Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Választék
2023.12.06. 13:40
Ajánlom
Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik. Gondolataira az Athenaeum Kiadónál megjelent mű fordítója, Győri László reagál.
vamos-133646.jpg

Sasha Marianna Salzmann: Az emberben legyen szép minden (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

Tudom, a hazai olvasók újabban még kevésbé szeretik az orosz írókat, mint régebben. A németek sem tartoznak a kedvencek közé. Mit szólnak, ha most Sasha Marianna Salzmann regényét ajánlom szíves figyelmükbe, aki eredetileg orosz, de német íróként szerzett egyre növekvő világhírt? Vegyük hozzá, hogy zsidó – talán súlyos teher ez így együtt. Az emberben legyen szép minden (fordította Győri László, igazán szépen, kiadta az Athenaeum, 2023-ban) komoly meglepetést szerzett nekem. A huszadik század második felében játszódik, íme a mottó:

„Minden kitalált történet valós eseményről szól. És ahhoz, hogy hiteles legyek, tévednem kell.”

Remek megragadása annak, hogy mi is az a szépirodalom.

Salzmann 1985-ben született Volgográdban, mely azonos Sztálingráddal. Tízéves volt, amikor a családjával Németországba emigrált, az úgynevezett zsidó kvóta keretében. Varázslatos sebességgel tanulta meg a német nyelvet, s azután elsősorban színpadi szerzőként és esszéistaként vált ismerté. Két regénye lett kifejezetten sikeres, ez a második. Önéletrajzi ihletése átüt a szövegen. Milyen lehet oroszként kötelezően ukránt tanulni? Megtudhatjuk, amit régóta sejtettem, hogy alig van különbség, az ukránok mindenesetre bizonyos e betűket i-nek írnak és ejtenek (v. ö. Kijiv). Eleinte Léna a főszereplő. A regény utolsó harmadában más veszi át a helyét, ami igazán szokatlan, de itt jól működik.

Mindeközben korrupt, kegyetlen, maffiaszerű hatóságok dirigálnak – sok a gyilkos aha-élmény.

Két jellegzetes részlet:

1. „Minden normális embernek vannak zsidó hozzátartozói – jelentette ki Szvetlana. – De ez azt is jelenti, hogy minden normális embernek vannak nem zsidó családtagjai is. Egy egészséges ember nem lehet teljesen zsidó. Itt van például Lenin.”

2. „A GULAG ott van, ahol az üres vodkásüveget felnyomják a lábad közé – aztán újra magázódnak.”

Folytatnám, de ennyi fér e rovat terjedelmébe. Gratulálok a kolléganőnek.

Maradok őszinte,
Vámos Miklós

Marianna_Salzmann_auf_der_Frankfurter_Buchmesse_2017-133859.jpg

Sasha Marianna Salzmann (Fotó/Forrás: Heike Huslage-Koch / Wikipedia)

A kötet fordítójának kommentárja:

Vámos Miklós jól mondja. A szerző, Sasha Marianna Salzmann gyerekként került Németországba, ahol független és kőszínházi munkájával szerzett (nagy) nevet, dolgozott egyebek mellett a híres berlini Maxim Gorki Theaterben, majd különböző színházi műhelyeket vezetett. (Színművei közül a Mamelosn címűt a Gólem Színház is játszotta.) Az emberben legyen szép minden megírását hosszú anyaggyűjtés előzte meg: az írónő egy sor olyan, Szovjetunióban felnőtt és szocializálódott nővel készített interjút, aki a könyv szereplőihez hasonló életutat járt végig, és végül Németországban kötött ki. Az ő életük eseményeit, epizódjait gyúrta össze a könyvében leírt asszonysorsokká.

A kritikus és az irodalomtörténész ezen a ponton alighanem komoly arccal, szemüvegét megigazítva, hangjában némi nyomatékkal bevetné az identitásregény kifejezést.

Amiben persze igaza is volna, hiszen ez egy jól használható skatulya. De a könyv négy, különböző generációhoz tartozó és eltérő élettapasztalatokkal rendelkező főszereplőjének sorsa több négy – ahogy mondani szokás: migrációs hátterű – nő sorsánál. Salzmann kitűnő megfigyelő és ragyogó mesélő: gyönyörű, átélhető emberi történeteket ír, ezekkel a nőkkel együtt tudunk sírni és röhögni.

Ha meggondolja az ember, hogy az utóbbi évtizedekben mennyit gazdagodott a német irodalom a Sasha Salzmannhoz hasonló „migrációs hátterű” írók könyveivel, mennyit használtak ezek a német önismeretnek, csak irigykedhetünk. Mindenesetre Vámos Miklós jól mondja, mit érdemes elolvasni: Sasha Marianna Salzmann könyvét például mindenképpen!

Győri László

Sasha Marianna Salzmann: Az emberben legyen szép minden

Athenaeum Kiadó
Megjelenés: 2023. október 2.

A kötet megvásárolható a Líra webáruházában ide kattintva. »»»

A fejlécképben szereplő fotó Emmer László munkája.

Vámos Miklós: A három-négy-öt perces szövegek mestere

Kapcsolódó

Vámos Miklós: A három-négy-öt perces szövegek mestere

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Nádasdy Ádám Hordtam az irhámat című kötetével foglalkozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Egy felnőtteknek szóló könyv miatt is megbüntették a Librit

A hatóságok több más kiadvány mellett Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete miatt is bírságot szabtak ki a Librire, mivel a vállalat az ajánlott könyvek polcán árulta az „öncélú szexualitást” ábrázoló művet.
Könyv ajánló

„Mindenkinek olyan háborúja van, amilyen éppen kijut neki"

Március 6-án a budapesti Brazil Nagykövetség izgalmas irodalmi utazásra invitálja az érdeklődőket, amely során a 19. század végén lezajlott canudosi háború körülményei tárulnak fel Euclides da Cunha, valamint Márai Sándor művein keresztül.
Könyv hír

Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.
Könyv ajánló

Először jelenik meg magyarul Charles Bukowski 1983-as novelláskötete

A város legszebb nője című kötetben olvasható harminc novellát Pritz Péter ültette át magyarra. A Troubadour Books és a Vörösbegy Könyvek gondozásában elkészült könyvet áprilisban vehetik kézbe az olvasók.
Könyv gyász

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.