Könyv

Vámos Miklós: Szívbe markoló az írói padlások posztumusz lesöprése

Választék
2024.07.11. 11:25
Ajánlom
Vámos Miklós állandó rovatában hónapról hónapra megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Gabriel García Márquez posztumusz kiadású, Találkozunk augusztusban című kisregényével foglalkozik. Gondolataira a Magvetőnél megjelent kötet kontrollfordítója, Kutasy Mercédesz reagál.

4023382-103950.jpg

Gabriel García Márquez: Találkozunk augusztusban (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

Szívbe markoló az írói padlások posztumusz lesöprése. Akkor is izgalmas, ha a közzétett opus nem tökéletes. Gabriel García Márquez kisregénye majdnem az (Találkozunk augusztusban, Magvető, 2024). Remek szöveg, csak nincsen készen. Az alapötlet: egy nő minden augusztusban elhajózik szerető családjától a távoli szigetre, ahol az édesanyja nyugszik, hogy virágot tegyen a sírjára. E kiruccanásokon pedig alkalmi szeretőkkel bonyolít egyéjszakás kalandokat. Az óriási végpoént nem árulom el, csak jelzem, hogy a hat vizit kevés, az utolsó előtt énnekem hiányzik még néhány – szerintem három. Meggyőződésem, hogy ezek elkészültek volna, ha a betegségek és az emlékezete elhomályosodása valamivel több időt hagy irodalmi munkálkodásra a Nobel-díjas szerzőnek, aki Latin-Amerikában híresebb név, mint az európai kultúrában Goethe vagy Shakespeare.

A szerző két fia jól döntött, hogy GGM – Gabo, ahogyan a barátai hívták világszerte – akarata ellenére közreadták az utolsó kisregényt.

Nem kertelek, elfogult vagyok García Márquez művészetével kapcsolatban.

Az író fényképe ott lóg a konyhánkban, méghozzá a családi falon, mert szellemi rokonnak érzem.

Ezért kell bevallanom, hogy fő műveinek fordítását túl kiglancoltnak érzem. Székács Vera stílusérzéke dicsérendő, de GGM egy kissé rendetlen, nyelvtanilag henyébb, szlenges, úgynevezett tengerparti spanyolul írt. Erről meggyőződhettem, én azért kezdtem spanyolul tanulni, hogy elolvashassam a Száz év magányt eredetiben. Az igeidők laza használata és a szleng nehezen adható vissza a mi nyelvünkön, vagy talán sehogyan sem. Mégis, valamiféle nagyvonalúbb irány jót tesz GGM munkáinak. A Találkozunk augusztusban Scholz László kitűnő magyarítása, ő mintha az én elveimet osztaná. Kézszorítás neki.

Aki GGM-et szereti, az utolsó dobását se hagyja ki.

Maradok őszinte,
Vámos Miklós

portre_5ead3c73bdec1-103907.jpg

Kutasy Mercédesz (Fotó/Forrás: ELTE)

A kötet kontrollfordítójának kommentárja:

Valójában az itt a kérdés, mondhatom-e a nagymama süteményére, hogy ez bizony kicsit odakozmált, ha nagymamának esze ágában sem volt áthozni azt a sütit. A nagybácsi persze nem mulasztja el odaszúrni, hogy a nagyi direkt nekünk sütötte; lehetünk-e akkor olyan szívtelenek, hogy keserűnek mondjuk?

García Márquezt sokan szeretjük elfogultan szerte a világon, és mert így van, szinte nem is fontos, hogy az éppen megjelenő új mű vagy újrakiadás milyen; elegendő, hogy ő írta. Ha pedig az életmű záródarabjáról van szó, hangsúlyosan is így van. Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül az idős író betegsége mellett, aminek eredményeképp a most a kezünkben tartott kötet temérdek változatból született a szerkesztő, Cristóbal Pera asztalán. Úgy érzem, őszintébb gesztus lett volna, ha García Márquez fiai nemcsak ezt a kikozmetikázott változatot mutatják az olvasóknak, hanem látni engedték volna az írófejedelem emberi oldalát is, a javításokat, a sok-sok újraírást, tétovázást. Az olvasó rövid kereséssel néhány ilyen kéziratlapot megtalálhat az interneten. Azt hiszem, ezekkel válik teljessé az utolsó regény.

Kutasy Mercédesz

Gabriel García Márquez: Találkozunk augusztusban

Magvető Kiadó
Megjelenés: 2024. március 6.

A kötet megvásárolható a Líra webáruházában ide kattintva. »»»

A fejlécképben szereplő fotó Emmer László munkája.

Eleinte nem szerette a Száz év magányt, mára mintegy 400 példánya van belőle

Kapcsolódó

Eleinte nem szerette a Száz év magányt, mára mintegy 400 példánya van belőle

Vélhetően rekordot állított fel Jorge Iván Salazar, az a kolumbiai férfi, aki tizenhat éve gyűjti Gabriel García Marquez leghíresebb regényének kiadásait. A Guinness Rekordok Könyvébe azonban mégsem kerülhetett be.

Vámos Miklós: Márquez és a bölcs krokodil

Vámos Miklós: Márquez és a bölcs krokodil

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Gabriel García Márquez fiának könyvét, a Búcsú Gabótól és Mercedestől című memoárral foglalkozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv podcast

Arról álmodtam, hogy Pöttyös Könyveket fogok írni – Turbuly Lilla a Lírástudók vendége

Nemcsak a gyerekeket, hanem a szülőket is nevelni szeretné a könyveivel Turbuly Lilla, akinek új ifjúsági regénye, a Kész cirkusz! két tinédzser barátnőről szól. A szerzővel Grisnik Petra beszélgetett a Lírástudók új epizódjában.
Könyv ajánló

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Könyv ajánló

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Könyv ajánló

Interaktív térbejárás, felolvasóest, zenei performansz – experimentális irodalmi programok várnak a PIM-ben

Idén nyáron kísérleti kerti programokkal is várja a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Petőfi Irodalmi Múzeum a látogatókat, alternatív olvasatokat kínálva olyan művekhez, mint Madách Imre Az ember tragédiája vagy Hamvas Béla novellái.
Könyv magazin

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.