Könyv

Vámos Miklós: Úgy ír, mintha folyamatosan álmodna

Választék
2022.05.08. 11:15
Ajánlom
Ali Smith újszerű írói megoldásai elbűvölték Vámos Miklóst, aki ez alkalommal a skót író Ősz és Tél című regényeit ajánlja olvasóink figyelmébe. Gondolatait a Magvető Kiadó igazgatója, Dávid Anna kommentálja.

Izgalmas, ha a világ két különböző tájékán, két különböző nyelven jut eszébe két híres írónak ugyanaz az ötlet. Ez a helyzet a norvég Karl Ove Knausgård és a skót Ali Smith esetében. Előbbi a Harcom című önéletrajzi regényfolyammal (hat kötet) aratott világsikert. A cím ismerős lehet, norvégul Min Kamp, németül ugye Mein Kampf. Újabban viszont az Évszakok – értelemszerűen négy részes – sorozattal állt elő. Magyarul megjelent vagy előrendelhető három, kiadó: Magvető. Ali Smith a brit kortárs irodalom nagy sztárja. Évszakok című – értelemszerűen négy részes – sorozatából magyarul megjelent az Ősz és a Tél, kiadó: Magvető. Érdekes helyzet. Kíváncsi volnék, mit gondoltak erről a Magvető munkatársai, és zavar keletkezett-e a könyvesbolti eladók köreiben.

Ezúttal Ali Smith-re esik a választásom. Ő úgy ír prózát, mintha folyamatosan álmodna. Két évszak-regénye központi alakja ő maga. A hely Anglia, az időszak pedig a brexit. Ez az első eset, hogy egy szépíró kifejezi, milyen elkeserítőnek érzi a helyzetét az angol értelmiség az EU-n kívül, legalábbis a könyvben ábrázoltak. Kevésbé a valóságos problémák (áruhiány, bürokratikus nehézségek) miatt, inkább a kitaszítottság lelki élménye gyötri őket. Melyre az angolok brexit nélkül is hajlamosak, gondoljuk például Virginia Woolfra.

Az igazi gond azonban a magánélet olyasféle bugyra, amilyenben mi, magyarok is fulladozunk.

Irodalmunk ezt már akkor is híven kifejezte, amikor még nem vettek be minket az EU-ba, sőt amidőn az még nem is létezett. Nehéz kapcsolat a szülőkkel, a házastársakkal, a barátokkal és a barátnőkkel. Nem tudom, a további évszakok mire irányítják a reflektorfényt, de kíváncsian várom. Ali Smith újszerű írói megoldásai talán minden olvasónak élvezetesek, engem elbűvöltek.

Az Ősz és a Tél magyarítása Mesterházi Mónika igényes munkája. Halkan teszem szóvá azt a pici hibát, hogy a jogi fogalom az ártatlanság vélelme, nem védelme. Annyi baj legyen.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

smith-131539.jpg

Ali Smith: Ősz / Tél (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Dávid Anna, a Magvető Kiadó igazgatójának kommentárja

A Magvetőben 2018-ban döntöttünk úgy a világirodalmi szerkesztőnk, Rostás Eni javaslatára, hogy megpróbáljuk a magyar olvasókkal megismertetni és megszerettetni Ali Smith könyveit. Rögtön öt művét vettük meg, a Hogy lehetnél mindkettőt és a négy „évaszakos” kötetét, amelyek közül akkor még csak az Ősz és a Tél volt készen. (A Tavasz és a Nyár 2019-ben és 2020-ban jelent meg angolul, ezekre még a magyar olvasóknak kicsit várniuk kell.) Ali Smith könyvei valóban különálló regények, és szerintem akár lehetne mindnek „önálló”, nem egymáshoz kapcsolódó címe is. Smith olyan jó regényeket ír, hogy így is, úgy is elolvasnám őket.

Amikor Smith könyveit fordítani kezdtük, még javában benne voltunk Knausgård Harcom-sorozatának magyar kiadásában, így kis időre elhessegettük az ő évszakjait.

A könyvesboltosoknak azzal segítünk, hogy Knausgård kötetein szerepel az Évszakok sorozatcím. Ezzel a kis „csalással” megoldjuk a kereskedők problémáit, és még igazat is szólunk, hiszen Knausgård négy könyve egyetlen projekt része, amelyben a születendő gyermekének mutatja meg a világ dolgait hónapról hónapra.

Dávid Anna

Ali Smith: Ősz

Magvető Kiadó, Megjelenés: 2020. október 5.

Megvásárolható a Líra webáruházában. >>>

 

Ali Smith: Tél

Magvető Kiadó, Megjelenés: 2021. október 1.

Megvásárolható a Líra webáruházában. >>>

Fejléckép: Vámos Miklós (fotó: Erdélyi Gábor)

Vámos Miklós: J. D. Salinger ma pont ilyen szövegeket írna!

Kapcsolódó

Vámos Miklós: J. D. Salinger ma pont ilyen szövegeket írna!

Kesernyés látásmódot, öniróniát, szívbemarkolást, fordulatos történeteket tartogat Kovács Bálint tavaly megjelent, Lehetne, hogy csak aludjunk? című novelláskötete.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Tíz nyelvre fordítják le a Meseország mindenkié című mesekönyvet

A kötet, amely azután vált széleskörben ismertté, hogy Dúró Dóra 2020-ban néhány lapját ledarálta, nemzetközi szinten is nagy érdeklődésnek örvend, mostantól pedig a magyar mellett német, holland, svéd, szlovák és lengyel nyelven is elérhető.
Könyv Lírástudók

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Könyv interjú

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Grisnik Petra személyében új műsorvezető csatlakozik a Lírástudók csapatához. Első vendége Závada Pál, akivel legújabb kötetéről, az Apfelbaum – Nagyvárad, Berlinről beszélgetnek a május 25-én jelentkező műsorban. A színésznővel könyvekről, olvasási szokásairól és irodalmi kötődéseiről beszélgettünk. 
Könyv magazin

Hogy nézett ki Balzac igazából?

A híres francia írót, a Goriot apó és az Emberi színjáték szerzőjét szenvedélyesen foglalkoztatta az akkor igen újnak számító módszer, mellyel a valóságot lehetett rögzíteni. Így róla is készült dagerrotípia.
Könyv hír

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.