Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Választék
2022.01.14. 16:15
Ajánlom
Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
oreg_banda-161343.jpg

Kollár-Klemencz László: Öreg Banda (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Néha igazán nehéz kétezer karakterbe sűrítenem a mondandómat. Most például szívesen taglalnám, hogy mihozzánk is elért a világdivat: kiöregedett vagy visszavonult politikusok, színészek, rock-sztárok, médiamunkások mind írnak egy úgynevezett életrajzi könyvet, újabb bőrt hántolva a hírnevükből vagy annak emlékéből. Természetesen az előítélet-mentes irodalomélvezés senkitől sem tagadhatja meg az esélyt, hogy a művét a személyétől és a korábbi munkásságától függetlenül ítéljük meg, bármilyen nehéz.

FIGYELEM! Kollár-Klemencz László regénye nem a fentebb körvonalazott csoportba tartozik (Öreg Banda, Magvető, 2021). Noha a szerző neve kétségkívül ismerősebben csöng a Kistehén zenekar kedvelőinek, mint az irodalmároknak. Pedig ez a harmadik kötete, s a két novelláskötete – Miért távolodnak a dolgok?, A műanyag kerti székek élete – is megérdemli az értő olvasó figyelmét. Emezekben voltaképp realista életképeket kapunk a vidéki Magyarországról, legrövidebben: antiidilleket. Ezeket a novellákat kortyolgatva kedvet kaptam, hogy a bűnös város helyett egy tanyán éljek, tenyésszek haszonállatot, tartsak lovat, kutyát, macskát, igyam erős alkoholokat, vadásszam, s talán még arra is vetemedjem, hogy disznót ölessek olyasvalakivel, aki ért hozzá. Színek, ízek, szagok kavalkádja. A való élet szürke s egyszersmind sokszínű forgataga.

Az Öreg Banda viszont klasszikus családregény. Vélhetőleg az író fölmenői a modellek.

Sváb férfiak és nők hétköznapi küzdelmeibe élhetjük bele magunkat, az összekötő elem a zene, a fúvószenekar, melyre legalább annyira szükségük van, mint a tejre és a kenyérre.

Ha egy trombitás vagy kürtös kezéből kihull a hangszer (öregség, háború, költözés másvilágra), helyébe kell állnia valaki másnak, mert az öreg banda él, élt, élni fog. Mindeközben Kollár-Klemencz olyan erővel ábrázol embert és természetet, amilyenre ma már kevés példát találunk a kortárs irodalomban. Belevésődött az idegrendszerembe.

Lesz-e folytatás?

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

 

Kollár-Klemencz László kommentárja:

Az Öreg Banda rendhagyó kötet lett. Az első két novelláskötetem Új természetírások alcímmel jelent meg, az alcím aláhúzza azt a szándékomat, hogy a természet és ember kapcsolatáról, egymásra való hatásáról írjak, feltárva a jelenlegi hozzáállásunkat a természethez, illetve a saját természetünkhöz, egy pillanatig sem titkolva, hogy ezekkel az írásokkal újra közel szeretném hozni embert és természetet. Ennek folytatásaként szeretnék hamarosan belefogni a következő, új természetírásba, ahol az ember és a benne élő állat viszonyát szeretném felszínre hozni egy történettel, egy regénnyel. Talán középkori környezetben, talán farkasember is lesz benne,

egy olyan közegben, ahol még az ember valóban természeti lényként élte mindennapjait, tisztelettel és nagy ősi tudással egységben élve állattal, növénnyel, tájjal, teremtővel.

kollar-161502.jpg

Kollár-Klemencz László (Fotó/Forrás: Révai Sára / Líra Zrt.)

Az Öreg Banda kitekintés, egy olyan munka, amit, úgy éreztem, el kell végezzek, olyan sok értéket és szeretetet kaptam szülőfalumtól, Újhartyántól és a szüleimtől, nagyszüleimtől, általuk felmenőimtől, amivel számot kellett adnom magamnak, és amiből vissza kellett csurgassak az évszázadok alatt felhalmozódott közös kulturális örökségbe, hogy soha ki ne fogyjon, inkább szaporodjon.

Kollár-Klemencz László: Öreg Banda

Magvető Kiadó
Megjelenés: 2021. október 11.

A regény megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva. >>>

Az eredeti fejléckép Erdélyi Gábor munkája.

Vámos Miklós: Senki nem teszi vissza a polcra, ha beleolvas

Kapcsolódó

Vámos Miklós: Senki nem teszi vissza a polcra, ha beleolvas

Varázsos mesélőkét előlegez meg Tallér Edina a Prae Kiadónál megjelent Lány a város felett című könyvének indítása Vámos Miklós szerint. Ajánlójában megfogalmazott gondolataira a regény szerzője reagál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Könyv ajánló

Élet és halál, születés és veszteség kéz a kézben jár Kjersti Annesdatter Skomsvold regényében

Az anyává válás, valamint a társra találás története rajzolódik ki a norvég írónő A gyerek című regényéből, amelyet Petrikovics Edit ültetett át magyar nyelvre.
Könyv hír

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.
Könyv podcast

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Könyv ajánló

Összművészeti nappal ünneplik az irodalmat

Április 21-én a budapesti Akvárium Klubban egész napos összművészeti programot tartanak a Poket Zsebkönyvek alapításának hatodik évfordulója alkalmából.