Könyv

Vámos Miklós: Veszélyes műfaj az önéletrajz

Választék
2023.03.03. 16:00
Ajánlom
Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Romsics Ignác Hetven év – Egotörténelem című életrajzi művének első kötetével foglalkozik. Gondolataira a szerző reagál.
Romsics_HetvenEv_B1_72dpi-100714.jpg

Romsics Ignác: Hetven év – Egotörténelem, 1951–-2021 (Fotó/Forrás: Helikon Kiadó)

Egy témával kapcsolatban igazán kevesen tudjuk megőrizni a tisztánlátásunkat, és ez a saját személyünk. Ezért veszélyes műfaj az önéletrajz. Okosabb, ha mások rögzítik, milyenek voltunk, vagyunk, leszünk. Tovább bonyolítja az időpont, amikor hozzáfogunk. Túl fiatalon még alig van miről írnunk, igaz, arra még tisztán emlékezhetünk, ha az a célunk, túl öregen pedig már az se biztos, amit kérdezünk. Mindezek fényében sajátságos világdivat, hogy ismert, illetve fontos emberek mégis önmagukat örökítik meg, méghozzá vastag kötetekben. Ezek jelentős része inkább kórtörténet, mint kortörténet. A kiemelkedő kevésre szívesen hívom föl a figyelmet.

Íme a Hetven év – Egotörténelem, 1951–2021, írta Romsics Ignác. Kiadta a Helikon. Szerzőnk ugye történész, nem is akármilyen.

Az az ördöngös ötlete támadt, hogy az életét – kortársaiéval együtt – saját tudománya szabályaival, megoldásaival és trükkjeivel veszi górcső alá.

A végeredmény egy fanyar, itt-ott meghökkentő, tanulságos és szórakoztató olvasmány lett. Romsics e szellemes nézőponttal elkerülte az önmemoárokban majdnem mindig ott ólálkodó nyílt vagy burkolt öntömjénezést, és ugyanúgy csodálkozik rá megtett útjára, ahogyan az olvasó. Különösen érzékletes, ahogyan szülőfaluját és vidékét (Kalocsa környéke) fejti le, adatokkal és olykor képekkel is szemléltetve, hogyan éltek akkor, ott, voltaképpen az egész falusi Magyarországon az emberek. Milyen volt aztán város(ok)ba kerülni, s azután külföldre, a bűnös Nyugat tudományos fellegváraiba.

Engem nagyon meglepett, hogy a történészek intézetében is milyen szigorú az alá- és fölérendeltség. Romsics ügyesen lavírozott a szirtek, a Szküllák és Kharübdiszek között a viharos tengerszorosokban, még a figyelő szemét reá vető államvédelmi hatóságot is sikeresen kicselezte. Életének ez a vonulata a sajátomból ismerős, örülök, hogy megírta. Bizonyos mértékig helyettem is.

Mint kiderül, ez csak az első kötet. Úgy hallom, a második a Könyvhétre jön. Várom.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

RomsicsIgnac-100741.jpg

Romsics Ignác (Fotó/Forrás: Helikon Kiadó)

A szerző kommentárja:

Megörvendeztetett, hogy Vámos Miklós olvasásra érdemesnek találta „egotörténetem” első részét. Ez, mint ő is utalt rá, arról szól, hogy hogyan lettem történész. Milyen lépcsőfokok vezettek az értelmiségi és azon belül az akadémiai világ felé abból a kis, Kalocsa melletti faluból, ahol 1951-ben születtem. A kötet befejező dátuma 1986. január 1., amikor az MTA Történettudományi Intézetéből, ahol 1977-től dolgoztam, „átigazoltam” az akkor alakult Magyarságkutató Csoportba.

Az idei Könyvhétre megjelenő második rész vezérfonala annak bemutatása, milyen történész lettem.

Ebben is igyekeztem kívülről szemlélni magam, s kritikusaim és méltatóim optikáján át egyaránt láttatni kutatói, oktatói és tudományszervezői tevékenységemet. Így aztán ki-ki eldöntheti, hogy „fő cenzor”, „sztártörténész”, „médiatudós”, a „legjobb tanár”, esetleg „magyargyűlölő volt marxista”, illetve „antiszemita” és/vagy „hazaáruló” voltam és vagyok-e.  Vagy talán – vigyázat, ez a szerző önképe! – egy olyan öntörvényű értelmiségi, aki egyik politikai családhoz sem kötődik szorosan, s ezért saját előítéleteitől és törzsi meggyőződéseitől vezérelve ki-ki azt lát bele a munkáiba és megszólalásaiba, amit akar.

Romsics Ignác

Romsics Ignác: Hetven év – Egotörténelem, 1951–2021

Helikon Kiadó
Megjelenés: 2022. május 31.

A kötet megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva. »»»

A fejlécképben szereplő fotó Emmer László munkája.

Vámos Miklós: Az utókor(ok) igazságtalan(ok)

Kapcsolódó

Vámos Miklós: Az utókor(ok) igazságtalan(ok)

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal a 21. Század Kiadó Hemingway-életműsorozatával foglalkozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Könyv ajánló

Élet és halál, születés és veszteség kéz a kézben jár Kjersti Annesdatter Skomsvold regényében

Az anyává válás, valamint a társra találás története rajzolódik ki a norvég írónő A gyerek című regényéből, amelyet Petrikovics Edit ültetett át magyar nyelvre.
Könyv hír

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.
Könyv podcast

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Könyv ajánló

Összművészeti nappal ünneplik az irodalmat

Április 21-én a budapesti Akvárium Klubban egész napos összművészeti programot tartanak a Poket Zsebkönyvek alapításának hatodik évfordulója alkalmából.