért megeszem (Fotó/Forrás: FISZ)

A legszívesebben a pályakezdők munkáit szemlézem. Őket még nem övezi figyelem. Büszke vagyok, ha sikerül olyan ifjú szerzőt ajánlanom, akiből azután méltó kolléga válik. Íme, most Nyíri Katalin lépett a színre, annyit árul el a fülszöveg róla, hogy 1986-ban született, s Érden lakik. Folyóirat publikációkat követően itt a novelláskötete: A kedvedért megeszem (FISZ, 2022). Vékonyka könyvtárgy, huszonhat rövid írással. Sietve közlöm, hogy a manapság divatos „én”-jellegű elbeszélőmód helyett nagyjából konzekvensen „ő”-ben adja elő mondandóját, ami a jellemábrázolás szempontjából igen üdvös hatású.

Mit tudhat egy ilyen fiatal ember – nő? lány? – a sorstársairól és saját magáról? Meglehetősen sokat. Kiemelném az első (a címadó) és az utolsó (Valami leesett) szöveget.

Nyíri Katalin mintha szikével írna, néha óvatosan, máskor határozottan vágja át a test és a lélek felszínét.

Történetei a legjelenebb jelenben játszódnak. Novelláinak fő utóíze a mélységes együttérzés.

Egyetlen idézet, amellyel nem lövök le poént. Így indul a Zavaróan fehér című novella:

„Álmában rügyező orgonaágat húzott ki a körme alól, ahogy a bűvész húzza elő a kendőt a zakója ujjából. Tudta, hogy ő szúrta oda, de nem emlékezett, hogyan. Vér nem folyt, minden sápadt volt és fehér: a bőre, a hús a festetlen körme alatt.

Megbolondultam, mondta ki hangosan, mielőtt kinyitotta a szemét. Végre!

Már napok óta alig alszik, hétvégén nem szedi a gyógyszereit.”

Volna még tanulnivalója, főként a szerkesztés terén, ám első kötetnek ez több mint ígéretes. Fontos élethelyzetekre veti következetesen realista tekintetét, amely a fotója szerint higgadt, egyszersmind szigorú, a tanáros szemüveg mögött. Sajnálnám, ha nem folytatná tüzetes megfigyelésünket, dúsítva látóterét esetleg némi múlttal, kevés jövővel, s amikor majd eljön az ideje, nem írna regényt. Családregényt.

Kíváncsian várom.

Maradok őszinte,
Vámos Miklós

280887503_10160289764521869_7874181036409255318_n-140503.jpg

Nyíri Katalin (Fotó/Forrás: Gondos Mária Magdolna / FISZ)

A szerző kommentárja:

2019-ben részt vettem egy novellapályázaton, amelynek egyik zsűritagja Vámos Miklós volt. A szöveg, ami akkor második helyezést ért el, szerepel a kötetben. Nagy öröm volt akkor is, ahogy most is az volt olvasni az ajánlót.

Ha a szerző novelláskötettel indul, gyakran teszik fel a kérdést, hogy a következő kézirat már regény lesz, ugye? Mintha a rövidebb írások csak a hosszabbat készítenék elő. Pedig milyen jó egy novellát végigolvasni a buszon, vonaton vagy akár munkából hazaérve egy kávé mellett.

Ezek is adhatnak olyan erős olvasmányélményt, amire évek múlva is emlékszünk.

Valóban nem készül regény, erre ráérzett Vámos Miklós. A kispróza pontossága, tömörsége vonz, a lezáratlansága. Mindig a lélek érdekel, a reakciók, a kapcsolatok, és igen, a múlt is, az újabb szövegekben ez is megjelenik majd.

Nyíri Katalin

Nyíri Katalin: A kedvedért megeszem

Fiatal Írók Szövetsége
Megjelenés: 2022. május 20.

A kötet megvásárolható a Líra webáruházában ide kattintva. »»»

A fejlécképben szereplő fotó Emmer László munkája.

Vámos Miklós: Ezeket a nőket még sokáig hordozom magamban

Kapcsolódó

Vámos Miklós: Ezeket a nőket még sokáig hordozom magamban

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Puskás Panni Megmenteni bárkit című első regényével foglalkozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Ismét keresik az év legjobb első prózakötetét

Tizedik alkalommal hirdetik meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. A győztes az elismerés mellé egymillió forintot kap, illetve tizenötmillió forint értékű médiakampánnyal segítik könyve népszerűsítését.
Könyv hír

Kihirdették az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj nyerteseit

Bíró Kriszta, G. István László, Kiss Tibor Noé, Péntek Orsolya és Tompa Andrea számára hat hónapon keresztül biztosít támogatást a kerület a független, szabad alkotáshoz. A különdíjat Miklya Zsolt nyerte el. 
Könyv hír

Sikerlistás szerzőket díjazott a Libri

Mások mellett Náray Tamás, Frei Tamás, Karikó Katalin és Orvos-Tóth Noémi is Libri Irodalmi Díjban részesült. Az elismerést egy év kihagyást követően, új elv szerint, tizenkét kategóriában adták át. 
Könyv hír

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Könyv hír

Rangos nemzetközi díjjal ismerték el Bartis Attilát

Első alkalommal érdemelte ki magyar szerző az Európai Újjáépítési Bank elismerését. A EBRD Literature Prize szűkített listáján egy másik magyar művész, Tóth Krisztina is szerepelt novelláskötetével.