Könyv

Vámos Miklós: Sayonara! Viszontlátásra!

2020.11.09. 09:25
Ajánlom
Vámos Miklós novemberben is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Koreeda Hirokazu Bolti tolvajok című regényéről ír, amire a kötet jegyző Partvonal Kiadó főszerkesztője, Korentsy Márta reagál.
vamos-152858.jpg

Koreeda Hirokazu: Bolti tolvajok (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

A könyvfogyasztók két nagy csapatra oszthatók. Sokan úgy vélik, az a jó regény (novella), amelyikben nem a saját életük köszön vissza, és nem is egy hasonló. Repítsen bennünket az olvasás messzire, idegen lelki vagy tényleges tájakra. Sokan pedig éppen az olyan műveket keresik, amikben megtalálják önmagukat, szeretteiket, tájaikat, időszakukat, mert az olvasás segít élni, átélni, túlélni, ahogyan Vekerdi Tamás mondta. Én azt hiszem, mind a két csoport ugyanazt szeretné, mégpedig a könyvbéli boldogság érzetét, legföljebb az odavezető utat képzelik különbözőképpen.

Aki tud mondani háromnál több kínai vagy japán írót, méltán lehet büszke önmagára.

Koreeda Hirokazu (vagy ahogyan világszerte írják: Hirokazu Kore-eda) aligha lesz ott bárki listáján. 1962-ben született, és szép karriert mondhat magának tévé- illetve filmrendezőként. Az Oszkárt leszámítva szinte minden komoly filmdíjat elnyert, főleg a rangos fesztiválokéit. Leghíresebb filmje a Bolti tolvajok (2018). Ugyanabban az évben jelent meg az azonos című regénye, s most magyarul is (Partvonal kiadó, fordította Nikolényi Gergely).

Kérdés, a regényből készült a film, vagy fordítva, az, hogy én utóbbit láttam, nem segít eldönteni.

Mindkettő remek. Nehéz a cselekményről beszélni anélkül, hogy le ne lőnénk fontos poénokat. Csak annyit mondok, hogy egy japán család hétköznapjait követhetjük, tehát a helyszín és az életstílus is távoli. De a személyek mégis közeli ismerősök. Lumpenproletárok. A feltételezéssel ellentétben: kifejezetten boldogok. Már csak ezért is ajánlom, vegyétek meg, vagy ki a könyvtárból, netán töltsétek le.

Azt hiszem, nem számíthatunk rá, hogy Koreeda Hirokazu újabb regényeit kaphatjuk kézbe, de a moziműsorban biztosan találkozunk még a műveivel. Korábbi filmjei is jók lehetnek, és elég fiatal ahhoz, hogy forgasson még. Sayonara.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

A kiadó válasza

A Partvonal kiadó széles olvasóközönségnek szóló, szórakoztató és ismeretterjesztő könyveket ad ki, a családok minden tagja találhat magának olvasnivalót – persze jöhet a jogos kérdés, attól függ, milyen családról beszélünk. Mert sokféle család létezik, és a családi kötelékek is ezer színűek lehetnek. Nem véletlenül a görög tragédiák óta a mai napig témája filmeknek, könyveknek, pszichológiai előadásoknak, vajon a család öröm vagy bánat forrása.

Mennyire befolyásolja az egyén boldogságát, kik a szülei, vannak-e testvérei, szereti-e őt a nagymamája?

A japán rendező, forgatókönyvíró és producer örök témája a család intézménye, és a Bolti tolvajok nehéz sorssal megáldott szereplői is első pillantásra kicsit szedett-vedett, de szerető családnak tűnnek. Bepillantást nyerhetünk hétköznapi életükbe, megismerhetjük legféltettebb titkaikat, ám a csavaros végkifejlet után nem fogunk egykönnyen megszabadulni a dilemmától, vajon a vérségi kötelék teszi-e igazán boldoggá az embereket. Koreeda Hirokazu a filmvásznon és a regény lapjain is felejthetetlent alkotott, nem véletlenül kapott közel húsz év után Arany-pálma díjat a Cannes-i filmfesztiválon.

Korentsy Márta
a Partvonal Kiadó főszerkesztője

Hirokazu Koreada: Bolti tolvajok

Partvonal Kiadó
Megjelenés: 2020. szeptember 23.

További részletek és könyvvásárlás ide kattintva! >>>

A fejlécképben szereplő fotó Erdélyi Gábor munkája.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Az idei Berlinalén az is kiderült, hogy Martin Scorsese egy két lábon járó filmenciklopédia

A 74. Berlinale a megkezdett mederben folyt tovább: az elmúlt öt napban is maradt a határok és az aktuális társadalmi kérdések feszegetése.
Színház

Kétszemélyes tantermi előadás készült a Sorstalanságból a Katonában

A Gloviczki Bernát és Jakab Balázs előadásában látható színpadi adaptációt Bagossy Júlia rendezte. A bemutatót február 23-án tartják a Sufniban.
Klasszikus

Bach, Chopin és Schumann műveit szólaltatja meg Grigorij Szokolov a Müpában

Az orosz zongoraművész szólóestjén Johann Sebastian Bach négy duettje és c-moll partitája, Chopin mazurkái és Schumann Waldszenen (Erdei jelenetek) című műve hangzik el az MVM Koncertek – A Zongora sorozatban március 13-án a Müpában.
Vizuál

Süveges Rita festőművész lett az Esterházy Art Award közönségdíjasa

A 2023-as Esterházy Art Award-díjhoz kapcsolódó kiállítás március 3-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeumban, majd április közepén a kismartoni Esterházy-kastélyban is kiállítják a díjazott alkotók munkáit.
Vizuál

„Nem elég gondolni, tenni is kell” – fontos társadalmi ügyekről rendez kiállítást a Radnóti Színház

A társulat célja ráirányítani a figyelmet közös ügyeinkre, közelebb hozva, felnagyítva, kihangosítva azokat. Az előző évadban elindult kampány fotósorozatait Csoszó Gabriella készítette, a figyelemfelkeltő akció idén az újonnan szerződött színészek ügyeivel folytatódott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.
Könyv podcast

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Könyv gyász

Elhunyt Paul Olchváry műfordító

Paul Olchváry nevéhez számos magyar mű fordítása és amerikai kiadása fűződik. Az alkotót ötvennyolc éves korában, tragikus hirtelenséggel érte a halál.
Könyv hír

Az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv miatt is megbüntették a Lírát

Francesca Cavallo és Elena Favilli könyve a hatóság indoklása szerint öncélúan népszerűsíti a születési nem megváltoztatását, ezért ötmillió forintos büntetést szabtak ki a könyvforgalmazóra, amiért kecskeméti üzletükben egy iskola kétszáz méteres körzetében árulták.
Könyv magazin

Beleolvasó – Luca Mazzucchelli: Az 1% ereje

A (rossz) szokás nagy úr, de a jó hír az, hogy a szokások tanulhatók, fejleszthetők és változtathatók. Erről szól Luca Mazzucchelli Az 1% ereje című gyakorlati útmutatója. Olvasson bele a kötetbe!