Könyv

Végül híres és hírhedt lett

2020.11.30. 17:00
Ajánlom
A 19. század második felének egyik legjelentősebb írója, Oscar Wilde, már fiatalon elhatározta: gazdag és híres lesz. Filozófiájához végig hű maradt, bár az élet nem mindig bánt kegyesen vele.

„Hát nem leszek begyepesedett oxfordi tanár, költő, író, drámaíró leszek.

Híres leszek, s ha híres nem lehetek, leszek hírhedt

– írta egy barátjának és filozófiájához élete végéig hű maradt.

Finghal O’ Flaherty néven született, de nevet változtatott, Londonba ment, ahol hamar feltűnést keltett öltözködésével és különc viselkedésével. A társaság középpontjává vált, ismerték az irodalmi körökben, de számtalan pletyka keringett róla városszerte.

Homoszexuális volt, ami börtönbe is juttatta.

GettyImages-79520895-163046.jpg

Oscar Wilde és Lord Alfred Douglas (Fotó/Forrás: Gillman & Co/Hulton Archive/Getty Images Hungary)

Az 1890-es évekre már ünnepelt írónak számított, ebben nagy szerepe volt Lord Alfred Douglasszel folytatott kapcsolatának. A viszony miatt Wilde-ot perbe is fogták – az ügy pikantériája, hogy éppen ő jelentette fel Douglas apját becsületsértésért, ám neki kellett felelnie többek között a Dorian Grayben megbújó homoszexuális utalások miatt.

Wilde bízott benne, hogy hírneve folytán elsimíthatja az ügyet, ám gúnyos viselkedése magára haragította a bírákat és végül két évnyi börtönbüntetésre ítélték.

A fogság teljesen megtörte és szabadulása után sem tudott már visszailleszkedni a társadalomba. Franciaországba menekült és nem írt többet angolul. Bár kétségtelen, hogy a büntetés hozzájárult korai halálához, irodalmi érdemeit nem lehet elvitatni.

Két verseskötet és két színdarab után 1887-ben megírta A canterville-i kísértet című elbeszélését, amit folytatásokban közöltek.

Egyetlen regénye a Dorian Gray arcképe 1890-ben jelent meg szintén folytatásokban,

a Lippincott's Monthly Magazine-ben. Bár erőteljes dekadens és homoerotikus kicsengése miatt cenzúrázták, így is nagy felháborodást váltott ki, egyes kritikák „mérgezőnek” bélyegezték.

Számos nyelvre lefordították, magyarul Kosztolányi Dezső és Schöpflin Aladár tolmácsolásában olvasható.

 

Fejléckép: Oscar Wilde
(fotó: Napoleon Sarony/Photo12/Universal Images Group/Getty Images Hungary)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Bretz Gábor és Dragony Tímea kapta idén a Bartók–Pásztory-díjat

A kuratórium 2023-ban Bretz Gábor operaénekesnek és Dragony Tímea zeneszerzőnek ítélte a Bartók–Pásztory-díjat, az átadóünnepséget a hagyománynak megfelelően március 25-én tartották a Zeneakadémián.
Színház

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház

Színház az egész világ? – néhány elgondolkodtató idézetet gyűjtöttünk össze a színházi világnap alkalmából

Shakespeare maximáját jól ismerjük, de azt már kevesebben tudjuk: milyen bonmot-val reagált erre Paul Beatty, mi baja volt Diderot-nak a színházzal, és hogyan állíthatta Váradi Hédi bármiféle arisztokraticizmus nélkül, hogy a színház a kiválasztottaké.
Színház

Samiha Ayoub üzenete a színházi világnapon

1962 óta ünnepeljük a színházi világnapot március 27-én. Ebből az alkalomból minden évben egy jelentős színházi személyiség fogalmazza meg üzenetét a művészeknek és a közönségnek. Idén az egyiptomi Samiha Ayoub osztotta meg gondolatait.
Klasszikus

Kortárs oratórium három zeneszerző tollából – Jób könyve hangzik el a Magyar Zene Házában

Nagypénteken egy ószövetségi témájú, vadonatúj zeneművet ismerhet meg a közönség a Magyar Zene Házában tartott koncerten. Dargay Marccell, Dinyés Dániel és Futó Balázs a bibliai Jób könyvét dolgozták fel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Kiss Noémi és Péntek Orsolya kapta a Békés Pál-díjat

Az elismerést olyan prózaírók kaphatják meg, akik műveikben a történetmondás hagyományának megőrzésére és megújítására tesznek kísérletet.
Könyv ajánló

Irodalom az egész családnak – Idén is megrendezik az IRKÁT

Második alkalommal rendezik meg az Irodalmi Kavalkád (IRKA) elnevezésű egynapos irodalmi és összművészeti programot, amelynek fókuszában ezúttal Petőfi Sándor költészete áll.
Könyv magazin

Beleolvasó – Prieger Zsolt: Kedves Teréz!

„Szentek leszünk, makulátlanok, szeplőtelenek, mint az állatok” – írja az Anima Sound System vezetője, aki új könyvében Martonvásárhely leghíresebb grófnőjéhez címzett leveleiben írja meg a gondolatait. Olvasson bele ön is a kötetbe!
Könyv hír

Jane Goodall Magyarországon népszerűsíti új könyvét

A világhírű főemlőskutató és környezetvédő május 9-én mutatja be A remény könyve című új kötetét, és előadást is tart az ELTE Lágymányosi Campusán.
Könyv világirodalom

Megvan, kik közül kerül ki 2023-ban a Nemzetközi Booker-díj győztese

Ukrajna egyik legnépszerűbb szerzője, egy halálból visszatért író, illetve olyan művész is szerepel a 2023-as Nemzetközi Booker-díj jelöltjei között, aki lediktálta a regényét – adta hírül a The Guardian online felületén.