Könyv

Vámos szemérmetlenebb új kötetében, mint megszokhattuk

2020.02.18. 21:30
Ajánlom
Hetvenedik születésnapja apropóján Vámos Miklós tőle szokatlan műfajjal lepte meg olvasóit: a Hetvenkedő kötetben limerickjeit gyűjtötte össze. Ahelyett, hogy mit olvassunk, házi szerzőnket most az ötsorosokba szedett vallomásokról, a regénnyé váló lakóhelyéről és az összegzésről kérdeztük.

A limerickek vallomások,
ötsornovellák. Aj, elég sok.
Kötet lesz. Ahogyan szokott.
Pedig maradhatna titok,
hogy mennyi mindent szánok-bánok.

Vámos Miklós

Miért épp most érezte időszerűnek a lírát is bevonni az életművébe?

Nem volt ilyen tervem. A kiadó kért valami olyat a születésnapomra, amit nem szoktam csinálni. Eszembe jutottak

a limerickek, melyeket legalább két évtizede írok, de csak magamnak, rendszerint akkor, ha várok valakire.

Az elsőket kávéházban a szalvétára írtam, s ott is hagytam. Sosem gondoltam, hogy ki kéne adni őket. De amikor a számuk elérte az ezret, elolvastam közülük néhányat. Láttam, olyan őszinték, kíméletlenek, néhol durvák vagy obszcének, hogy talán érdekesek lehetnek azoknak, akik meg akarnák ismerni a legbelsőbb valómat. Szűk harmadukat választottam ki, s ciklusokba rendeztem. Kétségtelen, hogy ez a kötet szemérmetlenebb, mint amilyen én vagyok.

foto_SengerNikolett_VAMOS1-110330.jpg

Vámos Miklós születésnapja a Rózsavölgyi Szalonban (Fotó/Forrás: Senger Nikolett)

Vagyis a regény- és novellaíró limerickekben vezet naplót?

Naplót írok, de azt tényleg megtartom magamnak.

Ezek viszont valóban úgy álltak össze, mintha valamiféle verses önéletrajz volnának.

Ami érdekes, mert én valódi önéletrajzot sose fogok írni, életem apró tényeit szétszórtam a regényeimben, novelláimban. Mindig jól összezagyválva a képzeletem termékeivel.

Az Isten szerelmére című művében írja:

Sokszor úgy érzem, okos tollforgató, ha elér egy bizonyos kerek születésnapot (talán a hetvenediket), szépen átnézi mindazt, amit valamely okból nem publikált, és azokat a szövegeit, amelyeknek nyilvánosságra hozatalát nem is óhajtja, ügyesen eltüzeli. (Törli a számítógép memóriájából.)

Készített ilyen számvetést, ha már a nevezett kerek születésnap aktuálissá vált?

Jó tanácsnak érzem, amit idézett tőlem, de én még nem tartok ott, hogy ezt a számvetést megtegyem. Még túl sok a tervem, vágyam, ötletem.

foto_SengerNikolett_VAMOS-110329.jpg

Vámos Miklós: Hetvenkedő (Fotó/Forrás: Senger Nikolett)

Úgy tudom, készülő könyvében épp annak a háznak a történetét írja, amelyben önnek is van lakása.

Egy ház a főszereplő. A Pozsonyi út 38., ahol hosszan laktam, és nagyon érdekes a története, gyakorlatilag a 20. század történelmének pontos lenyomata. Hatvani Lajos írókolléga és a hatvani cukorgyár tulajdonosa rendelte meg a cukorgyár nyugdíjpénztára számára ezt az épületet a 40. számúval együtt. Rengeteg híres ember lakott ott, többek között Major Tamás. A 40. svájci védett ház volt. Van alatta egy kávéház, Dunaparknak hívják. Sokat üldögélek én ott. Bámészkodom, leselkedem, hallgatózom. Ebből is sok minden bekerül majd a regénybe.

Mit gondol, mi az író szerepe ma? Az utóbbi időben a politika a kultúra, sőt egyre inkább az irodalom terepére is áthúzódott. A szerzőknek bele kell állniuk ebbe a helyzetbe, és állást kell foglalniuk, vagy nem feladatuk az ilyen véleménynyilvánítás? Lehetséges egyáltalán kimaradni?

