Könyv

Vámos Miklós: Szabadszájúság humorban pácolva

Választék
2022.06.03. 17:25
Ajánlom
Vámos Miklós állandó rovatában ezúttal egy verseskötetet ajánl olvasóink figyelmébe. Kiss Judit Ágnes Szlalom című kötetében erős öniróniát érzékel. Gondolatait a szerző kommentálja.
Szlalom-171648.jpg

Kiss Judit Ágnes: Szlalom (Fotó/Forrás: Kalligram Kiadó)

Igyekszem maradni a prózai művek értékelésénél, ahhoz talán értek valamennyire. Kivételképpen most mégis egy verseskötetről írok. Mert olyan, mint egy alanyi regény. Kiss Judit Ágnes Szlalom című kötetében (Kalligram, 2021) hét ciklusba rendeződnek a versek. Közérthetőek. Olykor rímek nélküliek. Soknak van főszereplője. Némelyik valóban létező – vagy létezett – személy, mint Beatriz de Día (trubadúrköltő), vagy Giacomo da Lentini (állítólag az ő találmánya a szonett). Tatjána viszont az Anyeginből, Anna Karenyina pedig az ilyen című regényből keveredett ide. A többieket én nem ismerem, fölteszem, kitaláltak. Mindezek a hősök azonban csupán egy célt szolgálnak: a versek beszélőjét – aki csak bizonyos fenntartásokkal azonosítható a szerzővel – kifejezzék. Elsősorban az érzéseit. Másodsorban a vágyait, bár ezt talán fölösleges kiemelnem, a vágy is egy érzés, igaz, e kötetben kiragyog a sorból.

Kiss Judit Ágnes azzal robbant be az irodalmi köztudatba (2006-ban, Irgalmasvérnő című kötetével), hogy meglepően szabadszájú volt a férfi-nő viszonylattal kapcsolatos verseiben. A hím kollégák is elpirultak. Ugyanakkor mindezt erős öniróniával adta elő, mondhatni, humorba pácolva. Az ilyesfajta látásmód erre a kötetre is jellemző. Egyik költeménye azt panaszolja, hogy a nemrég született lánya „Megint ellökte a mellem. A lányom nem kér belőlem.” Kevés anya volna képes, hogy erről beszéljen, különösen nyilvánosan. Ő azonban továbbmegy: „Ó, aki nemzette, ékes, / én, aki megszültem, talmi. / Csorog a tejem, a könnyem, / nem tudom őket uralni.”

Nevessünk vagy sírjunk. Lehet ám mind a kettőt, egyszerre is.

Hasonlót vált ki belőlem két parafrázis. Az egyik a Szózat ki- vagy befordítása, Szó címmel. Mustrának itt az utolsó strófa: „Itt áldás is, másutt csak egy / Bevándorló lehetsz. / Ki mondja meg, végül melyik / A súlyosabb kereszt?” A másik pedig József Attila Születésnapomra című, igazán agyonidézett versének (tani-tani, ugyebár) aktualizálása a költőnő jelenlegi sorshelyzetére. Ajánlom a Szlalomot, szívből, igazán.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

kiss_judit_agnes-171628.jpg

Kiss Judit Ágnes (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

A kötet szerzőjének kommentárja:

Lebuktam. Minden szerepem én vagyok. A Krisztus Öt Sebéről Nevezett Santiago del Compostelai Felícia nővértől kezdve a bujdosó kurucig. Ahogy Flaubert is Bovaryné, illetve fordítva. Az irodalom játék és bújócska, sosem teljesen én, és mindig nálam is több. Mint a szerepek általában.

Most, amikor a vers pária vagy mostohagyerek, különösen nagy bók, ha valaki regénnyel veti össze, vagy regényként olvassa.

Vagy ha regények közt – kivételként – olvasásra ajánlja.

Az első kötet, az Irgalmasvérnő valóban nagy figyelmet kapott. Bár nem volt szándékomban, hogy bárki elpiruljon, rápirítani sem akartam senkire, mégis ez a jelző ragadt a versekre, így rám is: szabadszájú. A szám most is ugyanolyan szabad, mint annak idején, tizenöt éve, de sok minden más is foglalkoztat, nemcsak a férfi-nő viszony: a hazám sorsa, az Isten és ember kapcsolata, az anyaság. Ezért kellett ennyiféle alakot öltenem most, ennyi különböző szerepbe bújnom.

Sok idő után jelent meg ez az új kötet. Remélem, mindenki talál magának kedvére sírni-nevetni valót benne.

Kiss Judit Ágnes

Kiss Judit Ágnes: Szlalom

Kalligram Kiadó, Megjelenés: 2021. október 29.

Fejléckép: Vámos Miklós (fotó: Erdélyi Gábor)

Vámos Miklós: Úgy ír, mintha folyamatosan álmodna

Kapcsolódó

Vámos Miklós: Úgy ír, mintha folyamatosan álmodna

Ali Smith újszerű írói megoldásai elbűvölték Vámos Miklóst, aki ez alkalommal a skót író Ősz és Tél című regényeit ajánlja olvasóink figyelmébe. Gondolatait a Magvető Kiadó igazgatója, Dávid Anna kommentálja.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv interjú

„Minden regényemmel egy tartozást rovok le” – Beszélgetés Vámos Miklóssal

Nekünk, íróknak nincs más teendőnk, mint hogy igazat mondjunk – állítja Vámos Miklós, akivel Ötvenhét lépés című kisregénye kapcsán női sorsokról és a férfiak helytelen viselkedéséről beszélgettünk. Az író lapunknak azt is elárulta, mi a leghőbb vágya, és mit kellene kihúznia Thomas Mann-nak A varázshegyből.
Könyv magazin

E. T. A. Hoffmann Mozarttól kölcsönözte a nevét

1776. január 24-én született a német romantika kiemelkedő írója, Az arany virágcserép, valamint a Diótörő és Egérkirály szerzője, aki annyira tisztelte Wolfgang Amadeus Mozartot, hogy még a nevét is felvette.
Könyv podcast

A nagyüzemi sörnek marketingje van, nem egyénisége – Bart Dániel a Lírástudókban

Évekig sörblogot írt, aztán kézműves sörbárt nyitott Budapesten és Berlinben, végül könyvben is megírta, mit gondol a sörről, annak eredetéről, kultúrájáról és legutóbbi reneszánszáról. A Lírástudók podcastban Grisnik Petra Bart Dániellel beszélgetett.
Könyv interjú

Játék a lehetséges világokkal – Pléh Csabával a Pszichológia kézikönyv ürügyén

Megjelent a Pszichológia kézikönyv. Nyolc év munkája, harminc szerzőtől, 1198 oldalon. Barátságtalan méret, bensőséges tartalom. A kötet a pszichológiát új megközelítésekben kínálja, főként laikusoknak. Főszerkesztője Pléh Csaba pszichológus-nyelvész, akadémikus, egyetemi tanár, vele beszélgettünk társas kapcsolatainkról, kritikai attitűdről és az olvasás fontosságáról.
Könyv ajánló

Márai Ilona világával zárul a Várkert irodalom idei évada

Felesége halála után Márai Sándor megszállottan kezdte olvasni Márai Lola feljegyzéseit, majd saját kezűleg csomagolta azokat az irodalmi hagyatékát őrző hajóládákba. Június 21-én kettőjük kapcsolatába nyerhetünk bepillantást, az asszony nemrég megjelent, irodalmi szenzációnak is beillő naplófeljegyzései alapján.