Könyv

Váncsa István: Lakoma

2010.11.29. 23:54
Ajánlom
Váncsa István új szakácskönyve a Lakoma című sorozat első darabja, amely a Mediterráneumból a görög, török, ciprusi, libanoni, marokkói, tunéziai és máltai konyhákat fogja át, 650 különlegesen finom recepttel.

A könyv nem csupán jól használható szakácskönyv, egyszersmind fölöttébb élvezetes olvasmány, kevéssé ismert kulturális, gasztronómiatörténeti érdekességek szórakoztató tárháza, lényege a teljesen egyedi, szubjektív, szellemes-míves irodalmi szöveg. A következő karácsonyi receptre Váncsa István: Lakoma - A görög, török, ciprusi, libanoni, marokkói, tunéziai és máltai konyhák legfinomabb ételeiből című könyvében leltünk.

Karácsonyi gyümölcskenyér - Kouloúra

(recept Zakinthoszból)

Egy kiló liszt, három deka friss vagy egy evőkanál szárított élesztő, fél liter meleg vörösbor, tizenöt-tizenöt deka mazsola, aszalt feketeribizli és gorombára vágott dióbél, egy narancs és egy mandarin héja, tíz deka fenyőmag, negyven deka cukor, fél mokkáskanál só, másfél deci olívaolaj, két kiskanál őrölt fahéj, késhegynyi őrölt szegfűbors, fél kiskanál ánizsmag; a díszítéshez szezámmag, dióbél, cukor.

Az élesztőt meleg vízben feloldjuk és pár percre félretesszük. Tálba öntjük a lisztet, mélyedést képezünk a közepén, beleöntjük az élesztőt és a bort. Jól összegyúrjuk, majd lefedve meleg helyre tesszük. Másfél órával később beledolgozzuk az összes többi hozzávalót.
Előmelegítjük a sütőt kétszázhúsz fokra. A tésztát meglisztezett gyúródeszkán simára gyúrjuk, majd sütőformába tesszük és további fél óráig kelni hagyjuk. Végül megkenjük olajjal, megszórjuk szezámmaggal és cukorral, dióbélgerezdekkel dekoráljuk. Negyedóráig sütjük kétszázhúsz fokon, majd félóráig száznyolcvanon. Az eredmény a lombardiai panettonéra emlékeztet.

„Karácsonykor a máltai ember nyulat eszik. Vörösborban pácolja, majd olívaolajjal, babérlevéllel, negyven gerezd fokhagymával megdinszteli; jó étel, aromás, karakteres; neve máltaiul fenek bit-tewm u bl-nbid.

Péter-Pálkor, a nyár kellős közepén még inkább nyulat eszik a máltai ember, a változatosság kedvéért vörösborban főzi, de tesz hozzá két sárgarépát meg egy marék zöldborsót is, elvégre nyár van, zöldségszezon. A fogás neve fenkata, ami a máltai „fenek", azaz „nyúl" szó felsőfoka volna abban az esetben, ha a főneveknek volna felsőfokuk. A fenkata tehát nyulabb nyulat jelent, übernyulat, egy másik fogalomkörben gondolkodva ez a „nyúl für sich", vagy ahogy akarjuk.

E két időpont között a máltai ember leginkább nyulat eszik, különféle módokon, de általában ízletesen elkészítve; más kérdés, hogy például a vörösboros pácolás a házinyúl karakterét némiképp megváltoztatja, már csak azért is, mert a hús színe olyan lesz, mint az alvadt véré, majdnem fekete. A kívülálló el sem akarja hinni, hogy ez házinyúl, sőt egészen sötét titkokat gyanít a mélyben; ha viszont az ízlelőbimbóira hallgat, megnyugszik előbb-utóbb."

Részlet Váncsa István: Lakoma című könyvéből (Vince Kiadó, 2010)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.
Színház

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Ismét keresik az év legjobb első prózakötetét

Tizedik alkalommal hirdetik meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. A győztes az elismerés mellé egymillió forintot kap, illetve tizenötmillió forint értékű médiakampánnyal segítik könyve népszerűsítését.
Könyv hír

Kihirdették az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj nyerteseit

Bíró Kriszta, G. István László, Kiss Tibor Noé, Péntek Orsolya és Tompa Andrea számára hat hónapon keresztül biztosít támogatást a kerület a független, szabad alkotáshoz. A különdíjat Miklya Zsolt nyerte el. 
Könyv hír

Sikerlistás szerzőket díjazott a Libri

Mások mellett Náray Tamás, Frei Tamás, Karikó Katalin és Orvos-Tóth Noémi is Libri Irodalmi Díjban részesült. Az elismerést egy év kihagyást követően, új elv szerint, tizenkét kategóriában adták át. 
Könyv hír

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Könyv hír

Rangos nemzetközi díjjal ismerték el Bartis Attilát

Első alkalommal érdemelte ki magyar szerző az Európai Újjáépítési Bank elismerését. A EBRD Literature Prize szűkített listáján egy másik magyar művész, Tóth Krisztina is szerepelt novelláskötetével.