Könyv

Vámos szemérmetlenebb új kötetében, mint megszokhattuk

2020.02.18. 21:30
Ajánlom
Hetvenedik születésnapja apropóján Vámos Miklós tőle szokatlan műfajjal lepte meg olvasóit: a Hetvenkedő kötetben limerickjeit gyűjtötte össze. Ahelyett, hogy mit olvassunk, házi szerzőnket most az ötsorosokba szedett vallomásokról, a regénnyé váló lakóhelyéről és az összegzésről kérdeztük.

A limerickek vallomások,
ötsornovellák. Aj, elég sok.
Kötet lesz. Ahogyan szokott.
Pedig maradhatna titok,
hogy mennyi mindent szánok-bánok.

Vámos Miklós

Miért épp most érezte időszerűnek a lírát is bevonni az életművébe?

Nem volt ilyen tervem. A kiadó kért valami olyat a születésnapomra, amit nem szoktam csinálni. Eszembe jutottak

a limerickek, melyeket legalább két évtizede írok, de csak magamnak, rendszerint akkor, ha várok valakire.

Az elsőket kávéházban a szalvétára írtam, s ott is hagytam. Sosem gondoltam, hogy ki kéne adni őket. De amikor a számuk elérte az ezret, elolvastam közülük néhányat. Láttam, olyan őszinték, kíméletlenek, néhol durvák vagy obszcének, hogy talán érdekesek lehetnek azoknak, akik meg akarnák ismerni a legbelsőbb valómat. Szűk harmadukat választottam ki, s ciklusokba rendeztem. Kétségtelen, hogy ez a kötet szemérmetlenebb, mint amilyen én vagyok.

foto_SengerNikolett_VAMOS1-110330.jpg

Vámos Miklós születésnapja a Rózsavölgyi Szalonban (Fotó/Forrás: Senger Nikolett)

Vagyis a regény- és novellaíró limerickekben vezet naplót?

Naplót írok, de azt tényleg megtartom magamnak.

Ezek viszont valóban úgy álltak össze, mintha valamiféle verses önéletrajz volnának.

Ami érdekes, mert én valódi önéletrajzot sose fogok írni, életem apró tényeit szétszórtam a regényeimben, novelláimban. Mindig jól összezagyválva a képzeletem termékeivel.

Az Isten szerelmére című művében írja:

Sokszor úgy érzem, okos tollforgató, ha elér egy bizonyos kerek születésnapot (talán a hetvenediket), szépen átnézi mindazt, amit valamely okból nem publikált, és azokat a szövegeit, amelyeknek nyilvánosságra hozatalát nem is óhajtja, ügyesen eltüzeli. (Törli a számítógép memóriájából.)

Készített ilyen számvetést, ha már a nevezett kerek születésnap aktuálissá vált?

Jó tanácsnak érzem, amit idézett tőlem, de én még nem tartok ott, hogy ezt a számvetést megtegyem. Még túl sok a tervem, vágyam, ötletem.

foto_SengerNikolett_VAMOS-110329.jpg

Vámos Miklós: Hetvenkedő (Fotó/Forrás: Senger Nikolett)

Úgy tudom, készülő könyvében épp annak a háznak a történetét írja, amelyben önnek is van lakása.

Egy ház a főszereplő. A Pozsonyi út 38., ahol hosszan laktam, és nagyon érdekes a története, gyakorlatilag a 20. század történelmének pontos lenyomata. Hatvani Lajos írókolléga és a hatvani cukorgyár tulajdonosa rendelte meg a cukorgyár nyugdíjpénztára számára ezt az épületet a 40. számúval együtt. Rengeteg híres ember lakott ott, többek között Major Tamás. A 40. svájci védett ház volt. Van alatta egy kávéház, Dunaparknak hívják. Sokat üldögélek én ott. Bámészkodom, leselkedem, hallgatózom. Ebből is sok minden bekerül majd a regénybe.

