Könyv

Vámos Miklós: Sayonara! Viszontlátásra!

2020.11.09. 09:25
Ajánlom
Vámos Miklós novemberben is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Koreeda Hirokazu Bolti tolvajok című regényéről ír, amire a kötet jegyző Partvonal Kiadó főszerkesztője, Korentsy Márta reagál.
vamos-152858.jpg

Koreeda Hirokazu: Bolti tolvajok (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

A könyvfogyasztók két nagy csapatra oszthatók. Sokan úgy vélik, az a jó regény (novella), amelyikben nem a saját életük köszön vissza, és nem is egy hasonló. Repítsen bennünket az olvasás messzire, idegen lelki vagy tényleges tájakra. Sokan pedig éppen az olyan műveket keresik, amikben megtalálják önmagukat, szeretteiket, tájaikat, időszakukat, mert az olvasás segít élni, átélni, túlélni, ahogyan Vekerdi Tamás mondta. Én azt hiszem, mind a két csoport ugyanazt szeretné, mégpedig a könyvbéli boldogság érzetét, legföljebb az odavezető utat képzelik különbözőképpen.

Aki tud mondani háromnál több kínai vagy japán írót, méltán lehet büszke önmagára.

Koreeda Hirokazu (vagy ahogyan világszerte írják: Hirokazu Kore-eda) aligha lesz ott bárki listáján. 1962-ben született, és szép karriert mondhat magának tévé- illetve filmrendezőként. Az Oszkárt leszámítva szinte minden komoly filmdíjat elnyert, főleg a rangos fesztiválokéit. Leghíresebb filmje a Bolti tolvajok (2018). Ugyanabban az évben jelent meg az azonos című regénye, s most magyarul is (Partvonal kiadó, fordította Nikolényi Gergely).

Kérdés, a regényből készült a film, vagy fordítva, az, hogy én utóbbit láttam, nem segít eldönteni.

Mindkettő remek. Nehéz a cselekményről beszélni anélkül, hogy le ne lőnénk fontos poénokat. Csak annyit mondok, hogy egy japán család hétköznapjait követhetjük, tehát a helyszín és az életstílus is távoli. De a személyek mégis közeli ismerősök. Lumpenproletárok. A feltételezéssel ellentétben: kifejezetten boldogok. Már csak ezért is ajánlom, vegyétek meg, vagy ki a könyvtárból, netán töltsétek le.

Azt hiszem, nem számíthatunk rá, hogy Koreeda Hirokazu újabb regényeit kaphatjuk kézbe, de a moziműsorban biztosan találkozunk még a műveivel. Korábbi filmjei is jók lehetnek, és elég fiatal ahhoz, hogy forgasson még. Sayonara.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

A kiadó válasza

A Partvonal kiadó széles olvasóközönségnek szóló, szórakoztató és ismeretterjesztő könyveket ad ki, a családok minden tagja találhat magának olvasnivalót – persze jöhet a jogos kérdés, attól függ, milyen családról beszélünk. Mert sokféle család létezik, és a családi kötelékek is ezer színűek lehetnek. Nem véletlenül a görög tragédiák óta a mai napig témája filmeknek, könyveknek, pszichológiai előadásoknak, vajon a család öröm vagy bánat forrása.

Mennyire befolyásolja az egyén boldogságát, kik a szülei, vannak-e testvérei, szereti-e őt a nagymamája?

A japán rendező, forgatókönyvíró és producer örök témája a család intézménye, és a Bolti tolvajok nehéz sorssal megáldott szereplői is első pillantásra kicsit szedett-vedett, de szerető családnak tűnnek. Bepillantást nyerhetünk hétköznapi életükbe, megismerhetjük legféltettebb titkaikat, ám a csavaros végkifejlet után nem fogunk egykönnyen megszabadulni a dilemmától, vajon a vérségi kötelék teszi-e igazán boldoggá az embereket. Koreeda Hirokazu a filmvásznon és a regény lapjain is felejthetetlent alkotott, nem véletlenül kapott közel húsz év után Arany-pálma díjat a Cannes-i filmfesztiválon.

Korentsy Márta
a Partvonal Kiadó főszerkesztője

Hirokazu Koreada: Bolti tolvajok

Partvonal Kiadó
Megjelenés: 2020. szeptember 23.

További részletek és könyvvásárlás ide kattintva! >>>

A fejlécképben szereplő fotó Erdélyi Gábor munkája.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Grisnik Petra személyében új műsorvezető csatlakozik a Lírástudók csapatához. Első vendége Závada Pál, akivel legújabb kötetéről, az Apfelbaum – Nagyvárad, Berlinről beszélgetnek a május 25-én jelentkező műsorban. A színésznővel könyvekről, olvasási szokásairól és irodalmi kötődéseiről beszélgettünk. 
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Tíz nyelvre fordítják le a Meseország mindenkié című mesekönyvet

A kötet, amely azután vált széleskörben ismertté, hogy Dúró Dóra 2020-ban néhány lapját ledarálta, nemzetközi szinten is nagy érdeklődésnek örvend, mostantól pedig a magyar mellett német, holland, svéd, szlovák és lengyel nyelven is elérhető.
Könyv Lírástudók

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Könyv interjú

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Grisnik Petra személyében új műsorvezető csatlakozik a Lírástudók csapatához. Első vendége Závada Pál, akivel legújabb kötetéről, az Apfelbaum – Nagyvárad, Berlinről beszélgetnek a május 25-én jelentkező műsorban. A színésznővel könyvekről, olvasási szokásairól és irodalmi kötődéseiről beszélgettünk. 
Könyv magazin

Hogy nézett ki Balzac igazából?

A híres francia írót, a Goriot apó és az Emberi színjáték szerzőjét szenvedélyesen foglalkoztatta az akkor igen újnak számító módszer, mellyel a valóságot lehetett rögzíteni. Így róla is készült dagerrotípia.
Könyv hír

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.