Könyv

Vámos Miklós: Senki nem teszi vissza a polcra, ha beleolvas

Választék
2021.11.19. 09:20
Ajánlom
Varázsos mesélőkét előlegez meg Tallér Edina a Prae Kiadónál megjelent Lány a város felett című könyvének indítása Vámos Miklós szerint. Ajánlójában megfogalmazott gondolataira a regény szerzője reagál.
vamos_2110-170756.jpg

Tallér Edina: Lány a város felett (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Most már azért valamennyire elégedettek lehetünk az írók között a lányok, asszonyok, magyarán a nők emelkedő létszámával. Komoly teljesítményükre többször hívtam föl a figyelmet ebben a rovatban. Fontos leszögeznem, hogy nem azért tettem, mert nők, hanem mert érdekeset és izgalmasat írtak ők, akik amúgy nem férfiak. Ezúttal Tallér Edina műve a soros. Lány a város felett (Prae Kiadó, 2021).

Tallér Edináról idáig azt hittem, hogy – elavultan hangzó kifejezéssel – „ifjúsági író”. Ez azonban „felnőtt” regény. Egyes szám első személyben fogalmazódott, ami tapasztalataim szerint veszélyes megoldás, mert így általában csak azt mesélheti el a szerző, amiről a főszereplő tud, amit átél vagy érez. Tallér kollegina ügyesen kerüli ki az ezzel kapcsolatos buktatókat. Központi figurájának egész élete kitárul előttünk. Kezdetben szabvány lányalaknak tűnik, aki ezoterikus módszerekkel teremt magának saját világot, anyagi jólétet és biztonságot. Noha igazán jól csak a szülőhelyén érzi magát, vissza-visszatér, odavágyik. A regény legeleje olyan ízes, hogy fogadok, senki nem teszi vissza a polcra, ha beleolvas.

„Az én falum a legszebb a világon, jó volt ott élni. A folyónk vize ragyogóan tiszta, ha abba teliholdkor belenézel, a legutolsó öngyilkos arcát is láthatod benne.”

Varázsos mesélőkét előlegez meg ez az indítás, és a szerző tisztességesen beváltja ígéretét.

Szerencsésen áll ellen annak a csábításnak is, hogy az ezotérium valamelyik változatának igehirdetőjévé váljék a szöveg, e könyvben nem a vallott világszemléleti koncepció a fontos, hanem az emberi érzelmek, elsősorban a mindannyiunk különféle életelakadásainak szemügyre vétele. Bravúros szerkezeti trükk a regény végére illesztett naplórészletet, amely egy kislány vallomása. Többet aligha mondhatok, poéngyilkosság elkövetőjévé válnék. Ez az olyasfajta recenzensek gyakori hibája, akik nem az olvasóknak, hanem egymásnak szánják szakavatott véleményüket.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

 

A szerző kommentárja:

A Lány a város felett című regény megírásakor leginkább a jelenkorunk káosza, értékválsága foglalkoztatott. Egy olyan világot szerettem volna teremteni, ahol mindaz a mentális zűrzavar kulminálódik, ami szerintem jellemzi ezt a századot. Több évig egy olyan cégnél dolgoztam, ahol jósokkal voltam személyes, közvetlen kapcsolatban. Ez az írói anyaggyűjtésemet nagyban megkönnyítette. Azt reméltem, hogy mire megírom a Lány a város felett főszereplőjének történetét, meg fogom érteni,

milyen lehet olyan mértékű egyedüllétben (árvaságban), mentális bezártságban létezni, amilyenben azok az emberek élnek, akik rettegnek a magánytól, és az ebből való szabadulást (megváltást) nem maguktól, hanem egy másiktól vagy mástól, mondjuk Istentől várják, vagy a jövőbe látás (varázslás) esélyében látják.

