Könyv

Váncsa István: Lakoma

2010.11.29. 23:54
Ajánlom
Váncsa István új szakácskönyve a Lakoma című sorozat első darabja, amely a Mediterráneumból a görög, török, ciprusi, libanoni, marokkói, tunéziai és máltai konyhákat fogja át, 650 különlegesen finom recepttel.

A könyv nem csupán jól használható szakácskönyv, egyszersmind fölöttébb élvezetes olvasmány, kevéssé ismert kulturális, gasztronómiatörténeti érdekességek szórakoztató tárháza, lényege a teljesen egyedi, szubjektív, szellemes-míves irodalmi szöveg. A következő karácsonyi receptre Váncsa István: Lakoma - A görög, török, ciprusi, libanoni, marokkói, tunéziai és máltai konyhák legfinomabb ételeiből című könyvében leltünk.

Karácsonyi gyümölcskenyér - Kouloúra

(recept Zakinthoszból)

Egy kiló liszt, három deka friss vagy egy evőkanál szárított élesztő, fél liter meleg vörösbor, tizenöt-tizenöt deka mazsola, aszalt feketeribizli és gorombára vágott dióbél, egy narancs és egy mandarin héja, tíz deka fenyőmag, negyven deka cukor, fél mokkáskanál só, másfél deci olívaolaj, két kiskanál őrölt fahéj, késhegynyi őrölt szegfűbors, fél kiskanál ánizsmag; a díszítéshez szezámmag, dióbél, cukor.

Az élesztőt meleg vízben feloldjuk és pár percre félretesszük. Tálba öntjük a lisztet, mélyedést képezünk a közepén, beleöntjük az élesztőt és a bort. Jól összegyúrjuk, majd lefedve meleg helyre tesszük. Másfél órával később beledolgozzuk az összes többi hozzávalót.
Előmelegítjük a sütőt kétszázhúsz fokra. A tésztát meglisztezett gyúródeszkán simára gyúrjuk, majd sütőformába tesszük és további fél óráig kelni hagyjuk. Végül megkenjük olajjal, megszórjuk szezámmaggal és cukorral, dióbélgerezdekkel dekoráljuk. Negyedóráig sütjük kétszázhúsz fokon, majd félóráig száznyolcvanon. Az eredmény a lombardiai panettonéra emlékeztet.

„Karácsonykor a máltai ember nyulat eszik. Vörösborban pácolja, majd olívaolajjal, babérlevéllel, negyven gerezd fokhagymával megdinszteli; jó étel, aromás, karakteres; neve máltaiul fenek bit-tewm u bl-nbid.

Péter-Pálkor, a nyár kellős közepén még inkább nyulat eszik a máltai ember, a változatosság kedvéért vörösborban főzi, de tesz hozzá két sárgarépát meg egy marék zöldborsót is, elvégre nyár van, zöldségszezon. A fogás neve fenkata, ami a máltai „fenek", azaz „nyúl" szó felsőfoka volna abban az esetben, ha a főneveknek volna felsőfokuk. A fenkata tehát nyulabb nyulat jelent, übernyulat, egy másik fogalomkörben gondolkodva ez a „nyúl für sich", vagy ahogy akarjuk.

E két időpont között a máltai ember leginkább nyulat eszik, különféle módokon, de általában ízletesen elkészítve; más kérdés, hogy például a vörösboros pácolás a házinyúl karakterét némiképp megváltoztatja, már csak azért is, mert a hús színe olyan lesz, mint az alvadt véré, majdnem fekete. A kívülálló el sem akarja hinni, hogy ez házinyúl, sőt egészen sötét titkokat gyanít a mélyben; ha viszont az ízlelőbimbóira hallgat, megnyugszik előbb-utóbb."

Részlet Váncsa István: Lakoma című könyvéből (Vince Kiadó, 2010)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

Elhunyt Papp Tibor író, költő, tipográfus

A József Attila-díjas alkotó, a magyar avantgárd meghatározó személyisége, a párizsi Magyar Műhely alapító szerkesztője élete 83. évében halt meg - közölte a Magyar Írószövetség és a Magyar Műhely.
Könyv recenzió

Egy regény az utolsó utáni szó jogán

Előző regényeinek hősei a közösséget akarták visszaszerezni maguknak, a Luther kutyáiban viszont a tudatért, az intellektusért, az emberi lényegért folyik a küzdelem. Szilasi László az agydaganatából való felépülését írta meg: újabb, de más utazás egy koponya körül.
Könyv olvasás

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Könyv interjú

"A csokornyakkendős szépfiú sztereotípia elvesz Kosztolányi súlyából"

Kosztolányi Dezső emlékezete több mint 80 évvel halála után is élénk - igaz, az író-költőről monográfiát író Arany Zsuzsanna szerint finomításra szorul. A könyv elkészültéről és magáról Kosztolányiról beszélgettünk a szerzővel.
Könyv interjú

"Élvezem, ha vita zajlik arról, amit írtam"

Dragomán Györggyel az írói lét online vetületeiről beszélgettünk. Szóba kerültek a Qubiten megjelenő sci-fi-novellái, az internetes közösségépítés és az is, hogy akarják-e tudni az írók, mit csinálnak a barátaik.