Könyv

„Van szavam arra, amit látok” – Grecsó Krisztián a Lírástudókban

Lírástudók
2022.03.09. 13:35
Ajánlom
Bármennyire szigorú szövegek, mindegyikben megtalálható a hit és a derű. Ezt mondta új novelláskötete, a Valami népi kapcsán Grecsó Krisztián, akivel Szabó T. Anna beszélgetett a Lírástudók podcast legfrissebb adásában.

 

„Hagyni kéne itt valamit. Valami jelet. Hogy mi éltünk itt valaha. Hogy örültünk itt, vagy el voltunk keseredve!” – mondja Grecsó Krisztián egyik hőse a Valami népi című kötetben, és az író szerint éppen ez volt a célja ezekkel a történetekkel. Hírt adni azokról, akikről nem érkezik hír, nyelvet, szót kölcsönözni azoknak, akik némaságban, „kozmikus magányban” töltik életüket. „Hát nekem van szavam arra, amit látok, hogy tehetném meg, hogy nem mondom el!”

Kepernyofoto2022-03-09-104426-104455.png

Grecsó Krisztián: Valami népi (Fotó/Forrás: Líra Könyv / Instagram)


A Lírástudók legújabb adásában Grecsó Krisztiánnal Szabó T. Anna beszélget. Szóba kerül a költészet, amely az utóbbi nehéz időben sok erőt, hitet adott nekik, valamint József Attila és Móricz Zsigmond, no meg egy tervezett aparegény. Krisztián az utóbbi években újra megerősödött „értelmiségellenes hangokról” is elmondja a véleményét.

Grecsó Krisztián novelláskötete nem nosztalgikus kirándulás a vidékre, hanem nyers, kemény szövegek, de minduntalan felüti a fejét bennük a remény és a hit.

Tartalomjegyzék az adáshoz

Beszélgetés Grecsó Krisztiánnal

01:15 Szabó T. Anna köszönti a hallgatókat, Grecsó Krisztián pedig Nagy Lászlóról beszél
04:50 Az új könyv szövegeiben megbújó költőkről („csendes és titkos megváltási szándék”)
07:05 Minden valósággal való egyezés a véletlen műve?
09:20 Grecsó az értelmiségellenes megnyilvánulásokról a magyar közbeszédben
12:20 József Attila „kirakatbetörő” hajlama, avagy a rombolást vagy az építkezést választjuk?
15:00 Egy készülődő aparegényről, terápiás írásról és Móricz: Életem regényéről
18:10 Anna beleolvas a könyvbe. A tudatos és a tudattalan írásról, némaságról a Negyvennégyes című novella kapcsán.
23:20 Reményt adni. Segíteni akar Grecsó Krisztián az írással?

egyben-132221.jpg

Az adásban érintett könyvek (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Könyvajánlók

28:00 Vámos Miklós: Ötvenhét lépés (Athenaeum)
30:30 Zajácz D. Zoltán: Haragos Balaton (General Press)
32:20 Bas von Benda-Beckmann: A Napló után - Anne Frank és társai sorsa a lágerekben (Corvina) és Rosemary Sullivan: Nyomozás Anne Frank ügyében - Az árulás igaz története (Partvonal)
33:50 Jonathan Haidt: A boldogság hipotézise - Ősi bölcsességek a mában (Corvina)
36:10 Nyáry Krisztián (szerk.): Nem kötelező 2. - Tiltott irodalom (Corvina)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>>

Újabb könyv, ami mehet a darálóba

Kapcsolódó

Újabb könyv, ami mehet a darálóba

Nyáry Krisztián provokatív antológiája alapból nem lenne provokatív, egy tavalyi törvény miatt mégis az. Elolvastuk az azonos neműek szerelmi történeteiből összeállított olvasókönyvet, hogy megtudjuk, milyen a „tiltott irodalom”.

Lírástudók Szabó T. Annával

A Líra Könyv és a Fidelio kéthetente szerdán jelentkező irodalmi podcastja változatos könyvajánlókkal és elmélyült beszélgetésekkel.

Segítünk eligazodni a könyvesboltok újdonságai között.

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Könyv ajánló

Online követhető a Libri 2022-es díjátadó gálája

49 kiadó 150 kiadványa indult 2022-ben a Libri irodalmi díjért. A pályaművekről egy 189 tagú, művészekből és közéleti személyiségekből álló bizottság végezte az előválogatást, s szavazataik alapján állt össze a döntős magyar irodalmi alkotások tízes listája. Az online díjátadó 2022. május 19-én, 19 órakor kezdődik.
Könyv hír

Magyarul is olvasható lesz a Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regénye

A 2021-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett zanzibári író műve, az Utóéletek az Európa Könyvkiadó gondozásában, Neset Adrienn fordításában jelenik meg.
Könyv hír

Nádas Péter nyitja meg a Könyvhetet

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 93. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet 2022. június 9-12. között a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. 
Könyv magazin

Leszünk barátok? – Neil Gaiman egyetlen szóval oldotta meg egy rajongója házi feladatát

A kortárs angol fantasy és sci-fi egyik legnépszerűbb írója, Neil Gaiman híres a közvetlenségéről. Emellett a közösségi médiában is igen aktív, ezt használta ki az egyik rajongója.