Könyv

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Választék
2021.01.14. 09:35
Ajánlom
Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
bakos-121729.jpg

Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utca gyalog (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Engem az első kötetek igazán érdekelnek. Jó úgy belemélyedni egy szövegbe, hogy a szerzőről semmit nem tudok. Legjobb, ha azt sem, hogy fiú-e vagy lány. Távol-keleti írók előnyben, náluk gyakran a név sem igazít el. Törekszem arra, hogy a fülszöveg a legvégére maradjon. A taglalt regényféle – inkább novellafüzér – esetén például így kezdődik: Bakos Gyöngyi első kötete szó szerint is erős indulás. Hm, és nem szó szerint?

A Nyolcszáz utca gyalog (Magvető, 2020) véleményem szerint is erős, tiszta és hatékony szöveg.

Írója harmincöt éves, stílusa olyan kiérlelt, mintha már sokadik munkája volna ez. Igaz, a manapság túl divatos egyes szám első személyű elbeszélőmód jótékonyan fedi azt a dilemmát, hogy mennyire képes az író más emberekbe bújni, főleg olyanokéba, akik az ő nemétől és korától különböznek. Majd meglátjuk. Vannak bíztató jelek. Például a nyitó mondat:

„Miért hord télen mindenki szürke vagy fekete kabátot, kérdezi B.”

Ő egyébként a szerzővel egyidős főszereplő pasijainak egyike. Bakos Gyöngyit még fotón se láttam, de olyasféle lánynak vagy nőnek képzelem, amilyet megírt. Nemzedéke jellegzetes értelmiségi típusának. Akivel nem bánik szépen sem a sors, sem az apa, sem az aktuális csávó. „Túl korán haltak meg a férfiak az életemben.” Szereti a művészfilmeket (Bergman címek állnak a fejezetek élén), meg a különleges jazzt – a Nyolcszáz utca gyalog egy szám címe. Készséges a szexben, ám mintha kevesebb élvezetet találna benne, mint szeretné.

Igazán értékelem, hogy a dugással kapcsolatos dolgokat egyszerűen a nevén nevezi, így kerülve el a két végletet, az obszcenitást és a finomkodást. Prűd lelkűek azért legyenek óvatosak ezzel a könyvvel. Bakos Gyöngyi stílusának legfőbb erénye amúgy is az, hogy mindenféle hűhó és dobpergetés nélküliek a mondatai, tiszták, pontosak, néha húsba és idegekbe metszőek.

Legjobban azt szeretném, ha ezek után írna egy olyan regényt, aminél a műfaj meghatározásakor nem haboznék. Van rá esélye. Szurkolok neki.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

A szerző reakciója:

Elsőkönyvesként igazán jóleső érzés, hogy az igen bőséges könyvmegjelenések közül Vámos Miklós ajánlásra méltónak találta a könyvemet. Nagyon köszönöm a bizalmat, és a dicsérő szavakat. Én is előszeretettel olvasok pályakezdőket, izgalmas felfedezni új hangokat, friss nézőpontokat, illetve, hogy ki hova fejlődik később.

A kitartás és a fejlődés fontos, ha az ember író akar lenni, és az is akar maradni.

Jól tapintott rá Vámos Miklós, hogy mik a terveim a közeljövőben, például, hogy végre írjak egy rendes regényt, kipróbáljak másféle narrációt, ha mégis egyes szám első személyű elbeszélő, akkor semmiképp ne legyen velem egykorú. Lehet, hogy azért a nő marad.

Tisztelettel:
Bakos Gyöngyi

Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utca gyalog

Magvető Kiadó
Megjelenés: 2020. szeptember 15.

További részletek és könyvvásárlás ide kattintva! >>>

A fejlécképben szereplő fotó Erdélyi Gábor munkája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kortárs magyar szerzők a Gyulai Várszínházban

A világirodalmi (Csehov, Donizetti, Ibsen, Shakespeare, Goldoni) és magyar klasszikusok (Madách Imre, Móricz Zsigmond, Örkény István, Wass Albert) mellett a kortárs magyar szerzők művei az idei évadban is hangsúlyos szerepet kapnak Gyulán.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Klasszikus

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Színház

Almodóvar musicallal nyit a Mézesvölgyi Nyár

2021. július 3. és augusztus 29. között már ötödik alkalommal várja nézőit Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja, a Mézesvölgyi Nyár.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

Június 10-én átadták a tavaly odaítélt Franz Kafka-díjat Prágában. A 20. alkalommal odaítélt kitüntetést Milan Kundera képviselője vette át.
Könyv hír

Az interneten is elérhető Franz Kafka Izraelben őrzött irodalmi hagyatéka

A gyűjtemény többek közt több tucat Kafka-kéziratot, jegyzetfüzeteket, személyes leveleket, rajzokat tartalmaz, amelyeknek a jeruzsálemi Nemzeti Könyvtárba kerülését hosszas jogi csetepaté előzte meg.
Könyv ajánló

„A költészet maga a titokzatos zene” – Tóth Krisztina a Lírástudók vendége

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio június 9-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Tóth Krisztina, költő, író, műfordító.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Hogyan lehet összekötözött lábbal táncolni

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ez alkalommal Barack Obama elnöki memoárjának első részét, az Egy ígéret földje című kötetet ajánlja, amire a HVG Könyveknél megjelent könyv felelős szerkesztője, Dufka Hajnalka reagál.
Könyv hír

Nyáron is nyitva tart a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Idén nem tart nyári szünetet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a tagkönyvtárak július 5-től szeptember 5-ig érvényes nyári nyitvatartásáról a bibliotéka honlapján lehet tájékozódni.