Könyv

Vámos Miklós: Úgy ír, mintha folyamatosan álmodna

Választék
2022.05.08. 11:15
Ajánlom
Ali Smith újszerű írói megoldásai elbűvölték Vámos Miklóst, aki ez alkalommal a skót író Ősz és Tél című regényeit ajánlja olvasóink figyelmébe. Gondolatait a Magvető Kiadó igazgatója, Dávid Anna kommentálja.

Izgalmas, ha a világ két különböző tájékán, két különböző nyelven jut eszébe két híres írónak ugyanaz az ötlet. Ez a helyzet a norvég Karl Ove Knausgård és a skót Ali Smith esetében. Előbbi a Harcom című önéletrajzi regényfolyammal (hat kötet) aratott világsikert. A cím ismerős lehet, norvégul Min Kamp, németül ugye Mein Kampf. Újabban viszont az Évszakok – értelemszerűen négy részes – sorozattal állt elő. Magyarul megjelent vagy előrendelhető három, kiadó: Magvető. Ali Smith a brit kortárs irodalom nagy sztárja. Évszakok című – értelemszerűen négy részes – sorozatából magyarul megjelent az Ősz és a Tél, kiadó: Magvető. Érdekes helyzet. Kíváncsi volnék, mit gondoltak erről a Magvető munkatársai, és zavar keletkezett-e a könyvesbolti eladók köreiben.

Ezúttal Ali Smith-re esik a választásom. Ő úgy ír prózát, mintha folyamatosan álmodna. Két évszak-regénye központi alakja ő maga. A hely Anglia, az időszak pedig a brexit. Ez az első eset, hogy egy szépíró kifejezi, milyen elkeserítőnek érzi a helyzetét az angol értelmiség az EU-n kívül, legalábbis a könyvben ábrázoltak. Kevésbé a valóságos problémák (áruhiány, bürokratikus nehézségek) miatt, inkább a kitaszítottság lelki élménye gyötri őket. Melyre az angolok brexit nélkül is hajlamosak, gondoljuk például Virginia Woolfra.

Az igazi gond azonban a magánélet olyasféle bugyra, amilyenben mi, magyarok is fulladozunk.

Irodalmunk ezt már akkor is híven kifejezte, amikor még nem vettek be minket az EU-ba, sőt amidőn az még nem is létezett. Nehéz kapcsolat a szülőkkel, a házastársakkal, a barátokkal és a barátnőkkel. Nem tudom, a további évszakok mire irányítják a reflektorfényt, de kíváncsian várom. Ali Smith újszerű írói megoldásai talán minden olvasónak élvezetesek, engem elbűvöltek.

Az Ősz és a Tél magyarítása Mesterházi Mónika igényes munkája. Halkan teszem szóvá azt a pici hibát, hogy a jogi fogalom az ártatlanság vélelme, nem védelme. Annyi baj legyen.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

smith-131539.jpg

Ali Smith: Ősz / Tél (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Dávid Anna, a Magvető Kiadó igazgatójának kommentárja

A Magvetőben 2018-ban döntöttünk úgy a világirodalmi szerkesztőnk, Rostás Eni javaslatára, hogy megpróbáljuk a magyar olvasókkal megismertetni és megszerettetni Ali Smith könyveit. Rögtön öt művét vettük meg, a Hogy lehetnél mindkettőt és a négy „évaszakos” kötetét, amelyek közül akkor még csak az Ősz és a Tél volt készen. (A Tavasz és a Nyár 2019-ben és 2020-ban jelent meg angolul, ezekre még a magyar olvasóknak kicsit várniuk kell.) Ali Smith könyvei valóban különálló regények, és szerintem akár lehetne mindnek „önálló”, nem egymáshoz kapcsolódó címe is. Smith olyan jó regényeket ír, hogy így is, úgy is elolvasnám őket.

