Könyv

Vámos Miklós: Szabadszájúság humorban pácolva

Választék
2022.06.03. 17:25
Ajánlom
Vámos Miklós állandó rovatában ezúttal egy verseskötetet ajánl olvasóink figyelmébe. Kiss Judit Ágnes Szlalom című kötetében erős öniróniát érzékel. Gondolatait a szerző kommentálja.
Szlalom-171648.jpg

Kiss Judit Ágnes: Szlalom (Fotó/Forrás: Kalligram Kiadó)

Igyekszem maradni a prózai művek értékelésénél, ahhoz talán értek valamennyire. Kivételképpen most mégis egy verseskötetről írok. Mert olyan, mint egy alanyi regény. Kiss Judit Ágnes Szlalom című kötetében (Kalligram, 2021) hét ciklusba rendeződnek a versek. Közérthetőek. Olykor rímek nélküliek. Soknak van főszereplője. Némelyik valóban létező – vagy létezett – személy, mint Beatriz de Día (trubadúrköltő), vagy Giacomo da Lentini (állítólag az ő találmánya a szonett). Tatjána viszont az Anyeginből, Anna Karenyina pedig az ilyen című regényből keveredett ide. A többieket én nem ismerem, fölteszem, kitaláltak. Mindezek a hősök azonban csupán egy célt szolgálnak: a versek beszélőjét – aki csak bizonyos fenntartásokkal azonosítható a szerzővel – kifejezzék. Elsősorban az érzéseit. Másodsorban a vágyait, bár ezt talán fölösleges kiemelnem, a vágy is egy érzés, igaz, e kötetben kiragyog a sorból.

Kiss Judit Ágnes azzal robbant be az irodalmi köztudatba (2006-ban, Irgalmasvérnő című kötetével), hogy meglepően szabadszájú volt a férfi-nő viszonylattal kapcsolatos verseiben. A hím kollégák is elpirultak. Ugyanakkor mindezt erős öniróniával adta elő, mondhatni, humorba pácolva. Az ilyesfajta látásmód erre a kötetre is jellemző. Egyik költeménye azt panaszolja, hogy a nemrég született lánya „Megint ellökte a mellem. A lányom nem kér belőlem.” Kevés anya volna képes, hogy erről beszéljen, különösen nyilvánosan. Ő azonban továbbmegy: „Ó, aki nemzette, ékes, / én, aki megszültem, talmi. / Csorog a tejem, a könnyem, / nem tudom őket uralni.”

Nevessünk vagy sírjunk. Lehet ám mind a kettőt, egyszerre is.

Hasonlót vált ki belőlem két parafrázis. Az egyik a Szózat ki- vagy befordítása, Szó címmel. Mustrának itt az utolsó strófa: „Itt áldás is, másutt csak egy / Bevándorló lehetsz. / Ki mondja meg, végül melyik / A súlyosabb kereszt?” A másik pedig József Attila Születésnapomra című, igazán agyonidézett versének (tani-tani, ugyebár) aktualizálása a költőnő jelenlegi sorshelyzetére. Ajánlom a Szlalomot, szívből, igazán.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

kiss_judit_agnes-171628.jpg

Kiss Judit Ágnes (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

A kötet szerzőjének kommentárja:

Lebuktam. Minden szerepem én vagyok. A Krisztus Öt Sebéről Nevezett Santiago del Compostelai Felícia nővértől kezdve a bujdosó kurucig. Ahogy Flaubert is Bovaryné, illetve fordítva. Az irodalom játék és bújócska, sosem teljesen én, és mindig nálam is több. Mint a szerepek általában.

Most, amikor a vers pária vagy mostohagyerek, különösen nagy bók, ha valaki regénnyel veti össze, vagy regényként olvassa.

Vagy ha regények közt – kivételként – olvasásra ajánlja.

Az első kötet, az Irgalmasvérnő valóban nagy figyelmet kapott. Bár nem volt szándékomban, hogy bárki elpiruljon, rápirítani sem akartam senkire, mégis ez a jelző ragadt a versekre, így rám is: szabadszájú. A szám most is ugyanolyan szabad, mint annak idején, tizenöt éve, de sok minden más is foglalkoztat, nemcsak a férfi-nő viszony: a hazám sorsa, az Isten és ember kapcsolata, az anyaság. Ezért kellett ennyiféle alakot öltenem most, ennyi különböző szerepbe bújnom.

Sok idő után jelent meg ez az új kötet. Remélem, mindenki talál magának kedvére sírni-nevetni valót benne.

Kiss Judit Ágnes

Kiss Judit Ágnes: Szlalom

Kalligram Kiadó, Megjelenés: 2021. október 29.

Fejléckép: Vámos Miklós (fotó: Erdélyi Gábor)

Vámos Miklós: Úgy ír, mintha folyamatosan álmodna

Kapcsolódó

Vámos Miklós: Úgy ír, mintha folyamatosan álmodna

Ali Smith újszerű írói megoldásai elbűvölték Vámos Miklóst, aki ez alkalommal a skót író Ősz és Tél című regényeit ajánlja olvasóink figyelmébe. Gondolatait a Magvető Kiadó igazgatója, Dávid Anna kommentálja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv podcast

„Teljesen abszurd az, hogy írunk” – Erdős Virág a Lírástudók vendége

Másféle versek olvashatók Erdős Virág új kötetében, mint azt olvasói megszokhatták, ám biztosan nem fognak csalódni. A József Attila-díjas költő volt a vendégünk podcastunkban, ahol Grisnik Petrának arról is mesélt, miért könnyebbség számára, ha valaki felkéri egy-egy versre.
Könyv ajánló

Kedvezményesen vásárolhatunk bérletet a Könyvhéten a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba

Viszkok Fruzsi online tartalomkészítő, Kamarás Iván, Makranczi Zalán, Nagy Katica, Vilmányi Benett és Wunderlich József színészek is ott lesznek Budapest idén 120 éves könyvtárának meghívására a Vörösmarty téren. 
Könyv ajánló

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Könyv ajánló

Elrettentésre használható a magyar példa

Ha hihetnénk a magyar kormánypropagandának, azt gondolnánk, hogy Åsa Wikforss új könyve bizonyíték arra, hogy utalnak/lenéznek minket a svédek. De igazán nem erről van szó! Sőt…
Könyv hír

Nádasdy Ádám nyitja meg az Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Egy hét múlva kezdődik a magyar irodalmi élet egyik legfontosabb eseménye, a 95. Ünnepi Könyvhét. A négynapos fesztivált mintegy száz színpadi program is színesíti.