Könyv

Vámos Miklós: Veszélyes műfaj az önéletrajz

Választék
2023.03.03. 16:00
Ajánlom
Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Romsics Ignác Hetven év – Egotörténelem című életrajzi művének első kötetével foglalkozik. Gondolataira a szerző reagál.
Romsics_HetvenEv_B1_72dpi-100714.jpg

Romsics Ignác: Hetven év – Egotörténelem, 1951–-2021 (Fotó/Forrás: Helikon Kiadó)

Egy témával kapcsolatban igazán kevesen tudjuk megőrizni a tisztánlátásunkat, és ez a saját személyünk. Ezért veszélyes műfaj az önéletrajz. Okosabb, ha mások rögzítik, milyenek voltunk, vagyunk, leszünk. Tovább bonyolítja az időpont, amikor hozzáfogunk. Túl fiatalon még alig van miről írnunk, igaz, arra még tisztán emlékezhetünk, ha az a célunk, túl öregen pedig már az se biztos, amit kérdezünk. Mindezek fényében sajátságos világdivat, hogy ismert, illetve fontos emberek mégis önmagukat örökítik meg, méghozzá vastag kötetekben. Ezek jelentős része inkább kórtörténet, mint kortörténet. A kiemelkedő kevésre szívesen hívom föl a figyelmet.

Íme a Hetven év – Egotörténelem, 1951–2021, írta Romsics Ignác. Kiadta a Helikon. Szerzőnk ugye történész, nem is akármilyen.

Az az ördöngös ötlete támadt, hogy az életét – kortársaiéval együtt – saját tudománya szabályaival, megoldásaival és trükkjeivel veszi górcső alá.

A végeredmény egy fanyar, itt-ott meghökkentő, tanulságos és szórakoztató olvasmány lett. Romsics e szellemes nézőponttal elkerülte az önmemoárokban majdnem mindig ott ólálkodó nyílt vagy burkolt öntömjénezést, és ugyanúgy csodálkozik rá megtett útjára, ahogyan az olvasó. Különösen érzékletes, ahogyan szülőfaluját és vidékét (Kalocsa környéke) fejti le, adatokkal és olykor képekkel is szemléltetve, hogyan éltek akkor, ott, voltaképpen az egész falusi Magyarországon az emberek. Milyen volt aztán város(ok)ba kerülni, s azután külföldre, a bűnös Nyugat tudományos fellegváraiba.

Engem nagyon meglepett, hogy a történészek intézetében is milyen szigorú az alá- és fölérendeltség. Romsics ügyesen lavírozott a szirtek, a Szküllák és Kharübdiszek között a viharos tengerszorosokban, még a figyelő szemét reá vető államvédelmi hatóságot is sikeresen kicselezte. Életének ez a vonulata a sajátomból ismerős, örülök, hogy megírta. Bizonyos mértékig helyettem is.

Mint kiderül, ez csak az első kötet. Úgy hallom, a második a Könyvhétre jön. Várom.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

RomsicsIgnac-100741.jpg

Romsics Ignác (Fotó/Forrás: Helikon Kiadó)

A szerző kommentárja:

Megörvendeztetett, hogy Vámos Miklós olvasásra érdemesnek találta „egotörténetem” első részét. Ez, mint ő is utalt rá, arról szól, hogy hogyan lettem történész. Milyen lépcsőfokok vezettek az értelmiségi és azon belül az akadémiai világ felé abból a kis, Kalocsa melletti faluból, ahol 1951-ben születtem. A kötet befejező dátuma 1986. január 1., amikor az MTA Történettudományi Intézetéből, ahol 1977-től dolgoztam, „átigazoltam” az akkor alakult Magyarságkutató Csoportba.

Az idei Könyvhétre megjelenő második rész vezérfonala annak bemutatása, milyen történész lettem.

Ebben is igyekeztem kívülről szemlélni magam, s kritikusaim és méltatóim optikáján át egyaránt láttatni kutatói, oktatói és tudományszervezői tevékenységemet. Így aztán ki-ki eldöntheti, hogy „fő cenzor”, „sztártörténész”, „médiatudós”, a „legjobb tanár”, esetleg „magyargyűlölő volt marxista”, illetve „antiszemita” és/vagy „hazaáruló” voltam és vagyok-e.  Vagy talán – vigyázat, ez a szerző önképe! – egy olyan öntörvényű értelmiségi, aki egyik politikai családhoz sem kötődik szorosan, s ezért saját előítéleteitől és törzsi meggyőződéseitől vezérelve ki-ki azt lát bele a munkáiba és megszólalásaiba, amit akar.

Romsics Ignác

Romsics Ignác: Hetven év – Egotörténelem, 1951–2021

Helikon Kiadó
Megjelenés: 2022. május 31.

A kötet megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva. »»»

A fejlécképben szereplő fotó Emmer László munkája.

Vámos Miklós: Az utókor(ok) igazságtalan(ok)

Kapcsolódó

Vámos Miklós: Az utókor(ok) igazságtalan(ok)

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal a 21. Század Kiadó Hemingway-életműsorozatával foglalkozik.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Beleolvasó – Prieger Zsolt: Kedves Teréz!

„Szentek leszünk, makulátlanok, szeplőtelenek, mint az állatok” – írja az Anima Sound System vezetője, aki új könyvében Martonvásárhely leghíresebb grófnőjéhez címzett leveleiben írja meg a gondolatait. Olvasson bele ön is a kötetbe!
Könyv hír

Jane Goodall Magyarországon népszerűsíti új könyvét

A világhírű főemlőskutató és környezetvédő május 9-én mutatja be A remény könyve című új kötetét, és előadást is tart az ELTE Lágymányosi Campusán.
Könyv világirodalom

Megvan, kik közül kerül ki 2023-ban a Nemzetközi Booker-díj győztese

Ukrajna egyik legnépszerűbb szerzője, egy halálból visszatért író, illetve olyan művész is szerepel a 2023-as Nemzetközi Booker-díj jelöltjei között, aki lediktálta a regényét – adta hírül a The Guardian online felületén.
Könyv podcast

„Szerelmes vagyok Martonvásárba” - Prieger Zsolt a Lírástudók vendége

Az Anima Sound System tagját első könyvéről, lokálpatrióta lelkesedésről, a férfilélek női oldaláról és jövőbeli terveiről kérdezte a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.
Könyv magazin

Beleolvasó – Boldizsár Ildikó: „Hogyan segítsek én terajtad?”  

„A világmindenség globális kérdései helyére a szűkebb közösségek, családok problémái kerültek, így váltották fel a mítoszokat a mesék” – írja a meseterápia meghonosítója legújabb könyvében. Olvasson bele ön is a kötetbe!