Mit gondol, mi az író szerepe ma? Az utóbbi időben a politika a kultúra, sőt egyre inkább az irodalom terepére is áthúzódott. A szerzőknek bele kell állniuk ebbe a helyzetbe, és állást kell foglalniuk, vagy nem feladatuk az ilyen véleménynyilvánítás? Lehetséges egyáltalán kimaradni?

Esterházy Péter örökbecsű szavai: Amint megengedett az íróknak, hogy politizáljanak, akkor már nem is érdemes.

Én a valódi politizálást mindig kerültem, de van határozott véleményem és álláspontom az országról, a világról.

Mindig kiolvasható a szépirodalmi munkáimból. Korábbi századokban az írók mindig politikai vezérszemélyiségek is voltak. Ez nagyjából 2000 táján szűnt meg. Eme interjú kereteit szétfeszítené a szakszerű válasz, hogy miért.

hetvenkedo-111450.jpg

Vámos Miklós (Fotó/Forrás: Athenaeum Kiadó)

Szabó T. Anna előszavában, aki a kötet szerkesztője is volt, így köszönti a hetvenéves írólegendát:

Volt egy úr, úgy hívták, Miklós.
Rádörrent magára: „Mit lógsz?
Verset kéne írni!”
Meg is írta. „Így ni!
Nem is rossz. Na, világ, mit szólsz?”

Miklós úr, Vámos, az író,
írt, mert az írónak így jó.
Dehogy jó: jó nehéz,
munkál az ész s a kéz,
az író: jó munkabíró.

Van egy úr, úgy hívják, Vámos.
Olvasója is van, számos.
Könyveit úgy őrzi
Madrid és New Jersey,
mint Márquezt. Mondhatni: famous.

Vámos úr – jól ismert név ez –
kereken épp hetvenéves.
Az Isten éltesse,
életét élvezze,
maradjon fényes és éles.

Vámos Miklós: Hetvenkedő
Athenaeum Kiadó, 2020

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Vizuál

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Vizuál

A Pilátus is versenybe szállhat a Golden Globe-ért

Dombrovszky Linda filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba.
Vizuál

Raffaello nem szerette az orrát, ezért retusálta azt önarcképein

A reneszánsz olasz festő valószínűleg saját orrának "idealizált" változatát festette meg önarcképein, vélik olasz kutatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Egy nem várt kudarc története

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Még mindig a karanténból, Budapest, Magyarország. Ezúttal Benedek Szabolcs legújabb könyvéről ír.
Könyv interjú

Meztelenre vetkőzni még az orvos előtt sem!

Láthatóvá válnak a cselédlányok, szegényebb sorból való asszonyok hétköznapjai, a kor egészségügyi, higiéniai, sőt erkölcsi viszonyai. Szécsi Noémi legutóbbi kötetében dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő rendelési naplói alapján enged bepillantást a 19. század végén és a 20. század elején élő nők életébe.
Könyv hír

Milan Kundera a brünni könyvtárnak adományozza magánarchívumát

Milan Kundera, a Párizsban élő cseh származású világhírű író a szülővárosában Brünnben (Brno) működő Morva Tartományi Könyvtárnak (MZK) adományozza kiadott könyveit, cikkei, levelei archívumát és más dokumentumokat - közölte Radoslav Pospíchal, a könyvtár munkatársa a CTK hírügynökséggel.
Könyv ajánló

PIM estek a gesztenyefák alatt

Kádár Erzsébet és Choli Daróczi József munkái mellett újabb részleteket ismerhetünk meg Szendrey Júlia Petőfi utáni kutatásáról. A múzeum több estet szentel a Térey-ösztöndíjasok bemutatásának is.
Könyv hír

Szobrot kapott Csukás István Balatonszárszón

Balatonszárszó, Csukás István második otthona, a róla elnevezett színház után szoborral tiszteleg az író előtt. Az alkotás a színház bejárata előtt áll.