Könyv

Vámos Miklós: Régen olvastam olyan komoly üzenetű regényt, amelyen ennyit kellett röhögnöm

2024.05.31. 09:25
Ajánlom
Vámos Miklós állandó rovatában hónapról hónapra megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Krasznahorkai László év elején megjelent, Zsömle odavan című regényével foglalkozik. Gondolataira a Magvetőnél által kiadott kötet szerkesztője, Szegő János reagál.

3989289-134854.jpg

Krasznahorkai László: Zsömle odavan (Fotó/Forrás: Magvető Kiadó)

Meglep, hogy Krasznakorkai László gazdag munkásságának egyetlen darabját sem méltattam e rovatban. Ugyan miért? Okom személyes: jól ismerem őt, és sejtem, talán undok lesz, ha a szerkesztő arra kéri majd, nyilatkozzék meg itt. Sebaj.

Jellegzetesen nyújtott formátumú könyveiből tekintélyes életmű gyűlt össze. Regényei világszerte megjelennek, e honfitársunk számolatlanul kapja az elismeréseket, talán a Nobel az egyetlen díj, amit még nem zsebelt be. Eddig. Legutóbbi munkája, a Zsömle odavan (Magvető, 2024) két okból is kiemelkedik a művei közül. Első: bár nem ez a témája, tárgyszerűen ábrázolja a magyar politikai felépítményt, némi rutinnal azonosítható mellékalakokkal. (Még egy Krasznahorkai László nevű zenész is fölbukkan. Tudható, hogy az író több hangszeren veri föl otthona csöndjét.) Második: régen olvastam olyan komoly üzenetű regényt, amelyen ennyit kellett röhögnöm, a szó szoros értelmében.

A cselekmény amúgy az öregség grádicsainak érzékletes ábrázolása.

Föltárja, miként érezhet az olyan ember, aki útját bejárva elveszti valamennyi illúzióját s egyúttal fizikai képességeinek többségét is, noha többre is vihette volna, némi szerencsével. Főhősünk a nyitó mondat szerint elhatározza, hogy többé nem tesz a tűzre. A rutinos olvasó innen gyaníthatja, hogy ez a regény végső soron haláltörténet lesz. Persze, már Hemingway leszögezte, hogy minden történet halállal végződik, ha elég messzire elmegyünk benne. Kada Józsi bácsi kilencvenegy éves, amikor megismerjük egy pindurka településen, valahol Magyarországon. Ennél izgalmasabb, hogy ő volna az Árpád-ház legutolsó sarja. Ám ez titok. Mindaddig, amíg politikai erők leleplezik, kihasználják, trónra akarják segíteni a nyugdíjas villanyszerelőt, akinek a kedves kutyája viseli a Zsömle nevet. Nem folytatom sorsuk elmesélését, olvassátok el.

Én szóltam. (Ez a regény mottója.)

Maradok őszinte,
Vámos Miklós

Szego_Janos_portre_KO_photo-121813.jpeg

Szegő János (Fotó/Forrás: Diményi H. Árpád / Szépírók Társasága)

A kötet szerkesztőjének kommentárja:

Krasznahorkai László szerkesztőjeként egy rövid, tehát épp hogy nem krasznahorkais mondatban örvendek Vámos Miklós pontos olvasatának: a Zsömle odavan, melynek lapjain a szerző a keletnémet kegyetlen viszonyokat taglaló Herscht 07769 – Florian Herscht Bach-regénye után haza-, de legalábbis visszatér a mélyen magyar (mélymagyar?) életvilágba, nem csak politikai szatíra címeres bolondokról, ha tetszik, mikszáthos korrajz napjaink társadalmi abszurdjáról, hanem egy fájdalmasan szép regény az öregedésről, a dolgok legvégéről, a kétségbeesett életbe kapaszkodásról, a szűkülő ember kutyamagányáról; fájdalmas, főleg ha nevetünk, de ha nevetünk, akkor talán már mégsem fáj. Annyira. Pont.

Szegő János

Krasznahorkai László: Zsömle odavan

Magvető Kiadó
Megjelenés: 2024. január 3.

A kötet megvásárolható a Líra webáruházában ide kattintva. »»»

A fejlécképben szereplő fotó Emmer László munkája.

Rekviem az utolsó Árpád-házi királyért – elolvastuk Krasznahorkai László új regényét

Kapcsolódó

Rekviem az utolsó Árpád-házi királyért – elolvastuk Krasznahorkai László új regényét

A Zsömle odavan Krasznahorkai László talán legszociálisabb regénye, abban az értelemben, hogy bár olvasható a szélsőséges nacionalizmus szatírájaként is, a történeten keresztül kirajzolódik előttünk a mai vidéki Magyarország és az idősek társadalmi rétegének elmagányosodása is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv podcast

„Teljesen abszurd az, hogy írunk” – Erdős Virág a Lírástudók vendége

Másféle versek olvashatók Erdős Virág új kötetében, mint azt olvasói megszokhatták, ám biztosan nem fognak csalódni. A József Attila-díjas költő volt a vendégünk podcastunkban, ahol Grisnik Petrának arról is mesélt, miért könnyebbség számára, ha valaki felkéri egy-egy versre.
Könyv ajánló

Kedvezményesen vásárolhatunk bérletet a Könyvhéten a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba

Viszkok Fruzsi online tartalomkészítő, Kamarás Iván, Makranczi Zalán, Nagy Katica, Vilmányi Benett és Wunderlich József színészek is ott lesznek Budapest idén 120 éves könyvtárának meghívására a Vörösmarty téren. 
Könyv ajánló

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Könyv ajánló

Elrettentésre használható a magyar példa

Ha hihetnénk a magyar kormánypropagandának, azt gondolnánk, hogy Åsa Wikforss új könyve bizonyíték arra, hogy utalnak/lenéznek minket a svédek. De igazán nem erről van szó! Sőt…
Könyv hír

Nádasdy Ádám nyitja meg az Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Egy hét múlva kezdődik a magyar irodalmi élet egyik legfontosabb eseménye, a 95. Ünnepi Könyvhét. A négynapos fesztivált mintegy száz színpadi program is színesíti.