Könyv

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Választék
2021.01.14. 09:35
Ajánlom
Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
bakos-121729.jpg

Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utca gyalog (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Engem az első kötetek igazán érdekelnek. Jó úgy belemélyedni egy szövegbe, hogy a szerzőről semmit nem tudok. Legjobb, ha azt sem, hogy fiú-e vagy lány. Távol-keleti írók előnyben, náluk gyakran a név sem igazít el. Törekszem arra, hogy a fülszöveg a legvégére maradjon. A taglalt regényféle – inkább novellafüzér – esetén például így kezdődik: Bakos Gyöngyi első kötete szó szerint is erős indulás. Hm, és nem szó szerint?

A Nyolcszáz utca gyalog (Magvető, 2020) véleményem szerint is erős, tiszta és hatékony szöveg.

Írója harmincöt éves, stílusa olyan kiérlelt, mintha már sokadik munkája volna ez. Igaz, a manapság túl divatos egyes szám első személyű elbeszélőmód jótékonyan fedi azt a dilemmát, hogy mennyire képes az író más emberekbe bújni, főleg olyanokéba, akik az ő nemétől és korától különböznek. Majd meglátjuk. Vannak bíztató jelek. Például a nyitó mondat:

„Miért hord télen mindenki szürke vagy fekete kabátot, kérdezi B.”

Ő egyébként a szerzővel egyidős főszereplő pasijainak egyike. Bakos Gyöngyit még fotón se láttam, de olyasféle lánynak vagy nőnek képzelem, amilyet megírt. Nemzedéke jellegzetes értelmiségi típusának. Akivel nem bánik szépen sem a sors, sem az apa, sem az aktuális csávó. „Túl korán haltak meg a férfiak az életemben.” Szereti a művészfilmeket (Bergman címek állnak a fejezetek élén), meg a különleges jazzt – a Nyolcszáz utca gyalog egy szám címe. Készséges a szexben, ám mintha kevesebb élvezetet találna benne, mint szeretné.

Igazán értékelem, hogy a dugással kapcsolatos dolgokat egyszerűen a nevén nevezi, így kerülve el a két végletet, az obszcenitást és a finomkodást. Prűd lelkűek azért legyenek óvatosak ezzel a könyvvel. Bakos Gyöngyi stílusának legfőbb erénye amúgy is az, hogy mindenféle hűhó és dobpergetés nélküliek a mondatai, tiszták, pontosak, néha húsba és idegekbe metszőek.

Legjobban azt szeretném, ha ezek után írna egy olyan regényt, aminél a műfaj meghatározásakor nem haboznék. Van rá esélye. Szurkolok neki.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

A szerző reakciója:

Elsőkönyvesként igazán jóleső érzés, hogy az igen bőséges könyvmegjelenések közül Vámos Miklós ajánlásra méltónak találta a könyvemet. Nagyon köszönöm a bizalmat, és a dicsérő szavakat. Én is előszeretettel olvasok pályakezdőket, izgalmas felfedezni új hangokat, friss nézőpontokat, illetve, hogy ki hova fejlődik később.

A kitartás és a fejlődés fontos, ha az ember író akar lenni, és az is akar maradni.

Jól tapintott rá Vámos Miklós, hogy mik a terveim a közeljövőben, például, hogy végre írjak egy rendes regényt, kipróbáljak másféle narrációt, ha mégis egyes szám első személyű elbeszélő, akkor semmiképp ne legyen velem egykorú. Lehet, hogy azért a nő marad.

Tisztelettel:
Bakos Gyöngyi

Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utca gyalog

Magvető Kiadó
Megjelenés: 2020. szeptember 15.

További részletek és könyvvásárlás ide kattintva! >>>

A fejlécképben szereplő fotó Erdélyi Gábor munkája.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Könyv ajánló

Online követhető a Libri 2022-es díjátadó gálája

49 kiadó 150 kiadványa indult 2022-ben a Libri irodalmi díjért. A pályaművekről egy 189 tagú, művészekből és közéleti személyiségekből álló bizottság végezte az előválogatást, s szavazataik alapján állt össze a döntős magyar irodalmi alkotások tízes listája. Az online díjátadó 2022. május 19-én, 19 órakor kezdődik.
Könyv hír

Magyarul is olvasható lesz a Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regénye

A 2021-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett zanzibári író műve, az Utóéletek az Európa Könyvkiadó gondozásában, Neset Adrienn fordításában jelenik meg.
Könyv hír

Nádas Péter nyitja meg a Könyvhetet

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 93. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet 2022. június 9-12. között a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. 
Könyv magazin

Leszünk barátok? – Neil Gaiman egyetlen szóval oldotta meg egy rajongója házi feladatát

A kortárs angol fantasy és sci-fi egyik legnépszerűbb írója, Neil Gaiman híres a közvetlenségéről. Emellett a közösségi médiában is igen aktív, ezt használta ki az egyik rajongója.