Könyv

Vámos Miklós: Rejtelmes utazás, amit életnek nevezünk

Választék
2022.03.01. 11:00
Ajánlom
Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Jonathan Franzen Keresztutak című új regényét ajánlja olvasóink figyelmébe, amelyre Bárdos András, a 21. Század Kiadó vezetője reagál.
franzen-105052.jpg

Jonathan Franzen: Keresztutak (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Ma már talán sokan egyetértenek azzal, hogy a rock kifejezetten az USA fekete bőrű lakóinak zenéjéből sarjadt ki. Talán elég, ha Chuck Berryt említem, s az ő Johnny Be Good-ját. Ha még egy nevet akarnék, az Jimi Hendrixé volna. Az a fehér rocker pedig, akinek a hangszere kifejezetten a fekete blues világát szólaltatja meg, Eric Clapton. Ő volt a legendás Cream frontembere, például Woodstockban. Legismertebb számuk a Crossroads. Innen veszi a címét Jonathan Franzen új regénye. (Keresztutak, 21. Század Kiadó, 2021, fordította: Pék Zoltán.)

Az amerikai irodalom legerősebb műfaja hagyományosan a regény, és az USA irodalomkritikusai minden szélcsöndesebb időszakban azon sopánkodnak, mikor jelenik meg újra egy nagy amerikai regény. Jonathan Franzen fölbukkanása óta azonban rendre tőle várják, teljes joggal. Nem csak azért, mert művei elég vastagok, hanem

mert képes rá, hogy a kontinens méretű ország egészét megjelenítse egy-egy alkotásában.

Az én kedvencem a Javítások. Volt. Most már a Keresztutak. Az a hír járja, hogy e családregény egy trilógia első része. Lehet. Ám így is járt, kerek egész. „A chicagói Hildebrandt csalás kereszt- vagy inkább válaszúthoz érkezett”, így kezdődik a hátszöveg. Nézetem szerint minden család szinte szünet nélkül válaszutaknál halad előre, állandóan döntésekre kényszerülve, hogy voltaképp merre is folytassák azt a mágikus és rejtelmes utazást, amelyet közönségesen életnek nevezünk.

Franzen egyre közelebb kerül az orosz irodalom zseniális íróihoz, hangulatban, ízben, szerkezetben, emberábrázolásban, ezúttal Tolsztoj grófnak tartozhat köszönettel. A Keresztutakat fenntartás nélkül ajánlom mindenkinek. Mindazok, akik jártak már az óceánon túl – felőlünk számítva –, extra ajándékot kapnak a szövegben, a szövegtől.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

GettyImages-491037950-155731.jpg

Jonathan Franzen (Fotó/Forrás: David Levenson / Getty Images Hungary)

Bárdos András, a 21. Század Kiadó vezetőjének kommentárja:

 

Ha Vámos mondja…

…nyilván úgy is van. Pedig most nem kicsit mond. (Persze nem is „nagyotmond”, azért).

Azt mondja, Franzen egyre olyanabb, mint Tolsztoj.

Nem tudom, csak gondolom, ez lehet Franzen minden vágya, valami célkitűzésféle, ha van ilyen, ha lehet ilyen egyáltalán egy írónak. Valakire hasonlítani.

Persze nem úgy hasonlít, de van közös.

Ahogy az Anna Karenyinában Anna és férje közt először kerül szóba Vronszkij, ahogy Karenyin próbál nem féltékenynek látszani, hiszen a féltékenység – gondolja – megalázó, ahogy próbálja kicsit fölényesen, kicsit oda nem figyelősen, mégis erőteljesen figyelmeztetni Annát, hogy pusmognak róla, és ahogyan folyamatosan mást mond, mint amit szeretne, ahogy képtelen belül maradni az eltervezett karakteren, és ahogy Anna gyenge hazugságokkal próbál terelni, véget vetni a beszélgetésnek és eljutni a menedéket adó ágyig, ha nem is össze-, de megtörve az olvasó róla alkotott képét, na, abban az ember- és szituációábrázolásban, abban az írói tudásban biztosan szeretne osztozni Franzen – ha úgy vesszük: hasonlítani.

Mert abban valószínűleg minden író szeretne hasonlítani Tolsztojra.

Csak nem tud.

És igen, szerintem is úgy van, ahogy Vámos mester írja – Franzen kicsit tud. Vagy nagyon.

Kell még ide persze a főítész, az idő, lássuk meg, 150 év múlva is tud-e.

Illetve...

Bárdos András

Jonathan Franzen: Keresztutak

21. Század Kiadó
Megjelenés: 2021. október 15.

A regény megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva. >>>

Fejléckép: Vámos Miklós (fotó: Erdélyi Gábor)

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Kapcsolódó

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.

A vérontás azonnali befejezésére szólítanak fel Nobel-díjasok, írók, művészek

A vérontás azonnali befejezésére szólítanak fel Nobel-díjasok, írók, művészek

Több mint ezren írták már alá azt az Ukrajna elleni orosz inváziót elítélő levelet, amelyet a Nemzetközi PEN indított – számolt be róla a Könyves Magazin.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az Örkény falaiban benne van az egész életem – születésnapi beszélgetés Für Anikóval

„I did it my way” – énekli Frank Sinatra, és ezt mondja Für Anikó is, aki február 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ráadásul az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze kettős jubileumot ül az idén, mert a teátrum, amelynek alapító tagja, idén húszéves.
Színház

Bemutatták A vágy villamosát Budaörsön

Az Ördög Tamás által rendezett előadás főszerepében Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.  
Színház

Erősen álmodók – beszélgetés Száger Zsuzsannával és Urbanovits Krisztinával

KV Társulat. Két színésznő, egy csapat. Két vélemény, ami hol közös, hol különböző, ahogy a nevük is mutatja. A két nézet néha találkozik, máskor összecsap, hogy utána összefusson valahol, egy kompromisszumos középpontban.
Színház

Elhunyt Hunyadkürti György, a kaposvári színház örökös tagja

72 éves korában, váratlan hirtelenséggel elhunyt Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Csiky Gergely Színház örökös tagja – tudatta az intézmény.
Klasszikus

Eötvös Péter és Csiba Lajosné Emődi Györgyi is Életműdíjat kapott a Cziffra Fesztiválon

Február 25-én a Zeneakadémián adták át az idei Cziffra Fesztivál elismeréseit. Az életműdíjasok mellett Tehetség-díjjal jutalmazták Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt is. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.
Könyv podcast

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Könyv gyász

Elhunyt Paul Olchváry műfordító

Paul Olchváry nevéhez számos magyar mű fordítása és amerikai kiadása fűződik. Az alkotót ötvennyolc éves korában, tragikus hirtelenséggel érte a halál.
Könyv hír

Az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv miatt is megbüntették a Lírát

Francesca Cavallo és Elena Favilli könyve a hatóság indoklása szerint öncélúan népszerűsíti a születési nem megváltoztatását, ezért ötmillió forintos büntetést szabtak ki a könyvforgalmazóra, amiért kecskeméti üzletükben egy iskola kétszáz méteres körzetében árulták.
Könyv magazin

Beleolvasó – Luca Mazzucchelli: Az 1% ereje

A (rossz) szokás nagy úr, de a jó hír az, hogy a szokások tanulhatók, fejleszthetők és változtathatók. Erről szól Luca Mazzucchelli Az 1% ereje című gyakorlati útmutatója. Olvasson bele a kötetbe!