Esterházy Péter örökbecsű szavai: Amint megengedett az íróknak, hogy politizáljanak, akkor már nem is érdemes.

Én a valódi politizálást mindig kerültem, de van határozott véleményem és álláspontom az országról, a világról.

Mindig kiolvasható a szépirodalmi munkáimból. Korábbi századokban az írók mindig politikai vezérszemélyiségek is voltak. Ez nagyjából 2000 táján szűnt meg. Eme interjú kereteit szétfeszítené a szakszerű válasz, hogy miért.

hetvenkedo-111450.jpg

Vámos Miklós (Fotó/Forrás: Athenaeum Kiadó)

Szabó T. Anna előszavában, aki a kötet szerkesztője is volt, így köszönti a hetvenéves írólegendát:

Volt egy úr, úgy hívták, Miklós.
Rádörrent magára: „Mit lógsz?
Verset kéne írni!”
Meg is írta. „Így ni!
Nem is rossz. Na, világ, mit szólsz?”

Miklós úr, Vámos, az író,
írt, mert az írónak így jó.
Dehogy jó: jó nehéz,
munkál az ész s a kéz,
az író: jó munkabíró.

Van egy úr, úgy hívják, Vámos.
Olvasója is van, számos.
Könyveit úgy őrzi
Madrid és New Jersey,
mint Márquezt. Mondhatni: famous.

Vámos úr – jól ismert név ez –
kereken épp hetvenéves.
Az Isten éltesse,
életét élvezze,
maradjon fényes és éles.

Vámos Miklós: Hetvenkedő
Athenaeum Kiadó, 2020

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyenesen nézheti Andrew Lloyd Webber musicaljeit a YouTube-on

Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak.
Klasszikus

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Könyv

Az orvos, aki naplót vezetett Auschwitzban

Eddy de Wind műve különbözik minden más, a holokausztról és a haláltáborokról szóló beszámolótól, a zsidó orvos feljegyzései ugyanis nem visszaemlékezések, hanem a helyszínen született naplóbejegyzések. A szerző fia arról is mesélt, szülei története hogyan hatott az egész családra.
Színház

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv röhrig géza

Röhrig Géza karanténban - Élőben New Yorkból

Nyáry Krisztián online sorozata nem ismer országhatárokat. Ezúttal a New Yorkban élő költőt kérdezi arról, mit olvas a kényszerű otthonlét alatt.
Könyv Csak még egy oldalt

Az orvos, aki naplót vezetett Auschwitzban

Eddy de Wind műve különbözik minden más, a holokausztról és a haláltáborokról szóló beszámolótól, a zsidó orvos feljegyzései ugyanis nem visszaemlékezések, hanem a helyszínen született naplóbejegyzések. A szerző fia arról is mesélt, szülei története hogyan hatott az egész családra.
Könyv interjú

„A karnyújtásnyira elébem került mikrohóhér nemcsak felturbózza, de konszolidálja is a szorongást bennem”

Interjúsorozatunkban művészekkel, a kulturális élet szereplőivel beszélgetünk arról, hogyan élik meg, át és túl a koronavírus-járvány időszakát. A friss Baumgarten-emlékdíjas Marno János költő, író évek óta visszahúzódó életet él, betegsége sokszor a négy fal közé szorította. Ha van veszélyeztetett ember ezen járvány idején, akkor ő az. Ez az interjú mégis egészen szívderítő, szó van benne az újrafelfedezésekről, Fehér babákról és a szabad gondolkodásról.
Könyv ajánló

Milyen olvasmányokat ajánl Szabó T. Anna a karanténos napokra?

Folytatódik Nyáry Krisztián online beszélgetés-sorozata. Az irodalomtörténész április 3-án 16 órától Szabó T. Annát kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.
Könyv hír

Ingyen elérhető az első Harry Potter-kötet

J. K. Rowling a szülőknek, gondviselőknek és tanároknak szeretne segíteni a gyerekek szórakoztatásában a koronavírus-járvány miatti korlátozások idején.