Könyv

Végel László: Bűnhődés – naplóregény

2013.05.07. 08:30
Ajánlom
A szakmailag megújult Aegon Művészeti Díjra a szépirodalmi kiadók jelölhették tavaly megjelentetett kiemelkedő jelentőségű könyveiket.

Végel László 1941-ben, Szenttamásiban született, az Újvidéki Egyetem magyar nyelv és irodalom szakán, majd a Belgrádi Egyetem filozófia szakán végzett. Csaknem húsz könyve jelent meg, ezek regények, tanulmányok, (háborús)naplók, esszékötetek. Az 1963-ban megjelent, majd 1969-ben újra kiadott Makró című regényével robbant be a magyar irodalmi köztudatba, amellyel új irodalmi nyelvet teremtett, és amelyet azóta is a kortárs magyar próza egyik alapművének tartanak. Könyveit többek között szerb, horvát és német nyelvre fordították le. Számos szakmai elismerésben részesült, többek között 2001-ben Év Könyve díjat, 2005-ben Pulitzer-emléjdíjat, 2009-ben Kossuth-díjat, 2012-ben Konstantin Obradovic díjat kapott.

Ajánló
A regény a Noran Libro Kiadónál jelent meg 2012-ben, ott, ahol a szerző életművét ettől az évtől kezdve gondozzák. A Bűnhődés formáját, tartalmát és szemléletét tekintve, hasonlóképpen korábbi könyveihez, különleges. Végel könyve a hontalanság naplóregénye, hőse korunk balkánjának értelmiségi csavargója, csavargó értelmiségi, aki a "mindenüttlevés" életérzését osztja meg olvasóival. Végel László több éve Berlinben él, vitázó hőse egy közép-európai gondolkodó megmerítkezése abban a kulturális, civil közegben, amelynek megélése korábban álom volt számára. Az új német főváros mellett Újvidék és Budapest ennek a különös értelmiségi létnek a másik két helyszíne. Sok szép szomorúsággal és a szeretnivaló otthontalanság élményével itat át bennünket minden gondolata.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv oszk

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.
Könyv toplista

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Könyv magazin

Az író, aki egy meccsen jött rá, hogy tud regényt írni – Murakami Haruki 70 éves

Január 12-én tölti be a hetvenet Murakami Haruki japán író, műfordító, a kortárs posztmodern próza egyik nagymestere. 
Könyv instagram

Patti Smith mostanában Krasznahorkai könyvével tölti az estéit

A punk keresztanyja az Instagramon posztolt fotót arról, hogy a Sátántangót olvassa.
Könyv tokió

Iktasson apró sikátorokat a könyvespolcába!

Egy japán művész a szűk tokiói utcácskákat könyvtámaszok formájában varázsolja a könyvek közé.