Könyv

Végel László: Bűnhődés – naplóregény

2013.05.07. 08:30
Ajánlom
A szakmailag megújult Aegon Művészeti Díjra a szépirodalmi kiadók jelölhették tavaly megjelentetett kiemelkedő jelentőségű könyveiket.

Végel László 1941-ben, Szenttamásiban született, az Újvidéki Egyetem magyar nyelv és irodalom szakán, majd a Belgrádi Egyetem filozófia szakán végzett. Csaknem húsz könyve jelent meg, ezek regények, tanulmányok, (háborús)naplók, esszékötetek. Az 1963-ban megjelent, majd 1969-ben újra kiadott Makró című regényével robbant be a magyar irodalmi köztudatba, amellyel új irodalmi nyelvet teremtett, és amelyet azóta is a kortárs magyar próza egyik alapművének tartanak. Könyveit többek között szerb, horvát és német nyelvre fordították le. Számos szakmai elismerésben részesült, többek között 2001-ben Év Könyve díjat, 2005-ben Pulitzer-emléjdíjat, 2009-ben Kossuth-díjat, 2012-ben Konstantin Obradovic díjat kapott.

Ajánló
A regény a Noran Libro Kiadónál jelent meg 2012-ben, ott, ahol a szerző életművét ettől az évtől kezdve gondozzák. A Bűnhődés formáját, tartalmát és szemléletét tekintve, hasonlóképpen korábbi könyveihez, különleges. Végel könyve a hontalanság naplóregénye, hőse korunk balkánjának értelmiségi csavargója, csavargó értelmiségi, aki a "mindenüttlevés" életérzését osztja meg olvasóival. Végel László több éve Berlinben él, vitázó hőse egy közép-európai gondolkodó megmerítkezése abban a kulturális, civil közegben, amelynek megélése korábban álom volt számára. Az új német főváros mellett Újvidék és Budapest ennek a különös értelmiségi létnek a másik két helyszíne. Sok szép szomorúsággal és a szeretnivaló otthontalanság élményével itat át bennünket minden gondolata.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

71 éves korában elhunyt Kántor Péter

A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító halálhírét a Magvető kiadó közölte.
Könyv podcast

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Könyv magazin

„Az egyetlen reális a lehetetlen” - öt éve hunyt el Esterházy Péter

Öt éve hunyt el Esterházy Péter, de vajon mennyire él velünk az életműve, és miért pótolhatatlan a hiánya? A szomorú évfordulóra Esterházy-szövegekből válogattunk.
Könyv ajánló

Pilinszky Rómája

Folytatódik a Pilinszky100 programsorozat, júliusban bemutatják a költő és Róma kapcsolatát dokumentáló filmet, valamint lesznek irodalmi séták és Pilinszky életművéhez kapcsolódó koncertek is. 
Könyv hamvas béla

Megnyílt a Bibliotéka Hamvas

Egész nyáron jóleső hűvösben, helyben olvashatók Hamvas Béla kötetei és a munkásságához kapcsolódó művek a Babérliget könyvesboltban, Budapesten.