Könyv

Végül híres és hírhedt lett – 120 éve hunyt el Oscar Wilde

2020.11.30. 17:00
Ajánlom
1900. november 30-án hunyt el a 19. század második felének egyik legjelentősebb írója, Oscar Wilde, aki már fiatalon elhatározta: gazdag és híres lesz.

„Hát nem leszek begyepesedett oxfordi tanár, költő, író, drámaíró leszek.

Híres leszek, s ha híres nem lehetek, leszek hírhedt

– írta egy barátjának és filozófiájához élete végéig hű maradt.

Finghal O’ Flaherty néven született, de nevet változtatott, Londonba ment, ahol hamar feltűnést keltett öltözködésével és különc viselkedésével. A társaság középpontjává vált, ismerték az irodalmi körökben, de számtalan pletyka keringett róla városszerte.

Homoszexuális volt, ami börtönbe is juttatta.

GettyImages-79520895-163046.jpg

Oscar Wilde és Lord Alfred Douglas (Fotó/Forrás: Gillman & Co/Hulton Archive/Getty Images Hungary)

Az 1890-es évekre már ünnepelt írónak számított, ebben nagy szerepe volt Lord Alfred Douglasszel folytatott kapcsolatának. A viszony miatt Wilde-ot perbe is fogták – az ügy pikantériája, hogy éppen ő jelentette fel Douglas apját becsületsértésért, ám neki kellett felelnie többek között a Dorian Grayben megbújó homoszexuális utalások miatt.

Wilde bízott benne, hogy hírneve folytán elsimíthatja az ügyet, ám gúnyos viselkedése magára haragította a bírákat és végül két évnyi börtönbüntetésre ítélték.

A fogság teljesen megtörte és szabadulása után sem tudott már visszailleszkedni a társadalomba. Franciaországba menekült és nem írt többet angolul. Bár kétségtelen, hogy a büntetés hozzájárult korai halálához, irodalmi érdemeit nem lehet elvitatni.

Két verseskötet és két színdarab után 1887-ben megírta A canterville-i kísértet című elbeszélését, amit folytatásokban közöltek.

Egyetlen regénye a Dorian Gray arcképe 1890-ben jelent meg szintén folytatásokban,

a Lippincott's Monthly Magazine-ben. Bár erőteljes dekadens és homoerotikus kicsengése miatt cenzúrázták, így is nagy felháborodást váltott ki, egyes kritikák „mérgezőnek” bélyegezték.

Számos nyelvre lefordították, magyarul Kosztolányi Dezső és Schöpflin Aladár tolmácsolásában olvasható.

 

Fejléckép: Oscar Wilde
(fotó: Napoleon Sarony/Photo12/Universal Images Group/Getty Images Hungary)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kortárs magyar szerzők a Gyulai Várszínházban

A világirodalmi (Csehov, Donizetti, Ibsen, Shakespeare, Goldoni) és magyar klasszikusok (Madách Imre, Móricz Zsigmond, Örkény István, Wass Albert) mellett a kortárs magyar szerzők művei az idei évadban is hangsúlyos szerepet kapnak Gyulán.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Klasszikus

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Színház

Almodóvar musicallal nyit a Mézesvölgyi Nyár

2021. július 3. és augusztus 29. között már ötödik alkalommal várja nézőit Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja, a Mézesvölgyi Nyár.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

Június 10-én átadták a tavaly odaítélt Franz Kafka-díjat Prágában. A 20. alkalommal odaítélt kitüntetést Milan Kundera képviselője vette át.
Könyv hír

Az interneten is elérhető Franz Kafka Izraelben őrzött irodalmi hagyatéka

A gyűjtemény többek közt több tucat Kafka-kéziratot, jegyzetfüzeteket, személyes leveleket, rajzokat tartalmaz, amelyeknek a jeruzsálemi Nemzeti Könyvtárba kerülését hosszas jogi csetepaté előzte meg.
Könyv ajánló

„A költészet maga a titokzatos zene” – Tóth Krisztina a Lírástudók vendége

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio június 9-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Tóth Krisztina, költő, író, műfordító.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Hogyan lehet összekötözött lábbal táncolni

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ez alkalommal Barack Obama elnöki memoárjának első részét, az Egy ígéret földje című kötetet ajánlja, amire a HVG Könyveknél megjelent könyv felelős szerkesztője, Dufka Hajnalka reagál.
Könyv hír

Nyáron is nyitva tart a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Idén nem tart nyári szünetet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a tagkönyvtárak július 5-től szeptember 5-ig érvényes nyári nyitvatartásáról a bibliotéka honlapján lehet tájékozódni.