Annában, a történet főszereplőjében és mesélőjében egy olyan karaktert akartam megformálni, aki magában hordozza és magára is vállalja a ma emberének legnagyobb tévedéseit és hazugságait. A főszereplő amellett, hogy segíti és uralja az embereket, egyben áldozata, kiszolgáltatottja is a maga rendszerének. A történet pedig arról szól, hogy sikerül-e felnőni és felelősséget vállalni valakinek mindezért.

Sokszor kérdezik meg tőlem interjúkban, beszélgetésekben, hogy mi a célom azzal, hogy a regényeim fő karakterei általában nők, akik női sorsokat is élnek és mesélnek el. Nem célom, hanem eszközöm időnként női karakterekkel dolgozni. Praktikus okokból. Nő vagyok, ebben a testben élek, otthonosan érzem benne magam, és azt hiszem, innen van a legpontosabb rálátásom a világra. Másrészt pedig remélem, hogy még az én életemben elérkezik az az idő, amikor ugyanúgy, mint ahogy férfi íróktól nem kérdezi meg senki, hogy miért férfiak történeteit írják meg, úgy az sem lesz kérdés, hogy a női írók határozottan és erőteljesen vannak jelen a kortárs magyar irodalomban. Előremutató, és hálával tölt el, hogy ez egyre többünknek feltűnik. 2020-ban például több mint száznegyven friss kötettel álltak elő női szerzők Magyarországon, ebből közel hetven felnőtt irodalmi alkotás volt.

Tallér Edina

Tallér Edina: Lány a város felett

Prae Kiadó

Megjelenés: 2021. június 25.

A regény megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva. >>>

Az eredeti fejléckép Erdélyi Gábor munkája.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az Örkény falaiban benne van az egész életem – születésnapi beszélgetés Für Anikóval

„I did it my way” – énekli Frank Sinatra, és ezt mondja Für Anikó is, aki február 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ráadásul az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze kettős jubileumot ül az idén, mert a teátrum, amelynek alapító tagja, idén húszéves.
Színház

Bemutatták A vágy villamosát Budaörsön

Az Ördög Tamás által rendezett előadás főszerepében Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.  
Színház

Erősen álmodók – beszélgetés Száger Zsuzsannával és Urbanovits Krisztinával

KV Társulat. Két színésznő, egy csapat. Két vélemény, ami hol közös, hol különböző, ahogy a nevük is mutatja. A két nézet néha találkozik, máskor összecsap, hogy utána összefusson valahol, egy kompromisszumos középpontban.
Színház

Elhunyt Hunyadkürti György, a kaposvári színház örökös tagja

72 éves korában, váratlan hirtelenséggel elhunyt Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Csiky Gergely Színház örökös tagja – tudatta az intézmény.
Klasszikus

Eötvös Péter és Csiba Lajosné Emődi Györgyi is Életműdíjat kapott a Cziffra Fesztiválon

Február 25-én a Zeneakadémián adták át az idei Cziffra Fesztivál elismeréseit. Az életműdíjasok mellett Tehetség-díjjal jutalmazták Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt is. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.
Könyv podcast

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Könyv gyász

Elhunyt Paul Olchváry műfordító

Paul Olchváry nevéhez számos magyar mű fordítása és amerikai kiadása fűződik. Az alkotót ötvennyolc éves korában, tragikus hirtelenséggel érte a halál.
Könyv hír

Az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv miatt is megbüntették a Lírát

Francesca Cavallo és Elena Favilli könyve a hatóság indoklása szerint öncélúan népszerűsíti a születési nem megváltoztatását, ezért ötmillió forintos büntetést szabtak ki a könyvforgalmazóra, amiért kecskeméti üzletükben egy iskola kétszáz méteres körzetében árulták.
Könyv magazin

Beleolvasó – Luca Mazzucchelli: Az 1% ereje

A (rossz) szokás nagy úr, de a jó hír az, hogy a szokások tanulhatók, fejleszthetők és változtathatók. Erről szól Luca Mazzucchelli Az 1% ereje című gyakorlati útmutatója. Olvasson bele a kötetbe!