Könyv

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Választék
2021.01.14. 09:35
Ajánlom
Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
bakos-121729.jpg

Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utca gyalog (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Engem az első kötetek igazán érdekelnek. Jó úgy belemélyedni egy szövegbe, hogy a szerzőről semmit nem tudok. Legjobb, ha azt sem, hogy fiú-e vagy lány. Távol-keleti írók előnyben, náluk gyakran a név sem igazít el. Törekszem arra, hogy a fülszöveg a legvégére maradjon. A taglalt regényféle – inkább novellafüzér – esetén például így kezdődik: Bakos Gyöngyi első kötete szó szerint is erős indulás. Hm, és nem szó szerint?

A Nyolcszáz utca gyalog (Magvető, 2020) véleményem szerint is erős, tiszta és hatékony szöveg.

Írója harmincöt éves, stílusa olyan kiérlelt, mintha már sokadik munkája volna ez. Igaz, a manapság túl divatos egyes szám első személyű elbeszélőmód jótékonyan fedi azt a dilemmát, hogy mennyire képes az író más emberekbe bújni, főleg olyanokéba, akik az ő nemétől és korától különböznek. Majd meglátjuk. Vannak bíztató jelek. Például a nyitó mondat:

„Miért hord télen mindenki szürke vagy fekete kabátot, kérdezi B.”

Ő egyébként a szerzővel egyidős főszereplő pasijainak egyike. Bakos Gyöngyit még fotón se láttam, de olyasféle lánynak vagy nőnek képzelem, amilyet megírt. Nemzedéke jellegzetes értelmiségi típusának. Akivel nem bánik szépen sem a sors, sem az apa, sem az aktuális csávó. „Túl korán haltak meg a férfiak az életemben.” Szereti a művészfilmeket (Bergman címek állnak a fejezetek élén), meg a különleges jazzt – a Nyolcszáz utca gyalog egy szám címe. Készséges a szexben, ám mintha kevesebb élvezetet találna benne, mint szeretné.

Igazán értékelem, hogy a dugással kapcsolatos dolgokat egyszerűen a nevén nevezi, így kerülve el a két végletet, az obszcenitást és a finomkodást. Prűd lelkűek azért legyenek óvatosak ezzel a könyvvel. Bakos Gyöngyi stílusának legfőbb erénye amúgy is az, hogy mindenféle hűhó és dobpergetés nélküliek a mondatai, tiszták, pontosak, néha húsba és idegekbe metszőek.

Legjobban azt szeretném, ha ezek után írna egy olyan regényt, aminél a műfaj meghatározásakor nem haboznék. Van rá esélye. Szurkolok neki.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

A szerző reakciója:

Elsőkönyvesként igazán jóleső érzés, hogy az igen bőséges könyvmegjelenések közül Vámos Miklós ajánlásra méltónak találta a könyvemet. Nagyon köszönöm a bizalmat, és a dicsérő szavakat. Én is előszeretettel olvasok pályakezdőket, izgalmas felfedezni új hangokat, friss nézőpontokat, illetve, hogy ki hova fejlődik később.

A kitartás és a fejlődés fontos, ha az ember író akar lenni, és az is akar maradni.

Jól tapintott rá Vámos Miklós, hogy mik a terveim a közeljövőben, például, hogy végre írjak egy rendes regényt, kipróbáljak másféle narrációt, ha mégis egyes szám első személyű elbeszélő, akkor semmiképp ne legyen velem egykorú. Lehet, hogy azért a nő marad.

Tisztelettel:
Bakos Gyöngyi

Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utca gyalog

Magvető Kiadó
Megjelenés: 2020. szeptember 15.

További részletek és könyvvásárlás ide kattintva! >>>

A fejlécképben szereplő fotó Erdélyi Gábor munkája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Bellini-operát énekelnek az erdő állatai egy cuki videoklipben

Az olasz bel canto-stílus egyik alapművének részletéből, Vincenzo Bellini Norma című operájának egyik számából készült bájos animációs film.
Színház

Megvan, hová költözik az SZFE a Vas utcából

Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése, amelyben az új oktatási helyszíneken túl az átalakuló intézeteket is bemutatják. A három helyszínen folyó képzés megújult, modern struktúrát ígér.
Klasszikus

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Vizuál

9+1 műalkotás az amszterdami Rijksmuseumból, amit egyszer újra látni akarunk

Rembrandt, Vermeer és Avercamp festményei, több korszak fajanszkerámiái, babaházak és csendéletek sajttal, gyümölccsel. Szabadon böngészhető az amszterdami Rijksmuseum gyűjteménye az interneten. Tíz must-see műalkotást válogattunk össze az alábbi cikkben, amiket látni akarunk az újranyitás után.
Színház

Szarka Gábor az SZFE-ről: „Egészen megdöbbentő állapotokat találtunk”

Péntek este Szarka Gábor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában reagált az elmúlt napok SZFE-vel kapcsolatos híreire és vádjaira, hangsúlyozva, hogy minden intézkedés a hallgatók érdekeit szolgálja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
Könyv magazin

Mindent a mi Budapestünkről – Így éled újjá a Városháza Kiadó

Ha hiányozna Budapest, ideje könyvekbe menekülni. Schiffer Jánossal, a Városháza Kiadó vezetőjével a főváros saját könyvkiadójáról beszélgettünk.
Könyv magazin

Az „igazi” Lúdas Matyi – kiről mintázta Fazekas Mihály a legnagyobb hősét?

Fazekas Mihály legismertebb művének, a Lúdas Matyinak keletkezéséről alig tudunk valamit. Vargha Balázs irodalomtörténész szerint az író Csokonai Vitéz Mihály Dorottyájából vette át az alapmotívumokat, de arról, hogy kit is rejt Matyi és Döbrögi figurája, megoszlanak a vélemények.
Könyv magazin

Marilyn Monroe nemcsak falánk könyvmoly volt, hanem versírással is próbálkozott

Marilyn Monroe nevét hallva az emberek fejében bizonyára azonnal bevillan a fellibbenő fehér szoknyája után kapó szőke szexszimbólum, aki J. F. Kennedy amerikai elnök ágyában kereste a boldogságot, és akin a stúdiók ott nyerészkedtek, ahol csak tudtak. De vajon eszébe jut-e bárkinek, hogy Marilyn könyvtára több mint 400 kötetből állt, ő maga pedig előszeretettel írt verseket?
Könyv magazin

A Ricsárdgír szintise megmenti a karácsonyt, de nem úgy!

A Ricsárdgír zenekar vagány mesekönyvvel jelentkezett a karácsonyi időszakban. A mű fontos személyiségfejlődési krízishelyzeteket boncolgat, de olyan aktuális eseményekre is reagál, mint a világunkat már egy éve sújtó koronavírus.