Könyv

Vámos Miklós: Romok és hullák között

Választék
2021.12.20. 10:05
Ajánlom
Úgy látszik, mostanában az írók közül a hölgyek művei keltik föl a figyelmemet – kezdi legújabb könyvajánlóját Vámos Miklós, aki ezúttal Sári Edina Halálúton Horvátországba című regényével foglalkozik.
vamos_2111-172330.jpg

Sári Edina: Halálúton Horvátországba (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Úgy látszik, mostanában az írók közül a hölgyek művei keltik föl a figyelmemet. Ezen nem csodálkozom. Azon már inkább, hogy újabban Edinák. Legutóbb Tallér Edina kötetéről szóltam keresetlen szavakat. Most Sári Edináé a rivaldafény, az a kis diszkrét, amennyi ebben a rovatban kapható. Egészen friss megjelenés a mondott lány vagy asszony Halálúton Horvátországba című regénye (Kalligram).

Tulajdonképp előzmények nélküli a magyar irodalomban ez az egyes szám első személyben előadott, velőig megrázó történet.

Ráadásul romok és hullák között hever a főhősnő – főhőslány –, amikor először megszólal, halálfélelmében, s így fohászkodik: Allah akbar! Akárha egy messzi földről Európába menekült írónő bekezdéseit és fejezeteit olvasnánk, magyarra fordítva. (A „fordító” stílusa talán icipicit fakóbb annál, mint amilyet én szeretek.)

A cselekményt nem ismertetem, de annyit azért elárulok, hogy a halálút nem Horvátországban található, hanem nagyon messze onnan, nem is Európában, illetve csak a legvégén jutunk oda. Az a határozott élményem volt, hogy az észak-amerikai rendfenntartó csapatok kivonulása utáni afgán eseményekre épül a könyv, csakhogy – ha jól számolom az időzítést – a kézirat még annak előtte íródott, s a nyomdából is hamarabb kerültek ki a példányok, mint amikor az első rémületes híradófelvételeket láthattuk arról, hogy mi történik Kabulban. Továbbá: Sári Edina honnan tudja mindezt ennyire pontosan, miként ábrázolhatja ilyen élethűen? Csak gratulálni tudok.

A fülszövegből kevés derül ki. A szerzőnek ez a negyedik regénye. 1966-ban született. Különféle fölsőfokú iskolákat végzett, úgy tetszik, mindet idehaza. Honnét a helyi jártassága, az történetmesélői jártassága, egyáltalán, a sűrű élettapasztalata, mely inkább sokat tapasztalt, világot járt idős férfira vall, mintsem… ám ezt a mondatot kivételesen nem fejezem be. Hátha megtudjuk tőle a választ.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

 

Sári Edina, a regény szerzőjének válasza:

Igaza van Vámos Miklósnak, jól számolt.

Amikor 2019 őszén egyre többször hallottam a hírekben Törökország szíriai kurdok elleni intervenciójáról és arról, hogy a nemzetközi közösség nem állítja meg a népirtást, sőt az oroszok is vérszemet kaptak, és támadják a sebzett Szíriát, valahogy vége lett a saját nyugalmam érdekében addig fenntartott struccpolitikámnak és – természetesen pizsamában, otthon, egyedül – fellázadtam.

Mit tehettem íróként? Elkezdtem írni.

Egy olyan regényt, ami ezt a szégyenletes történelmi eseményt elmeséli a mostani félrenézőknek, és megörökíti az utókornak.

Röviddel a menekültnapló megjelenése után, amikor bombaként robbant a hír az afgán népirtásról, úgy éreztem, ha Dzsamila nevét becserélném Armaganra, a törököket átírnám tálibokra, a kurdokat afgánokra, és más utat adnék a főhősnő lába alá, hogy elérje a vágyott béke szigetét, akkor a 2021-es népirtásról szólna a regényem, nem pedig a 2019 őszén kitörtről, amikor – hasonlóan a mostanihoz – gőgös kívülállással kibiceltük végig egy nép tragédiáját. Olyat, amihez mostanában már sokszor asszisztáltunk – passzívan, persze, úriasan. Például a délszláv háború idején vagy az ukrán válság és a krími félsziget annektálása kapcsán, hogy ne a messzi és ismeretlen Közel-Keleten vagy Afrikában keresgéljünk aktuális vérfürdőt.

