Könyv

„Van szavam arra, amit látok” – Grecsó Krisztián a Lírástudókban

Lírástudók
2022.03.09. 13:35
Ajánlom
Bármennyire szigorú szövegek, mindegyikben megtalálható a hit és a derű. Ezt mondta új novelláskötete, a Valami népi kapcsán Grecsó Krisztián, akivel Szabó T. Anna beszélgetett a Lírástudók podcast legfrissebb adásában.

 

„Hagyni kéne itt valamit. Valami jelet. Hogy mi éltünk itt valaha. Hogy örültünk itt, vagy el voltunk keseredve!” – mondja Grecsó Krisztián egyik hőse a Valami népi című kötetben, és az író szerint éppen ez volt a célja ezekkel a történetekkel. Hírt adni azokról, akikről nem érkezik hír, nyelvet, szót kölcsönözni azoknak, akik némaságban, „kozmikus magányban” töltik életüket. „Hát nekem van szavam arra, amit látok, hogy tehetném meg, hogy nem mondom el!”

Kepernyofoto2022-03-09-104426-104455.png

Grecsó Krisztián: Valami népi (Fotó/Forrás: Líra Könyv / Instagram)


A Lírástudók legújabb adásában Grecsó Krisztiánnal Szabó T. Anna beszélget. Szóba kerül a költészet, amely az utóbbi nehéz időben sok erőt, hitet adott nekik, valamint József Attila és Móricz Zsigmond, no meg egy tervezett aparegény. Krisztián az utóbbi években újra megerősödött „értelmiségellenes hangokról” is elmondja a véleményét.

Grecsó Krisztián novelláskötete nem nosztalgikus kirándulás a vidékre, hanem nyers, kemény szövegek, de minduntalan felüti a fejét bennük a remény és a hit.

Tartalomjegyzék az adáshoz

Beszélgetés Grecsó Krisztiánnal

01:15 Szabó T. Anna köszönti a hallgatókat, Grecsó Krisztián pedig Nagy Lászlóról beszél
04:50 Az új könyv szövegeiben megbújó költőkről („csendes és titkos megváltási szándék”)
07:05 Minden valósággal való egyezés a véletlen műve?
09:20 Grecsó az értelmiségellenes megnyilvánulásokról a magyar közbeszédben
12:20 József Attila „kirakatbetörő” hajlama, avagy a rombolást vagy az építkezést választjuk?
15:00 Egy készülődő aparegényről, terápiás írásról és Móricz: Életem regényéről
18:10 Anna beleolvas a könyvbe. A tudatos és a tudattalan írásról, némaságról a Negyvennégyes című novella kapcsán.
23:20 Reményt adni. Segíteni akar Grecsó Krisztián az írással?

egyben-132221.jpg

Az adásban érintett könyvek (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Könyvajánlók

28:00 Vámos Miklós: Ötvenhét lépés (Athenaeum)
30:30 Zajácz D. Zoltán: Haragos Balaton (General Press)
32:20 Bas von Benda-Beckmann: A Napló után - Anne Frank és társai sorsa a lágerekben (Corvina) és Rosemary Sullivan: Nyomozás Anne Frank ügyében - Az árulás igaz története (Partvonal)
33:50 Jonathan Haidt: A boldogság hipotézise - Ősi bölcsességek a mában (Corvina)
36:10 Nyáry Krisztián (szerk.): Nem kötelező 2. - Tiltott irodalom (Corvina)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>>

Újabb könyv, ami mehet a darálóba

Kapcsolódó

Újabb könyv, ami mehet a darálóba

Nyáry Krisztián provokatív antológiája alapból nem lenne provokatív, egy tavalyi törvény miatt mégis az. Elolvastuk az azonos neműek szerelmi történeteiből összeállított olvasókönyvet, hogy megtudjuk, milyen a „tiltott irodalom”.

Lírástudók

A Líra Könyv és a Fidelio kéthetente szerdán jelentkező irodalmi podcastja változatos könyvajánlókkal és elmélyült beszélgetésekkel.

Segítünk eligazodni a könyvesboltok újdonságai között.

Legolvasottabb

Klasszikus

Cate Blanchett a Zeneakadémián járt

A világhírű színésznő nem először fordul meg az intézményben, nemrég azonban egy koncerten fedezhették fel a szemfülesek: Baráti Kristófot és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát hallgatta meg.
Vizuál

Fotókiállítás nyílik a Magyarázat mindenre című film forgatásáról

A Képek, szavak című tárlaton különleges egységet képeznek a film forgatásán készült képek, valamint Reisz Gábor személyes, kézzel írt versei. A december 16-ig látogatható kiállítás valamennyi képe megvásárolható.
Színház

Dupla előadásokkal ünnepli utolsó karácsonyát a Kultúrbrigád az Átriumban

A Kultúrbrigád csapata utolsó átriumos decemberében sem pihen: karácsonyi hangulattal, forralt borral, finom süteményekkel és természetesen rengeteg izgalmas programmal, a nézők kedvenc előadásaival várja közönségét.
Színház

Háromszázadik alkalommal játszották Az utolsó órát a Rózsavölgyi Szalonban

December 3-án délután került sor a Rózsavölgyi Szalon Mark St. Germain darabjából készült produkció, Az utolsó óra jubileumi előadására: Jordán Tamás és Alföldi Róbert háromszázadik alkalommal álltak a közönség elé.
Jazz/World

Flavia Coelho napfényt hoz a szürke télbe

Brazíliában színpompás kulturális hatások érték, de végül Párizsban talált rá arra az egyedi zenei stílusra, amelyben jól megfér egymással a pop, a jazz, a rock, a funk és a tradicionális brazil műfajok.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Petőfi Sándor egyetlen regényének első kiadására is licitálhatunk

December 10-ig még licitálhatunk az Antikvarium.hu karácsonyi online aukciójának tételeire, amelyek közt számos izgalmas könyvritkaság szerepel, köztük dedikált példányok, illetve első kiadások. Most ezek közül mutatunk be néhány különleges kötetet.
Könyv hír

Megvannak a 2023-as Déry-díj nyertesei

Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János, Nagy Gabriella és Ilma Rakusa vehetik át a magyar irodalom egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező elismerését.
Könyv ajánló

Krasznahorkai Lászlóról szóló monográfia jelenik meg januárban

Szabó Gábor Kilátás az utolsó hajóról – Krasznahorkai László prózavilága című kötete 2024. január végén jelenik meg a Magvető Kiadó gondozásában, akik ezzel a kiadvánnyal köszöntik a kerek születésnapját ünneplő szerzőt.
Könyv ajánló

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.
Könyv podcast

Nem csak egy könyv a Budapest Nagyregény – Kiss Noémi a Lírástudók vendége

Huszonkét társával együtt ő is tagja a Budapest Nagyregény szerzőgárdájának, és elmesélte, miért érdekes számára Cinkota és a XVI. kerület, amelynek történetét ő írta meg. Kiss Noémi azt is elmondta, miért tartja nagy vívmánynak, hogy a vaskos kötet szerzőinek fele nő.