Könyv

Van-e az időnek illata, és mi kell ahhoz, hogy érezhessük?

2024.04.24. 16:00
Ajánlom
Byung-Chul Han – filozófus létére – olyan kérdések mélyére ás, melyek valóban mindenkit érintenek. Mostani kötetében az idővel, és annak érzékelésével bíbelődik. Érdemes rászánni az időt.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Hallatlanul érdekes az, ahogy bizonyos filozófusok képessé váltak arra, hogy gondolataikkal (könyveikkel) széles közönség figyelmét ragadják meg. A XXI. század egyik „sztárfilozófusa” Byung-Chul Han, akinek kézre álló kötetei sorra jelennek meg magyarul is a Typotex jóvoltából.

Byung-Chul Han Dél-Koreában született 1959-ben, és mielőtt huszonkét évesen Nyugat-Németországba költözött, a szöuli egyetemen tanult kohászatot. Különböző német egyetemeken katolikus teológiát, filozófiát, német irodalmat hallgatott, és 1994-ben egy Heideggerről szóló munkájával nyerte el a doktori fokozatot. Azóta tanított Bázelben, Karlsruhe-ban és Berlinben,

nagy figyelmet generáló könyveit majd’ kéttucat nyelven megtalálhatjuk.

Az Idő illata című munkája – Csordás Gábor fordításában – olyan kérdést jár körül, melynél, bár mindannyiunk számára húsbavágó, nem szoktunk elidőzni. Már a könyv léte is provokáció, hiszen azzal a kérdéssel szembesíti az Olvasót, hogy van-e ideje arra, hogy időt szánjon az időre… annak reményében, hogy megérezheti az idő illatát. Sőt, az is kiderül a könyvből, hogy ez a bizonyos illat nem hagymázas költői fellengzősség, hanem valami sokkal-sokkal konkrétabb „dolog”.

Időben, időzavarban – határidők szorításában – élünk, s ha az idővel nem tudunk jól bánni, akkor bizony a legdrágább dolgot vesztegetjük el.

Bármilyen egyéb problémát láttunk magunk előtt, annak mélyén ott a végességünkkel – és végső soron az idővel – való szembesülés. Ezért is fontos, hogy mit gondolunk az időről. Gondolunk-e róla egyáltalán valamit/bármit? Vagy csak hagyjuk, hogy gyorsulása és/vagy széthullása maga alá temessen mindent? S ha nem hagyjuk – nem akarjuk hagyni, sőt: akarjuk nem hagyni! – akkor van-e olyan felismerés és hozzáállás, ami segíthet a „kizökkent időt helyre tolni”?

Han_Azidoillata-154214.jpg

Byung-Chul Han: Az idő illata (Fotó/Forrás: Typotex Kiadó)

Byung-Chul Han szisztematikusan végigveszi mindazt, amit az időről – az idő érzékeléséről és ennek következményeiről – az emberiség története során gondoltak. Megkülönbözeti a történelem előtti ember „tartós jelenét” a történelem során megtapasztalt ciklikus és lineáris időtől, a teológiailag (és teleológiailag) megalapozott eszkatológikus időtől, és a felvilágosodás során megismert szabadságtól.

Értelmezi az idő gyorsulásának érzetét, s feltárja, mi áll valójában a gyorsulás érzete mögött.

Heideggerrel és Nietzschével – és még sok nagyszerű gondolkodóval – vitatkozva, Proustot segítségül hívva tárja fel az idő megtapasztalásának természetét, s azt is, hogy milyen – meglepően nagy! – szerepe van a protestantizmusnak a mai időválságban. A mi időválságunkban.

Byung-Chul Han gondolatfutamának legidőszerűbb része pedig a tanulmány zárófejezete, mely nem csak a jelenlegi helyzet meggyőző diagnózisát adja, hanem a lehetséges személyes megoldással is megkínálja azokat, akik elidőznek gondolatai között, melyekben, ahogy azt már megszokhattunk, komoly kritikával illeti azt a kort – azt az időt –, melyben élnünk adatott.

Az ember már csak olyan, hogy időről-időre megáll, hogy reflektáljon önmagára, az életére, az életidejére,

s amikor ez megtörténik, jó, ha kéznél van az Idő illata című könyv, mert összeszedettségével, s tiszta gondolatfutamaival segít(het), hogy rendet tegyünk, s talán még abban is, hogy – kicsit megnyugodva – megérezzük az idő illatát. Ami (talán) tényleg létezik.

Szerző: Grozdits Hahó

Byung-Chul Han: Az idő illata

Kiadó: Typotex Kiadó
Megjelenés: 2024
Fordította: Csordás Gábor
Oldalak száma: 172

Támogatott tartalom

Fejléckép: Byung-Chul Han (Fotó/Forrás: Typotex Kiadó)

Typotex Kiadó

A Typotex Kiadó története 1989-ben, éppen a berlini fal leomlásának napján vette kezdetét, és az azóta eltelt évtizedek során a kiadó neve a tudományos ismeretterjesztés és szakkönyvkiadás megbecsült brandjévé vált. Ismertségünket elsősorban a minőségi ismeretterjesztés iránti elkötelezettséggel szereztük:

ma is fáradhatatlanul kutatjuk azokat a szerzőket, akiknek műveiben a kiemelkedő szaktudás ötvöződik a tudás átadásának tehetségével és a fáradhatatlan mesélőkedvvel.

Az utóbbi tíz év újdonsága, hogy kiadónk kortárs világirodalommal is foglalkozik; Typotex Világirodalom sorozatunkban 2024 őszén immár a századik kötet lát napvilágot. Olyan fontos szerzőket vezettünk be a magyar piacra, mint az izlandi Jón Kalman Stefánsson, az örmény származású Narine Abgarjan, a norvég Cecilie Enger és a francia Nicolas Mathieu.

Különösen büszkék vagyunk arra az alkotói, baráti és szakmai közösségre, amely az elmúlt évtizedek során a Typotex körül kialakult. Ez az intellektuális háló és a benne felhalmozott rengeteg tapasztalat, tudás és kreativitás olyan szellemi műhellyé teszi a kiadót, amely gyorsan változó világunk kihívásai mellett is képes megőrizni függetlenségét és nyitottságát.

www.typotex.hu

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Vizuál

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.