Könyv

Végel László: Bűnhődés – naplóregény

2013.05.07. 08:30
Ajánlom
A szakmailag megújult Aegon Művészeti Díjra a szépirodalmi kiadók jelölhették tavaly megjelentetett kiemelkedő jelentőségű könyveiket.

Végel László 1941-ben, Szenttamásiban született, az Újvidéki Egyetem magyar nyelv és irodalom szakán, majd a Belgrádi Egyetem filozófia szakán végzett. Csaknem húsz könyve jelent meg, ezek regények, tanulmányok, (háborús)naplók, esszékötetek. Az 1963-ban megjelent, majd 1969-ben újra kiadott Makró című regényével robbant be a magyar irodalmi köztudatba, amellyel új irodalmi nyelvet teremtett, és amelyet azóta is a kortárs magyar próza egyik alapművének tartanak. Könyveit többek között szerb, horvát és német nyelvre fordították le. Számos szakmai elismerésben részesült, többek között 2001-ben Év Könyve díjat, 2005-ben Pulitzer-emléjdíjat, 2009-ben Kossuth-díjat, 2012-ben Konstantin Obradovic díjat kapott.

Ajánló
A regény a Noran Libro Kiadónál jelent meg 2012-ben, ott, ahol a szerző életművét ettől az évtől kezdve gondozzák. A Bűnhődés formáját, tartalmát és szemléletét tekintve, hasonlóképpen korábbi könyveihez, különleges. Végel könyve a hontalanság naplóregénye, hőse korunk balkánjának értelmiségi csavargója, csavargó értelmiségi, aki a "mindenüttlevés" életérzését osztja meg olvasóival. Végel László több éve Berlinben él, vitázó hőse egy közép-európai gondolkodó megmerítkezése abban a kulturális, civil közegben, amelynek megélése korábban álom volt számára. Az új német főváros mellett Újvidék és Budapest ennek a különös értelmiségi létnek a másik két helyszíne. Sok szép szomorúsággal és a szeretnivaló otthontalanság élményével itat át bennünket minden gondolata.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Könyv kányádi sándor

Versei minden nap velünk vannak

Nagyon fontos szerepet játszott a Kaláka együttes életében, szinte nincs nap, hogy ne játszanánk valahol megzenésített verseiből - mondta Gryllus Dániel, a zenekar vezetője a 89 évesen szerdán elhunyt költőre, Kányádi Sándorra emlékezve.
Könyv gyász

Elhunyt Kányádi Sándor

A Kossuth-díjas költő 89 éves volt.
Könyv képregény

Lorántffy Zsuzsanna, a képregényhős

A Nyugat + zombik alkotója 1655-be teleportálja magát, hogy beszámoljon Apáczai Csere János és II. Rákóczi összetűzéséről. A képregény csak lazán épít a történelmi tényekre, inkább sajátos humorú kedvcsináló.
Könyv

"Hollywoodban úgy tartották: ezek a közép-európaiak, ezek tudják a szakmát"

Volt idő, amikor referenciának számított Hollywoodban, ha valaki Közép-Európából származott - mondta el Muszatics Péter, akinek a jelenségről írt könyve most, a Könyvhétre jelent meg. A beszélgetésből az is kiderül, hogy a régióból származó filmesek hatása még mindig kézzel tapintható az amerikai filmeken.
Könyv

Ezek voltak a tavalyi év legjobb és legszebb gyerekkönyvei

Átadták az ÉV Gyerekkönyve valamint a 2017-es Szép Magyar Könyv díjakat - elismerést kapott többek között Sepsi László és Péczely Dóra is.