Könyv

Végel László: Bűnhődés – naplóregény

2013.05.07. 08:30
Ajánlom
A szakmailag megújult Aegon Művészeti Díjra a szépirodalmi kiadók jelölhették tavaly megjelentetett kiemelkedő jelentőségű könyveiket.

Végel László 1941-ben, Szenttamásiban született, az Újvidéki Egyetem magyar nyelv és irodalom szakán, majd a Belgrádi Egyetem filozófia szakán végzett. Csaknem húsz könyve jelent meg, ezek regények, tanulmányok, (háborús)naplók, esszékötetek. Az 1963-ban megjelent, majd 1969-ben újra kiadott Makró című regényével robbant be a magyar irodalmi köztudatba, amellyel új irodalmi nyelvet teremtett, és amelyet azóta is a kortárs magyar próza egyik alapművének tartanak. Könyveit többek között szerb, horvát és német nyelvre fordították le. Számos szakmai elismerésben részesült, többek között 2001-ben Év Könyve díjat, 2005-ben Pulitzer-emléjdíjat, 2009-ben Kossuth-díjat, 2012-ben Konstantin Obradovic díjat kapott.

Ajánló
A regény a Noran Libro Kiadónál jelent meg 2012-ben, ott, ahol a szerző életművét ettől az évtől kezdve gondozzák. A Bűnhődés formáját, tartalmát és szemléletét tekintve, hasonlóképpen korábbi könyveihez, különleges. Végel könyve a hontalanság naplóregénye, hőse korunk balkánjának értelmiségi csavargója, csavargó értelmiségi, aki a "mindenüttlevés" életérzését osztja meg olvasóival. Végel László több éve Berlinben él, vitázó hőse egy közép-európai gondolkodó megmerítkezése abban a kulturális, civil közegben, amelynek megélése korábban álom volt számára. Az új német főváros mellett Újvidék és Budapest ennek a különös értelmiségi létnek a másik két helyszíne. Sok szép szomorúsággal és a szeretnivaló otthontalanság élményével itat át bennünket minden gondolata.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv galéria

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Könyv hír

Könyvfelmetsző garázdálkodik egy angol kisvárosban

A helyi könyvtárban és egy adományboltban is könyvek tucatjait szaggatta meg a titokzatos elkövető, majd visszahelyezte őket polcra.
Könyv Film

Magyarországra jön a Szólíts a neveden szerzője

André Aciman a regény folytatásával együtt érkezik hazánkba ősszel.
Könyv ajánló

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Könyv interjú

„Az írók csak a könyvekben mondanak igazat” – interjú Háy Jánossal

Háy János legújabb könyvében a magyar irodalom legismertebb figuráit veszi számba. A Kik vagytok ti? nem tankönyv, de Háy reméli, tanárok, diákok és mindenki más is hasznosnak és élvezetesnek találják majd. Emellett az irodalomoktatásról és az írói szerepekről is kérdeztük.