Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Választék
2022.01.14. 16:15
Ajánlom
Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
oreg_banda-161343.jpg

Kollár-Klemencz László: Öreg Banda (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Néha igazán nehéz kétezer karakterbe sűrítenem a mondandómat. Most például szívesen taglalnám, hogy mihozzánk is elért a világdivat: kiöregedett vagy visszavonult politikusok, színészek, rock-sztárok, médiamunkások mind írnak egy úgynevezett életrajzi könyvet, újabb bőrt hántolva a hírnevükből vagy annak emlékéből. Természetesen az előítélet-mentes irodalomélvezés senkitől sem tagadhatja meg az esélyt, hogy a művét a személyétől és a korábbi munkásságától függetlenül ítéljük meg, bármilyen nehéz.

FIGYELEM! Kollár-Klemencz László regénye nem a fentebb körvonalazott csoportba tartozik (Öreg Banda, Magvető, 2021). Noha a szerző neve kétségkívül ismerősebben csöng a Kistehén zenekar kedvelőinek, mint az irodalmároknak. Pedig ez a harmadik kötete, s a két novelláskötete – Miért távolodnak a dolgok?, A műanyag kerti székek élete – is megérdemli az értő olvasó figyelmét. Emezekben voltaképp realista életképeket kapunk a vidéki Magyarországról, legrövidebben: antiidilleket. Ezeket a novellákat kortyolgatva kedvet kaptam, hogy a bűnös város helyett egy tanyán éljek, tenyésszek haszonállatot, tartsak lovat, kutyát, macskát, igyam erős alkoholokat, vadásszam, s talán még arra is vetemedjem, hogy disznót ölessek olyasvalakivel, aki ért hozzá. Színek, ízek, szagok kavalkádja. A való élet szürke s egyszersmind sokszínű forgataga.

Az Öreg Banda viszont klasszikus családregény. Vélhetőleg az író fölmenői a modellek.

Sváb férfiak és nők hétköznapi küzdelmeibe élhetjük bele magunkat, az összekötő elem a zene, a fúvószenekar, melyre legalább annyira szükségük van, mint a tejre és a kenyérre.

Ha egy trombitás vagy kürtös kezéből kihull a hangszer (öregség, háború, költözés másvilágra), helyébe kell állnia valaki másnak, mert az öreg banda él, élt, élni fog. Mindeközben Kollár-Klemencz olyan erővel ábrázol embert és természetet, amilyenre ma már kevés példát találunk a kortárs irodalomban. Belevésődött az idegrendszerembe.

Lesz-e folytatás?

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

 

Kollár-Klemencz László kommentárja:

Az Öreg Banda rendhagyó kötet lett. Az első két novelláskötetem Új természetírások alcímmel jelent meg, az alcím aláhúzza azt a szándékomat, hogy a természet és ember kapcsolatáról, egymásra való hatásáról írjak, feltárva a jelenlegi hozzáállásunkat a természethez, illetve a saját természetünkhöz, egy pillanatig sem titkolva, hogy ezekkel az írásokkal újra közel szeretném hozni embert és természetet. Ennek folytatásaként szeretnék hamarosan belefogni a következő, új természetírásba, ahol az ember és a benne élő állat viszonyát szeretném felszínre hozni egy történettel, egy regénnyel. Talán középkori környezetben, talán farkasember is lesz benne,

egy olyan közegben, ahol még az ember valóban természeti lényként élte mindennapjait, tisztelettel és nagy ősi tudással egységben élve állattal, növénnyel, tájjal, teremtővel.

kollar-161502.jpg

Kollár-Klemencz László (Fotó/Forrás: Révai Sára / Líra Zrt.)

Az Öreg Banda kitekintés, egy olyan munka, amit, úgy éreztem, el kell végezzek, olyan sok értéket és szeretetet kaptam szülőfalumtól, Újhartyántól és a szüleimtől, nagyszüleimtől, általuk felmenőimtől, amivel számot kellett adnom magamnak, és amiből vissza kellett csurgassak az évszázadok alatt felhalmozódott közös kulturális örökségbe, hogy soha ki ne fogyjon, inkább szaporodjon.

Kollár-Klemencz László: Öreg Banda

Magvető Kiadó
Megjelenés: 2021. október 11.

A regény megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva. >>>

Az eredeti fejléckép Erdélyi Gábor munkája.

Vámos Miklós: Senki nem teszi vissza a polcra, ha beleolvas

Kapcsolódó

Vámos Miklós: Senki nem teszi vissza a polcra, ha beleolvas

Varázsos mesélőkét előlegez meg Tallér Edina a Prae Kiadónál megjelent Lány a város felett című könyvének indítása Vámos Miklós szerint. Ajánlójában megfogalmazott gondolataira a regény szerzője reagál.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv interjú

Hungarikum lehetne a versmondás

A Mondj Te Is Egy Verset Egyesületet alapítójával, Takács Bencével beszélgettünk, aki immár fél éve rendszeresen pódiumbeszélgetéseken, közösségi versmondó esteken és online zenés produkciókkal népszerűsíti a versmondást.
Könyv hír

Dragomán Györgyöt a Berlini Művészeti Akadémia tagjává választották

Harminc új taggal bővítette művészeti tagozatait a Berlini Művészeti Akadémia, amelynek irodalmi szekcióját ezentúl Dragomán György író is erősíti – adta hírül az intézmény.
Könyv magazin

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.
Könyv gyász

Elhunyt Kabdebó Lóránt

Életének nyolcvanhatodik évében, hétfőn elhunyt Kabdebó Lóránt magyar irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, Szabó Lőrinc monográfusa - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum hétfőn az MTI-vel.
Könyv magazin

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.