Amikor Smith könyveit fordítani kezdtük, még javában benne voltunk Knausgård Harcom-sorozatának magyar kiadásában, így kis időre elhessegettük az ő évszakjait.

A könyvesboltosoknak azzal segítünk, hogy Knausgård kötetein szerepel az Évszakok sorozatcím. Ezzel a kis „csalással” megoldjuk a kereskedők problémáit, és még igazat is szólunk, hiszen Knausgård négy könyve egyetlen projekt része, amelyben a születendő gyermekének mutatja meg a világ dolgait hónapról hónapra.

Dávid Anna

Ali Smith: Ősz

Magvető Kiadó, Megjelenés: 2020. október 5.

Megvásárolható a Líra webáruházában. >>>

 

Ali Smith: Tél

Magvető Kiadó, Megjelenés: 2021. október 1.

Megvásárolható a Líra webáruházában. >>>

Fejléckép: Vámos Miklós (fotó: Erdélyi Gábor)

Vámos Miklós: J. D. Salinger ma pont ilyen szövegeket írna!

Kapcsolódó

Vámos Miklós: J. D. Salinger ma pont ilyen szövegeket írna!

Kesernyés látásmódot, öniróniát, szívbemarkolást, fordulatos történeteket tartogat Kovács Bálint tavaly megjelent, Lehetne, hogy csak aludjunk? című novelláskötete.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Könyv

Megvannak a 2023-as Déry-díj nyertesei

Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János, Nagy Gabriella és Ilma Rakusa vehetik át a magyar irodalom egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező elismerését.
Klasszikus

„Nagyon boldoggá tesz, ha én vezethetek el valakit a dalokhoz” – interjú Helmut Deutschcsal

Helmut Deutsch zongorakísérőként nem csupán kevesekhez fogható népszerűségre tett szert szakmájában, de tanárként is rendkívüli énekesnagyságokat vezetett el a dalműfajhoz. A művész nemrég Piotr Beczałával adott szláv estet az Operaházban.
Klasszikus

Karácsonyi ráadáskoncertet is ad a Concerto Budapest a hagyományos adventi ajándékkoncertek mellett

Koncertekkel ajándékozza meg a zeneszeretőket az adventi időszakban a Concerto Budapest. A kórházi kezelés idején családjukat nélkülözni kényszerülő betegekhez, idősekhez idén is kamaraprodukciókkal látogatnak el a zenekar tagjai.
Klasszikus

Dél-Afrikában rendezett kortárs fesztiválon szerepel az UMZE

Az új és legújabb zenére specializálódott együttes a Nemzetközi Kortárszenei Társaság éves fesztiválján működik közre, Johannesburgban és Fokvárosban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Megvannak a 2023-as Déry-díj nyertesei

Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János, Nagy Gabriella és Ilma Rakusa vehetik át a magyar irodalom egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező elismerését.
Könyv ajánló

Krasznahorkai Lászlóról szóló monográfia jelenik meg januárban

Szabó Gábor Kilátás az utolsó hajóról – Krasznahorkai László prózavilága című kötete 2024. január végén jelenik meg a Magvető Kiadó gondozásában, akik ezzel a kiadvánnyal köszöntik a kerek születésnapját ünneplő szerzőt.
Könyv ajánló

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.
Könyv podcast

Nem csak egy könyv a Budapest Nagyregény – Kiss Noémi a Lírástudók vendége

Huszonkét társával együtt ő is tagja a Budapest Nagyregény szerzőgárdájának, és elmesélte, miért érdekes számára Cinkota és a XVI. kerület, amelynek történetét ő írta meg. Kiss Noémi azt is elmondta, miért tartja nagy vívmánynak, hogy a vaskos kötet szerzőinek fele nő.
Könyv gyász

Elhunyt Vajda Mihály

A Széchenyi-díjas filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja 88 éves volt. Vajda Mihály munkásságát elsősorban a fenomenológia, a 20. századi német filozófia és a totalitariánus társadalmak elmélete terén fejtette ki.