Könyv

Végül híres és hírhedt lett

2020.11.30. 17:00
Ajánlom
A 19. század második felének egyik legjelentősebb írója, Oscar Wilde, már fiatalon elhatározta: gazdag és híres lesz. Filozófiájához végig hű maradt, bár az élet nem mindig bánt kegyesen vele.

„Hát nem leszek begyepesedett oxfordi tanár, költő, író, drámaíró leszek.

Híres leszek, s ha híres nem lehetek, leszek hírhedt

– írta egy barátjának és filozófiájához élete végéig hű maradt.

Finghal O’ Flaherty néven született, de nevet változtatott, Londonba ment, ahol hamar feltűnést keltett öltözködésével és különc viselkedésével. A társaság középpontjává vált, ismerték az irodalmi körökben, de számtalan pletyka keringett róla városszerte.

Homoszexuális volt, ami börtönbe is juttatta.

GettyImages-79520895-163046.jpg

Oscar Wilde és Lord Alfred Douglas (Fotó/Forrás: Gillman & Co/Hulton Archive/Getty Images Hungary)

Az 1890-es évekre már ünnepelt írónak számított, ebben nagy szerepe volt Lord Alfred Douglasszel folytatott kapcsolatának. A viszony miatt Wilde-ot perbe is fogták – az ügy pikantériája, hogy éppen ő jelentette fel Douglas apját becsületsértésért, ám neki kellett felelnie többek között a Dorian Grayben megbújó homoszexuális utalások miatt.

Wilde bízott benne, hogy hírneve folytán elsimíthatja az ügyet, ám gúnyos viselkedése magára haragította a bírákat és végül két évnyi börtönbüntetésre ítélték.

A fogság teljesen megtörte és szabadulása után sem tudott már visszailleszkedni a társadalomba. Franciaországba menekült és nem írt többet angolul. Bár kétségtelen, hogy a büntetés hozzájárult korai halálához, irodalmi érdemeit nem lehet elvitatni.

Két verseskötet és két színdarab után 1887-ben megírta A canterville-i kísértet című elbeszélését, amit folytatásokban közöltek.

Egyetlen regénye a Dorian Gray arcképe 1890-ben jelent meg szintén folytatásokban,

a Lippincott's Monthly Magazine-ben. Bár erőteljes dekadens és homoerotikus kicsengése miatt cenzúrázták, így is nagy felháborodást váltott ki, egyes kritikák „mérgezőnek” bélyegezték.

Számos nyelvre lefordították, magyarul Kosztolányi Dezső és Schöpflin Aladár tolmácsolásában olvasható.

 

Fejléckép: Oscar Wilde
(fotó: Napoleon Sarony/Photo12/Universal Images Group/Getty Images Hungary)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Klasszikus

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Színház

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Beleolvasó – Riley Black: Dinoszauruszok

A dinoszauruszok jó ideje foglalkoztatják az emberiséget. Évmilliókon át ők uralták a történelem előtti világot, és most, több millió évvel tömeges kihalásuk után a mi képzeletünket uralják. Olvasson bele ön is Riley Black új kötetébe!
Könyv hír

Kovács András Ferenc és Láng Orsolya is Bertók László Költészeti Díjat kapott

Az elismeréseket december 6-án, Bertók László születésnapján adták át Pécsett. A nagydíjjal Kovács András Ferenc életművét ismerték el, míg Láng Orsolya kisdíjat vehetett át. 
Könyv magazin

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.
Könyv hír

Füst Milán-díjat kapott Szvoren Edina és Kukorelly Endre

A Füst Milán özvegye által alapított elismerést december 5-én adták át az Írók Boltjában, a művészeket Deczki Sarolta és Garaczi László laudálta. 
Könyv ajánló

Újabb Tolsztoj-regény jelent meg Gy. Horváth László fordításában

Az Anna Karenyina, valamint a Háború és béke után a műfordító Tolsztoj harmadik nagyregényét, a Feltámadást is átültette magyarra. A kötet díszdobozos ünnepi kiadásban jelent meg a 21. Század Kiadó gondozásában.