A számítógép elé szegezett a tehetetlen düh, ami lassanként feloldódott egy különös, roppant erős akarásban. Abban, hogy mindenáron megmentem Dzsamilát. Így történhetett, hogy az intuíció és az empátia társul szegődött mellém, és bár nem vagyok idős, pláne nem férfi, csak egy, a világra és az emberi természetre rácsodálkozó nő, mégis sikerült azok szavát tolmácsolnom, akik momentán hallhatatlanok. Talán így halhatatlanok lesznek, és mementóként eljut hozzánk jajkiáltásuk.

Barátsággal köszönöm a szívmelengető ajánlót Vámos Miklósnak,
Sári Edina

Sári Edina: Halálúton Horvátországba

Kalligram Könyvkiadó
Megjelenés: 2021. augusztus 18.

A regény megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva. >>>

Az eredeti fejléckép Erdélyi Gábor munkája.

Vámos Miklós: Az én totemállatom a rinó

Kapcsolódó

Vámos Miklós: Az én totemállatom a rinó

Állandó rovatában Vámos Miklós ezúttal Schein Gábor a Magvető Kiadónál megjelent, Ó, rinocérosz című gyűjteménye kapcsán osztotta meg gondolatait, amelyekre a szerző reagált.

Vámos Miklós: Senki nem teszi vissza a polcra, ha beleolvas

Vámos Miklós: Senki nem teszi vissza a polcra, ha beleolvas

Varázsos mesélőkét előlegez meg Tallér Edina a Prae Kiadónál megjelent Lány a város felett című könyvének indítása Vámos Miklós szerint. Ajánlójában megfogalmazott gondolataira a regény szerzője reagál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Először szólaltak meg a Nemzetiben felmondó színészek

A színháztól távozó Barta Ágnes és Mészáros Martin a Telexnek nyilatkozott arról, hogyan élték meg a társulat tagjaként töltött éveket, és miért döntöttek úgy, hogy szabadúszóként folytatják a pályájukat.
Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Könyv hír

Rangos nemzetközi díjjal ismerték el Bartis Attilát

Első alkalommal érdemelte ki magyar szerző az Európai Újjáépítési Bank elismerését. A EBRD Literature Prize szűkített listáján egy másik magyar művész, Tóth Krisztina is szerepelt novelláskötetével.
Könyv kritika

Mindig minden szerelemből történik – kritika A fügefa című regényről

Megértheti-e az ember a saját életét, ha rekonstruálja szülei és nagyszülei sorsát? Ez a kérdés a Balkánon ugyanúgy érvényes, mint itthon. Goran Vojnović A fügefa című családregénye hétköznapiságától izgalmas.
Könyv ajánló

„Az, hogy ma itt vagyok, egy csoda” – könyv készült Jávori Ferenc Fegya életéről

„Fegya nyitott és kíváncsi, ettől kortalan, lehet tőle tanulni” – fogalmazott Balogh Gyula, a kötet szerzője. Június 12-én mutatták be a FEGYA – A klezmer varázsa című könyvet. Cikkünkben fotógaléria is található az eseményről.
Könyv ajánló

Az emlékezés göröngyein – új, eddig kiadatlan Szilágyi István-kötet jelent meg a Könyvhétre

A közelmúltban elhunyt író kiadatlan művében ismét Jajdonba, leghíresebb regényének helyszínére kalauzolja el az olvasót, főhőse azonban ellenpontja a Kő hull apadó kútba Szendy Ilkájának.