Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Választék
2022.01.14. 16:15
Ajánlom
Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
oreg_banda-161343.jpg

Kollár-Klemencz László: Öreg Banda (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Néha igazán nehéz kétezer karakterbe sűrítenem a mondandómat. Most például szívesen taglalnám, hogy mihozzánk is elért a világdivat: kiöregedett vagy visszavonult politikusok, színészek, rock-sztárok, médiamunkások mind írnak egy úgynevezett életrajzi könyvet, újabb bőrt hántolva a hírnevükből vagy annak emlékéből. Természetesen az előítélet-mentes irodalomélvezés senkitől sem tagadhatja meg az esélyt, hogy a művét a személyétől és a korábbi munkásságától függetlenül ítéljük meg, bármilyen nehéz.

FIGYELEM! Kollár-Klemencz László regénye nem a fentebb körvonalazott csoportba tartozik (Öreg Banda, Magvető, 2021). Noha a szerző neve kétségkívül ismerősebben csöng a Kistehén zenekar kedvelőinek, mint az irodalmároknak. Pedig ez a harmadik kötete, s a két novelláskötete – Miért távolodnak a dolgok?, A műanyag kerti székek élete – is megérdemli az értő olvasó figyelmét. Emezekben voltaképp realista életképeket kapunk a vidéki Magyarországról, legrövidebben: antiidilleket. Ezeket a novellákat kortyolgatva kedvet kaptam, hogy a bűnös város helyett egy tanyán éljek, tenyésszek haszonállatot, tartsak lovat, kutyát, macskát, igyam erős alkoholokat, vadásszam, s talán még arra is vetemedjem, hogy disznót ölessek olyasvalakivel, aki ért hozzá. Színek, ízek, szagok kavalkádja. A való élet szürke s egyszersmind sokszínű forgataga.

Az Öreg Banda viszont klasszikus családregény. Vélhetőleg az író fölmenői a modellek.

Sváb férfiak és nők hétköznapi küzdelmeibe élhetjük bele magunkat, az összekötő elem a zene, a fúvószenekar, melyre legalább annyira szükségük van, mint a tejre és a kenyérre.

Ha egy trombitás vagy kürtös kezéből kihull a hangszer (öregség, háború, költözés másvilágra), helyébe kell állnia valaki másnak, mert az öreg banda él, élt, élni fog. Mindeközben Kollár-Klemencz olyan erővel ábrázol embert és természetet, amilyenre ma már kevés példát találunk a kortárs irodalomban. Belevésődött az idegrendszerembe.

Lesz-e folytatás?

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

 

Kollár-Klemencz László kommentárja:

Az Öreg Banda rendhagyó kötet lett. Az első két novelláskötetem Új természetírások alcímmel jelent meg, az alcím aláhúzza azt a szándékomat, hogy a természet és ember kapcsolatáról, egymásra való hatásáról írjak, feltárva a jelenlegi hozzáállásunkat a természethez, illetve a saját természetünkhöz, egy pillanatig sem titkolva, hogy ezekkel az írásokkal újra közel szeretném hozni embert és természetet. Ennek folytatásaként szeretnék hamarosan belefogni a következő, új természetírásba, ahol az ember és a benne élő állat viszonyát szeretném felszínre hozni egy történettel, egy regénnyel. Talán középkori környezetben, talán farkasember is lesz benne,

egy olyan közegben, ahol még az ember valóban természeti lényként élte mindennapjait, tisztelettel és nagy ősi tudással egységben élve állattal, növénnyel, tájjal, teremtővel.

kollar-161502.jpg

Kollár-Klemencz László (Fotó/Forrás: Révai Sára / Líra Zrt.)

Az Öreg Banda kitekintés, egy olyan munka, amit, úgy éreztem, el kell végezzek, olyan sok értéket és szeretetet kaptam szülőfalumtól, Újhartyántól és a szüleimtől, nagyszüleimtől, általuk felmenőimtől, amivel számot kellett adnom magamnak, és amiből vissza kellett csurgassak az évszázadok alatt felhalmozódott közös kulturális örökségbe, hogy soha ki ne fogyjon, inkább szaporodjon.

Kollár-Klemencz László: Öreg Banda

Magvető Kiadó
Megjelenés: 2021. október 11.

A regény megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva. >>>

Az eredeti fejléckép Erdélyi Gábor munkája.

Vámos Miklós: Senki nem teszi vissza a polcra, ha beleolvas

Kapcsolódó

Vámos Miklós: Senki nem teszi vissza a polcra, ha beleolvas

Varázsos mesélőkét előlegez meg Tallér Edina a Prae Kiadónál megjelent Lány a város felett című könyvének indítása Vámos Miklós szerint. Ajánlójában megfogalmazott gondolataira a regény szerzője reagál.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Új regénnyel jelentkezik Murakami Haruki áprilisban

Egyelőre nem sokat tudni a japán művész áprilisban megjelenő könyvéről, a kiadó sem a címét, sem pedig a cselekmény részleteit nem árulta el.
Könyv magyar irodalom

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Könyv hír

Küldj egy könyvölelést Valentin-napra!

Február 14-én Csehov, Jane Austen vagy épp Nyáry Krisztián könyvújdonságaival fejezhetjük ki az érzéseinket a Líra kampánya segítségével.
Könyv magazin

Az író, aki létre akarta hozni az USA 51. államát – 100 éve született Norman Mailer

Norman Mailert a modern próza- és újságírás úttörőjeként tartják számon, aki a leghitelesebben tudta kifejezni az 50-es és 60-as évek amerikai fiatalságának életérzését. Megítélését azonban némileg beárnyékolják életének bizonyos epizódjai.
Könyv magazin

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?