Könyv

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Választék
2021.01.14. 09:35
Ajánlom
Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
bakos-121729.jpg

Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utca gyalog (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Engem az első kötetek igazán érdekelnek. Jó úgy belemélyedni egy szövegbe, hogy a szerzőről semmit nem tudok. Legjobb, ha azt sem, hogy fiú-e vagy lány. Távol-keleti írók előnyben, náluk gyakran a név sem igazít el. Törekszem arra, hogy a fülszöveg a legvégére maradjon. A taglalt regényféle – inkább novellafüzér – esetén például így kezdődik: Bakos Gyöngyi első kötete szó szerint is erős indulás. Hm, és nem szó szerint?

A Nyolcszáz utca gyalog (Magvető, 2020) véleményem szerint is erős, tiszta és hatékony szöveg.

Írója harmincöt éves, stílusa olyan kiérlelt, mintha már sokadik munkája volna ez. Igaz, a manapság túl divatos egyes szám első személyű elbeszélőmód jótékonyan fedi azt a dilemmát, hogy mennyire képes az író más emberekbe bújni, főleg olyanokéba, akik az ő nemétől és korától különböznek. Majd meglátjuk. Vannak bíztató jelek. Például a nyitó mondat:

„Miért hord télen mindenki szürke vagy fekete kabátot, kérdezi B.”

Ő egyébként a szerzővel egyidős főszereplő pasijainak egyike. Bakos Gyöngyit még fotón se láttam, de olyasféle lánynak vagy nőnek képzelem, amilyet megírt. Nemzedéke jellegzetes értelmiségi típusának. Akivel nem bánik szépen sem a sors, sem az apa, sem az aktuális csávó. „Túl korán haltak meg a férfiak az életemben.” Szereti a művészfilmeket (Bergman címek állnak a fejezetek élén), meg a különleges jazzt – a Nyolcszáz utca gyalog egy szám címe. Készséges a szexben, ám mintha kevesebb élvezetet találna benne, mint szeretné.

Igazán értékelem, hogy a dugással kapcsolatos dolgokat egyszerűen a nevén nevezi, így kerülve el a két végletet, az obszcenitást és a finomkodást. Prűd lelkűek azért legyenek óvatosak ezzel a könyvvel. Bakos Gyöngyi stílusának legfőbb erénye amúgy is az, hogy mindenféle hűhó és dobpergetés nélküliek a mondatai, tiszták, pontosak, néha húsba és idegekbe metszőek.

Legjobban azt szeretném, ha ezek után írna egy olyan regényt, aminél a műfaj meghatározásakor nem haboznék. Van rá esélye. Szurkolok neki.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

A szerző reakciója:

Elsőkönyvesként igazán jóleső érzés, hogy az igen bőséges könyvmegjelenések közül Vámos Miklós ajánlásra méltónak találta a könyvemet. Nagyon köszönöm a bizalmat, és a dicsérő szavakat. Én is előszeretettel olvasok pályakezdőket, izgalmas felfedezni új hangokat, friss nézőpontokat, illetve, hogy ki hova fejlődik később.

A kitartás és a fejlődés fontos, ha az ember író akar lenni, és az is akar maradni.

Jól tapintott rá Vámos Miklós, hogy mik a terveim a közeljövőben, például, hogy végre írjak egy rendes regényt, kipróbáljak másféle narrációt, ha mégis egyes szám első személyű elbeszélő, akkor semmiképp ne legyen velem egykorú. Lehet, hogy azért a nő marad.

Tisztelettel:
Bakos Gyöngyi

Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utca gyalog

Magvető Kiadó
Megjelenés: 2020. szeptember 15.

További részletek és könyvvásárlás ide kattintva! >>>

A fejlécképben szereplő fotó Erdélyi Gábor munkája.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

Remek filmekkel és közönségkedvencekkel érkezik a 10. Skandináv Filmfesztivál

Premier előtti vetítésekkel, Lars von Trier- és Thomas Vinterberg-maratonnal, valamint felejthetetlen kultfilmekkel várják az északi filmek szerelmeseit a 10. Skandináv Filmfesztiválon. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
Könyv ajánló

Disztópikus utazás a közeljövőbe – A Scolar Könyvesboltban mutatja be új regényét Piia Leino

Az Európai Unió irodalmi díjas finn szerzővel Ég című disztópikus thrilleréről beszélget majd Szemere Katalin. A találkozó másik fontos témája pedig az lesz, hogyan segíthet a szépirodalom a kritikus szövegértés fejlesztésében. 
Könyv ajánló

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Könyv hír

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Könyv hír

Médicis-díjra jelölték Krasznahorkai László regényét

A Báró Wenckheim hazatér című regény francia kiadása felkerült a rangos elismerés hosszú listájára, a végső győztest novemberben jelentik be Párizsban. Krasznahorkai László könyve a közelmúltban már elhódított egy francia irodalmi díjat.