Könyv

Vámos Miklós: Sayonara! Viszontlátásra!

2020.11.09. 09:25
Ajánlom
Vámos Miklós novemberben is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Koreeda Hirokazu Bolti tolvajok című regényéről ír, amire a kötet jegyző Partvonal Kiadó főszerkesztője, Korentsy Márta reagál.
vamos-152858.jpg

Koreeda Hirokazu: Bolti tolvajok (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

A könyvfogyasztók két nagy csapatra oszthatók. Sokan úgy vélik, az a jó regény (novella), amelyikben nem a saját életük köszön vissza, és nem is egy hasonló. Repítsen bennünket az olvasás messzire, idegen lelki vagy tényleges tájakra. Sokan pedig éppen az olyan műveket keresik, amikben megtalálják önmagukat, szeretteiket, tájaikat, időszakukat, mert az olvasás segít élni, átélni, túlélni, ahogyan Vekerdi Tamás mondta. Én azt hiszem, mind a két csoport ugyanazt szeretné, mégpedig a könyvbéli boldogság érzetét, legföljebb az odavezető utat képzelik különbözőképpen.

Aki tud mondani háromnál több kínai vagy japán írót, méltán lehet büszke önmagára.

Koreeda Hirokazu (vagy ahogyan világszerte írják: Hirokazu Kore-eda) aligha lesz ott bárki listáján. 1962-ben született, és szép karriert mondhat magának tévé- illetve filmrendezőként. Az Oszkárt leszámítva szinte minden komoly filmdíjat elnyert, főleg a rangos fesztiválokéit. Leghíresebb filmje a Bolti tolvajok (2018). Ugyanabban az évben jelent meg az azonos című regénye, s most magyarul is (Partvonal kiadó, fordította Nikolényi Gergely).

Kérdés, a regényből készült a film, vagy fordítva, az, hogy én utóbbit láttam, nem segít eldönteni.

Mindkettő remek. Nehéz a cselekményről beszélni anélkül, hogy le ne lőnénk fontos poénokat. Csak annyit mondok, hogy egy japán család hétköznapjait követhetjük, tehát a helyszín és az életstílus is távoli. De a személyek mégis közeli ismerősök. Lumpenproletárok. A feltételezéssel ellentétben: kifejezetten boldogok. Már csak ezért is ajánlom, vegyétek meg, vagy ki a könyvtárból, netán töltsétek le.

Azt hiszem, nem számíthatunk rá, hogy Koreeda Hirokazu újabb regényeit kaphatjuk kézbe, de a moziműsorban biztosan találkozunk még a műveivel. Korábbi filmjei is jók lehetnek, és elég fiatal ahhoz, hogy forgasson még. Sayonara.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

A kiadó válasza

A Partvonal kiadó széles olvasóközönségnek szóló, szórakoztató és ismeretterjesztő könyveket ad ki, a családok minden tagja találhat magának olvasnivalót – persze jöhet a jogos kérdés, attól függ, milyen családról beszélünk. Mert sokféle család létezik, és a családi kötelékek is ezer színűek lehetnek. Nem véletlenül a görög tragédiák óta a mai napig témája filmeknek, könyveknek, pszichológiai előadásoknak, vajon a család öröm vagy bánat forrása.

Mennyire befolyásolja az egyén boldogságát, kik a szülei, vannak-e testvérei, szereti-e őt a nagymamája?

A japán rendező, forgatókönyvíró és producer örök témája a család intézménye, és a Bolti tolvajok nehéz sorssal megáldott szereplői is első pillantásra kicsit szedett-vedett, de szerető családnak tűnnek. Bepillantást nyerhetünk hétköznapi életükbe, megismerhetjük legféltettebb titkaikat, ám a csavaros végkifejlet után nem fogunk egykönnyen megszabadulni a dilemmától, vajon a vérségi kötelék teszi-e igazán boldoggá az embereket. Koreeda Hirokazu a filmvásznon és a regény lapjain is felejthetetlent alkotott, nem véletlenül kapott közel húsz év után Arany-pálma díjat a Cannes-i filmfesztiválon.

Korentsy Márta
a Partvonal Kiadó főszerkesztője

Hirokazu Koreada: Bolti tolvajok

Partvonal Kiadó
Megjelenés: 2020. szeptember 23.

További részletek és könyvvásárlás ide kattintva! >>>

A fejlécképben szereplő fotó Erdélyi Gábor munkája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Színház

Bodolay Géza vezetheti az SZFE Színházművészeti Intézetét

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet is vezető rendező Bagossy Lászlót váltja az intézetvezetői poszton – írta meg a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Magyar gyerekek rajzaival jelent meg J. K. Rowling új kötete

A Harry Potter után J. K. Rowling a „felnőttek világa” felé fordult, ám az elmúlt időszak eseményei miatt az írónő úgy gondolta, hogy mindennél nagyobb szükség van most a mesékre. Így született meg Az Ickabog, amit különleges kiadásban jelentetett meg az Animus Kiadó.
Könyv hír

Könyv jelenik meg Róna Viktor táncművészről

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (PIM-OSZMI) emlékkiállítást szentelt Róna Viktor világhírű balettművésznek, ehhez kapcsolódva jelenik meg most egy, az életét bemutató kötet. A Herceg a vasfüggöny mögül online könyvbemutatóját november 20-án tartották.
Könyv hír

Kiadják Alan Rickman naplóit

Több mint 25 évig vezetett naplót Alan Rickman, ami 2022-től bárki számára elérhetővé válik, ugyanis hamarosan könyv formájában is megjelentetik. A 27 kötetnyi, kézzel írott szöveg a munkáival kapcsolatos gondolatain túl betekintést enged a Golden Globe- és BAFTA-díjas színész magánéletébe is.
Könyv hír

Alkoholista anyáról szóló első regény kapta az idei Booker-díjat

A skóciai születésű, Amerikában élő Douglas Stuart könyve érdemelte ki a legrangosabb brit irodalmi elismerést.
Könyv magazin

„Budapestnek tényleg van valamiféle közös agya” – 100 szóban Budapest

A 100 szóban Budapest pályázat szervezőcsapata november 17-én jelentette be a Facebookon, hogy a Boncsér Sára színésznő, tréner, Szabó Benedek zenész, szövegíró és Závada Péter költő, író alkotta zsűri 2020-ban mely három művet találta a legjobbnak, valamint ki a tizennyolc év alatti kategória győztese.