Könyv

Vámos Miklós: Sayonara! Viszontlátásra!

2020.11.09. 09:25
Ajánlom
Vámos Miklós novemberben is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Koreeda Hirokazu Bolti tolvajok című regényéről ír, amire a kötet jegyző Partvonal Kiadó főszerkesztője, Korentsy Márta reagál.
vamos-152858.jpg

Koreeda Hirokazu: Bolti tolvajok (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

A könyvfogyasztók két nagy csapatra oszthatók. Sokan úgy vélik, az a jó regény (novella), amelyikben nem a saját életük köszön vissza, és nem is egy hasonló. Repítsen bennünket az olvasás messzire, idegen lelki vagy tényleges tájakra. Sokan pedig éppen az olyan műveket keresik, amikben megtalálják önmagukat, szeretteiket, tájaikat, időszakukat, mert az olvasás segít élni, átélni, túlélni, ahogyan Vekerdi Tamás mondta. Én azt hiszem, mind a két csoport ugyanazt szeretné, mégpedig a könyvbéli boldogság érzetét, legföljebb az odavezető utat képzelik különbözőképpen.

Aki tud mondani háromnál több kínai vagy japán írót, méltán lehet büszke önmagára.

Koreeda Hirokazu (vagy ahogyan világszerte írják: Hirokazu Kore-eda) aligha lesz ott bárki listáján. 1962-ben született, és szép karriert mondhat magának tévé- illetve filmrendezőként. Az Oszkárt leszámítva szinte minden komoly filmdíjat elnyert, főleg a rangos fesztiválokéit. Leghíresebb filmje a Bolti tolvajok (2018). Ugyanabban az évben jelent meg az azonos című regénye, s most magyarul is (Partvonal kiadó, fordította Nikolényi Gergely).

Kérdés, a regényből készült a film, vagy fordítva, az, hogy én utóbbit láttam, nem segít eldönteni.

Mindkettő remek. Nehéz a cselekményről beszélni anélkül, hogy le ne lőnénk fontos poénokat. Csak annyit mondok, hogy egy japán család hétköznapjait követhetjük, tehát a helyszín és az életstílus is távoli. De a személyek mégis közeli ismerősök. Lumpenproletárok. A feltételezéssel ellentétben: kifejezetten boldogok. Már csak ezért is ajánlom, vegyétek meg, vagy ki a könyvtárból, netán töltsétek le.

Azt hiszem, nem számíthatunk rá, hogy Koreeda Hirokazu újabb regényeit kaphatjuk kézbe, de a moziműsorban biztosan találkozunk még a műveivel. Korábbi filmjei is jók lehetnek, és elég fiatal ahhoz, hogy forgasson még. Sayonara.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

A kiadó válasza

A Partvonal kiadó széles olvasóközönségnek szóló, szórakoztató és ismeretterjesztő könyveket ad ki, a családok minden tagja találhat magának olvasnivalót – persze jöhet a jogos kérdés, attól függ, milyen családról beszélünk. Mert sokféle család létezik, és a családi kötelékek is ezer színűek lehetnek. Nem véletlenül a görög tragédiák óta a mai napig témája filmeknek, könyveknek, pszichológiai előadásoknak, vajon a család öröm vagy bánat forrása.

Mennyire befolyásolja az egyén boldogságát, kik a szülei, vannak-e testvérei, szereti-e őt a nagymamája?

A japán rendező, forgatókönyvíró és producer örök témája a család intézménye, és a Bolti tolvajok nehéz sorssal megáldott szereplői is első pillantásra kicsit szedett-vedett, de szerető családnak tűnnek. Bepillantást nyerhetünk hétköznapi életükbe, megismerhetjük legféltettebb titkaikat, ám a csavaros végkifejlet után nem fogunk egykönnyen megszabadulni a dilemmától, vajon a vérségi kötelék teszi-e igazán boldoggá az embereket. Koreeda Hirokazu a filmvásznon és a regény lapjain is felejthetetlent alkotott, nem véletlenül kapott közel húsz év után Arany-pálma díjat a Cannes-i filmfesztiválon.

Korentsy Márta
a Partvonal Kiadó főszerkesztője

Hirokazu Koreada: Bolti tolvajok

Partvonal Kiadó
Megjelenés: 2020. szeptember 23.

További részletek és könyvvásárlás ide kattintva! >>>

A fejlécképben szereplő fotó Erdélyi Gábor munkája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv centenárium

Hozd magaddal a diákod és kapsz egy Mészölyt!

Mészöly Miklós születésének centenáriumát a Libri Könyvesboltok és a Jelenkor Kiadó 10 ezer ajándék könyvvel ünnepli. Az évfordulóra Nem felelt meg neki címmel állítottak össze egy novelláskötetet az író elbeszéléseiből, amely diákigazolvány ellenében a könyvesboltokban átvehető. 
Könyv videó

Heti groteszk: Holt hangok háza

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Könyv hír

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Könyv hír

Élőben rendezik meg a jubileumi Margó Fesztivált

Az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál a 2020-as online szemle után júniusban újra megnyitja kapuit az irodalomszerető közönség előtt, a korábbi évekhez hasonlóan színes és izgalmas irodalmi-zenei programokat kínálva az érdeklődőknek.
Könyv podcast

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.