Könyv

Vámos Miklós: Senki nem teszi vissza a polcra, ha beleolvas

Választék
2021.11.19. 09:20
Ajánlom
Varázsos mesélőkét előlegez meg Tallér Edina a Prae Kiadónál megjelent Lány a város felett című könyvének indítása Vámos Miklós szerint. Ajánlójában megfogalmazott gondolataira a regény szerzője reagál.
vamos_2110-170756.jpg

Tallér Edina: Lány a város felett (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Most már azért valamennyire elégedettek lehetünk az írók között a lányok, asszonyok, magyarán a nők emelkedő létszámával. Komoly teljesítményükre többször hívtam föl a figyelmet ebben a rovatban. Fontos leszögeznem, hogy nem azért tettem, mert nők, hanem mert érdekeset és izgalmasat írtak ők, akik amúgy nem férfiak. Ezúttal Tallér Edina műve a soros. Lány a város felett (Prae Kiadó, 2021).

Tallér Edináról idáig azt hittem, hogy – elavultan hangzó kifejezéssel – „ifjúsági író”. Ez azonban „felnőtt” regény. Egyes szám első személyben fogalmazódott, ami tapasztalataim szerint veszélyes megoldás, mert így általában csak azt mesélheti el a szerző, amiről a főszereplő tud, amit átél vagy érez. Tallér kollegina ügyesen kerüli ki az ezzel kapcsolatos buktatókat. Központi figurájának egész élete kitárul előttünk. Kezdetben szabvány lányalaknak tűnik, aki ezoterikus módszerekkel teremt magának saját világot, anyagi jólétet és biztonságot. Noha igazán jól csak a szülőhelyén érzi magát, vissza-visszatér, odavágyik. A regény legeleje olyan ízes, hogy fogadok, senki nem teszi vissza a polcra, ha beleolvas.

„Az én falum a legszebb a világon, jó volt ott élni. A folyónk vize ragyogóan tiszta, ha abba teliholdkor belenézel, a legutolsó öngyilkos arcát is láthatod benne.”

Varázsos mesélőkét előlegez meg ez az indítás, és a szerző tisztességesen beváltja ígéretét.

Szerencsésen áll ellen annak a csábításnak is, hogy az ezotérium valamelyik változatának igehirdetőjévé váljék a szöveg, e könyvben nem a vallott világszemléleti koncepció a fontos, hanem az emberi érzelmek, elsősorban a mindannyiunk különféle életelakadásainak szemügyre vétele. Bravúros szerkezeti trükk a regény végére illesztett naplórészletet, amely egy kislány vallomása. Többet aligha mondhatok, poéngyilkosság elkövetőjévé válnék. Ez az olyasfajta recenzensek gyakori hibája, akik nem az olvasóknak, hanem egymásnak szánják szakavatott véleményüket.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

 

A szerző kommentárja:

A Lány a város felett című regény megírásakor leginkább a jelenkorunk káosza, értékválsága foglalkoztatott. Egy olyan világot szerettem volna teremteni, ahol mindaz a mentális zűrzavar kulminálódik, ami szerintem jellemzi ezt a századot. Több évig egy olyan cégnél dolgoztam, ahol jósokkal voltam személyes, közvetlen kapcsolatban. Ez az írói anyaggyűjtésemet nagyban megkönnyítette. Azt reméltem, hogy mire megírom a Lány a város felett főszereplőjének történetét, meg fogom érteni,

milyen lehet olyan mértékű egyedüllétben (árvaságban), mentális bezártságban létezni, amilyenben azok az emberek élnek, akik rettegnek a magánytól, és az ebből való szabadulást (megváltást) nem maguktól, hanem egy másiktól vagy mástól, mondjuk Istentől várják, vagy a jövőbe látás (varázslás) esélyében látják.

Annában, a történet főszereplőjében és mesélőjében egy olyan karaktert akartam megformálni, aki magában hordozza és magára is vállalja a ma emberének legnagyobb tévedéseit és hazugságait. A főszereplő amellett, hogy segíti és uralja az embereket, egyben áldozata, kiszolgáltatottja is a maga rendszerének. A történet pedig arról szól, hogy sikerül-e felnőni és felelősséget vállalni valakinek mindezért.

Sokszor kérdezik meg tőlem interjúkban, beszélgetésekben, hogy mi a célom azzal, hogy a regényeim fő karakterei általában nők, akik női sorsokat is élnek és mesélnek el. Nem célom, hanem eszközöm időnként női karakterekkel dolgozni. Praktikus okokból. Nő vagyok, ebben a testben élek, otthonosan érzem benne magam, és azt hiszem, innen van a legpontosabb rálátásom a világra. Másrészt pedig remélem, hogy még az én életemben elérkezik az az idő, amikor ugyanúgy, mint ahogy férfi íróktól nem kérdezi meg senki, hogy miért férfiak történeteit írják meg, úgy az sem lesz kérdés, hogy a női írók határozottan és erőteljesen vannak jelen a kortárs magyar irodalomban. Előremutató, és hálával tölt el, hogy ez egyre többünknek feltűnik. 2020-ban például több mint száznegyven friss kötettel álltak elő női szerzők Magyarországon, ebből közel hetven felnőtt irodalmi alkotás volt.

Tallér Edina

Tallér Edina: Lány a város felett

Prae Kiadó

Megjelenés: 2021. június 25.

A regény megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva. >>>

Az eredeti fejléckép Erdélyi Gábor munkája.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Zenés színház

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Zenés színház

A mitológiai szörnyek valósága

Eötvös Péter-ősbemutatót tartott a Berlini Állami Opera. A zeneszerző Sleepless című opera-balladája Jon Fosse Trilógiája alapján készült, Mundruczó Kornél állította színpadra.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Teret adunk az olvasásnak – Válassz karácsonyra a Líra ajánlatából

Tiéd lehetnek a Líra könyvesboltokban és a lira.hu oldalon a Líra Csoport karácsonyi újdonságai.
Könyv magazin

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Könyv podcast

„Ezek az olvasók szabadok, hiszen gyerekek” – Krusovszky Dénes a Lírástudókban

Gyerekkönyvet írt Krusovszky Dénes, akinek megváltozott az élete, mióta apa. Nálunk járt, felolvasott a versekből, és cáfolta a vélekedést, miszerint az írók és a költők akkor fordulnak a gyerekek felé, amikor már nincs jobb ötletük. Szabó T. Anna beszélgetett vele.
Könyv gyász

Elhunyt Bethlenfalvy Géza, a tibetológia professzora

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Bethlenfalvy Géza, Kőrösi Csoma-díjas orientalista, egyetemi oktató, a tibetológia professzora, az újdelhi Magyar Kulturális Intézet volt igazgatója, a Kőrösi Csoma Társaság alelnöke és a Delhi Egyetem tanára.
Könyv hír

Új alkotók életműve válik ingyenesen elérhetővé az interneten

Négy új alkotó, Kemény István, Király László, Márton László és Végel László életművét digitalizálja és teszi ingyenesen elérhetővé az interneten a Petőfi Irodalmi Múzeum.