Könyv

Vámos Miklós: Rejtelmes utazás, amit életnek nevezünk

Választék
2022.03.01. 11:00
Ajánlom
Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Jonathan Franzen Keresztutak című új regényét ajánlja olvasóink figyelmébe, amelyre Bárdos András, a 21. Század Kiadó vezetője reagál.
franzen-105052.jpg

Jonathan Franzen: Keresztutak (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Ma már talán sokan egyetértenek azzal, hogy a rock kifejezetten az USA fekete bőrű lakóinak zenéjéből sarjadt ki. Talán elég, ha Chuck Berryt említem, s az ő Johnny Be Good-ját. Ha még egy nevet akarnék, az Jimi Hendrixé volna. Az a fehér rocker pedig, akinek a hangszere kifejezetten a fekete blues világát szólaltatja meg, Eric Clapton. Ő volt a legendás Cream frontembere, például Woodstockban. Legismertebb számuk a Crossroads. Innen veszi a címét Jonathan Franzen új regénye. (Keresztutak, 21. Század Kiadó, 2021, fordította: Pék Zoltán.)

Az amerikai irodalom legerősebb műfaja hagyományosan a regény, és az USA irodalomkritikusai minden szélcsöndesebb időszakban azon sopánkodnak, mikor jelenik meg újra egy nagy amerikai regény. Jonathan Franzen fölbukkanása óta azonban rendre tőle várják, teljes joggal. Nem csak azért, mert művei elég vastagok, hanem

mert képes rá, hogy a kontinens méretű ország egészét megjelenítse egy-egy alkotásában.

Az én kedvencem a Javítások. Volt. Most már a Keresztutak. Az a hír járja, hogy e családregény egy trilógia első része. Lehet. Ám így is járt, kerek egész. „A chicagói Hildebrandt csalás kereszt- vagy inkább válaszúthoz érkezett”, így kezdődik a hátszöveg. Nézetem szerint minden család szinte szünet nélkül válaszutaknál halad előre, állandóan döntésekre kényszerülve, hogy voltaképp merre is folytassák azt a mágikus és rejtelmes utazást, amelyet közönségesen életnek nevezünk.

Franzen egyre közelebb kerül az orosz irodalom zseniális íróihoz, hangulatban, ízben, szerkezetben, emberábrázolásban, ezúttal Tolsztoj grófnak tartozhat köszönettel. A Keresztutakat fenntartás nélkül ajánlom mindenkinek. Mindazok, akik jártak már az óceánon túl – felőlünk számítva –, extra ajándékot kapnak a szövegben, a szövegtől.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

GettyImages-491037950-155731.jpg

Jonathan Franzen (Fotó/Forrás: David Levenson / Getty Images Hungary)

Bárdos András, a 21. Század Kiadó vezetőjének kommentárja:

 

Ha Vámos mondja…

…nyilván úgy is van. Pedig most nem kicsit mond. (Persze nem is „nagyotmond”, azért).

Azt mondja, Franzen egyre olyanabb, mint Tolsztoj.

Nem tudom, csak gondolom, ez lehet Franzen minden vágya, valami célkitűzésféle, ha van ilyen, ha lehet ilyen egyáltalán egy írónak. Valakire hasonlítani.

Persze nem úgy hasonlít, de van közös.

Ahogy az Anna Karenyinában Anna és férje közt először kerül szóba Vronszkij, ahogy Karenyin próbál nem féltékenynek látszani, hiszen a féltékenység – gondolja – megalázó, ahogy próbálja kicsit fölényesen, kicsit oda nem figyelősen, mégis erőteljesen figyelmeztetni Annát, hogy pusmognak róla, és ahogyan folyamatosan mást mond, mint amit szeretne, ahogy képtelen belül maradni az eltervezett karakteren, és ahogy Anna gyenge hazugságokkal próbál terelni, véget vetni a beszélgetésnek és eljutni a menedéket adó ágyig, ha nem is össze-, de megtörve az olvasó róla alkotott képét, na, abban az ember- és szituációábrázolásban, abban az írói tudásban biztosan szeretne osztozni Franzen – ha úgy vesszük: hasonlítani.

Mert abban valószínűleg minden író szeretne hasonlítani Tolsztojra.

Csak nem tud.

És igen, szerintem is úgy van, ahogy Vámos mester írja – Franzen kicsit tud. Vagy nagyon.

Kell még ide persze a főítész, az idő, lássuk meg, 150 év múlva is tud-e.

Illetve...

Bárdos András

Jonathan Franzen: Keresztutak

21. Század Kiadó
Megjelenés: 2021. október 15.

A regény megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva. >>>

Fejléckép: Vámos Miklós (fotó: Erdélyi Gábor)

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Kapcsolódó

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.

A vérontás azonnali befejezésére szólítanak fel Nobel-díjasok, írók, művészek

A vérontás azonnali befejezésére szólítanak fel Nobel-díjasok, írók, művészek

Több mint ezren írták már alá azt az Ukrajna elleni orosz inváziót elítélő levelet, amelyet a Nemzetközi PEN indított – számolt be róla a Könyves Magazin.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Hogy nézett ki Balzac igazából?

A híres francia írót, a Goriot apó és az Emberi színjáték szerzőjét szenvedélyesen foglalkoztatta az akkor igen újnak számító módszer, mellyel a valóságot lehetett rögzíteni. Így róla is készült dagerrotípia.
Könyv hír

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Könyv hír

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Könyv ajánló

Online követhető a Libri 2022-es díjátadó gálája

49 kiadó 150 kiadványa indult 2022-ben a Libri irodalmi díjért. A pályaművekről egy 189 tagú, művészekből és közéleti személyiségekből álló bizottság végezte az előválogatást, s szavazataik alapján állt össze a döntős magyar irodalmi alkotások tízes listája. Az online díjátadó 2022. május 19-én, 19 órakor kezdődik.
Könyv hír

Magyarul is olvasható lesz a Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regénye

A 2021-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett zanzibári író műve, az Utóéletek az Európa Könyvkiadó gondozásában, Neset Adrienn fordításában jelenik meg.