Könyv

Végül híres és hírhedt lett – 120 éve hunyt el Oscar Wilde

2020.11.30. 17:00
Ajánlom
1900. november 30-án hunyt el a 19. század második felének egyik legjelentősebb írója, Oscar Wilde, aki már fiatalon elhatározta: gazdag és híres lesz.

„Hát nem leszek begyepesedett oxfordi tanár, költő, író, drámaíró leszek.

Híres leszek, s ha híres nem lehetek, leszek hírhedt

– írta egy barátjának és filozófiájához élete végéig hű maradt.

Finghal O’ Flaherty néven született, de nevet változtatott, Londonba ment, ahol hamar feltűnést keltett öltözködésével és különc viselkedésével. A társaság középpontjává vált, ismerték az irodalmi körökben, de számtalan pletyka keringett róla városszerte.

Homoszexuális volt, ami börtönbe is juttatta.

GettyImages-79520895-163046.jpg

Oscar Wilde és Lord Alfred Douglas (Fotó/Forrás: Gillman & Co/Hulton Archive/Getty Images Hungary)

Az 1890-es évekre már ünnepelt írónak számított, ebben nagy szerepe volt Lord Alfred Douglasszel folytatott kapcsolatának. A viszony miatt Wilde-ot perbe is fogták – az ügy pikantériája, hogy éppen ő jelentette fel Douglas apját becsületsértésért, ám neki kellett felelnie többek között a Dorian Grayben megbújó homoszexuális utalások miatt.

Wilde bízott benne, hogy hírneve folytán elsimíthatja az ügyet, ám gúnyos viselkedése magára haragította a bírákat és végül két évnyi börtönbüntetésre ítélték.

A fogság teljesen megtörte és szabadulása után sem tudott már visszailleszkedni a társadalomba. Franciaországba menekült és nem írt többet angolul. Bár kétségtelen, hogy a büntetés hozzájárult korai halálához, irodalmi érdemeit nem lehet elvitatni.

Két verseskötet és két színdarab után 1887-ben megírta A canterville-i kísértet című elbeszélését, amit folytatásokban közöltek.

Egyetlen regénye a Dorian Gray arcképe 1890-ben jelent meg szintén folytatásokban,

a Lippincott's Monthly Magazine-ben. Bár erőteljes dekadens és homoerotikus kicsengése miatt cenzúrázták, így is nagy felháborodást váltott ki, egyes kritikák „mérgezőnek” bélyegezték.

Számos nyelvre lefordították, magyarul Kosztolányi Dezső és Schöpflin Aladár tolmácsolásában olvasható.

 

Fejléckép: Oscar Wilde
(fotó: Napoleon Sarony/Photo12/Universal Images Group/Getty Images Hungary)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Bellini-operát énekelnek az erdő állatai egy cuki videoklipben

Az olasz bel canto-stílus egyik alapművének részletéből, Vincenzo Bellini Norma című operájának egyik számából készült bájos animációs film.
Színház

Megvan, hová költözik az SZFE a Vas utcából

Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése, amelyben az új oktatási helyszíneken túl az átalakuló intézeteket is bemutatják. A három helyszínen folyó képzés megújult, modern struktúrát ígér.
Klasszikus

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Vizuál

9+1 műalkotás az amszterdami Rijksmuseumból, amit egyszer újra látni akarunk

Rembrandt, Vermeer és Avercamp festményei, több korszak fajanszkerámiái, babaházak és csendéletek sajttal, gyümölccsel. Szabadon böngészhető az amszterdami Rijksmuseum gyűjteménye az interneten. Tíz must-see műalkotást válogattunk össze az alábbi cikkben, amiket látni akarunk az újranyitás után.
Színház

Szarka Gábor az SZFE-ről: „Egészen megdöbbentő állapotokat találtunk”

Péntek este Szarka Gábor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában reagált az elmúlt napok SZFE-vel kapcsolatos híreire és vádjaira, hangsúlyozva, hogy minden intézkedés a hallgatók érdekeit szolgálja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
Könyv magazin

Mindent a mi Budapestünkről – Így éled újjá a Városháza Kiadó

Ha hiányozna Budapest, ideje könyvekbe menekülni. Schiffer Jánossal, a Városháza Kiadó vezetőjével a főváros saját könyvkiadójáról beszélgettünk.
Könyv magazin

Az „igazi” Lúdas Matyi – kiről mintázta Fazekas Mihály a legnagyobb hősét?

Fazekas Mihály legismertebb művének, a Lúdas Matyinak keletkezéséről alig tudunk valamit. Vargha Balázs irodalomtörténész szerint az író Csokonai Vitéz Mihály Dorottyájából vette át az alapmotívumokat, de arról, hogy kit is rejt Matyi és Döbrögi figurája, megoszlanak a vélemények.
Könyv magazin

Marilyn Monroe nemcsak falánk könyvmoly volt, hanem versírással is próbálkozott

Marilyn Monroe nevét hallva az emberek fejében bizonyára azonnal bevillan a fellibbenő fehér szoknyája után kapó szőke szexszimbólum, aki J. F. Kennedy amerikai elnök ágyában kereste a boldogságot, és akin a stúdiók ott nyerészkedtek, ahol csak tudtak. De vajon eszébe jut-e bárkinek, hogy Marilyn könyvtára több mint 400 kötetből állt, ő maga pedig előszeretettel írt verseket?
Könyv magazin

A Ricsárdgír szintise megmenti a karácsonyt, de nem úgy!

A Ricsárdgír zenekar vagány mesekönyvvel jelentkezett a karácsonyi időszakban. A mű fontos személyiségfejlődési krízishelyzeteket boncolgat, de olyan aktuális eseményekre is reagál, mint a világunkat már egy éve sújtó koronavírus.