kovács jános

2024 március 26., 16:40
Klasszikus hír Szerző: Fidelio

Pretty Yende, Emmanuel Pahud és Matthias Höfs is fellép jövőre a Rádiózenekarral

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Rádió Zenei Együttesei. Jövőre is kerek évfordulót ünnepelnek: a Magyar Rádió Gyerekkórusának hetvenedik születésnapját.
2024 január 31., 14:10
Klasszikus ajánló Szerző: Fidelio

Megrázóan zord zene – Liszt és Bartók műveit játssza a Rádiózenekar

Liszt Ferenc és Bartók Béla alkotásai szerepelnek a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának február 9-i koncertjének műsorán. A Kovács János által vezényelt hangverseny a zongora és az énekhang szerelmeseit is várja.
2023 december 13., 16:25
Klasszikus ajánló Szerző: Fidelio/MTI

Három karmester vezényli a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának ünnepi koncertjét

A 80. évfordulóját ünneplő Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara nagyszabású hangversennyel készül december 19-én a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A koncertet élőben közvetíti a Bartók Rádió, majd látható lesz az M5 kulturális csatornán is.
2023 október 27., 11:30
Zenés színház ajánló Szerző: Fidelio

Négy egymás utáni este kerül színre a Ring az Operaházban

Csaknem 140 éves története során a Magyar Állami Operaház először tűzi műsorára Wagner eredeti elképzelései szerint, négy egymást követő napon A nibelung gyűrűje-tetralógiát.
2023 szeptember 14., 10:25
Klasszikus ajánló Szerző: Fidelio

Bartók, Debussy és Ravel zenéje csendül fel a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó koncertjén

Hagyományosan Bartók előtt tiszteleg évadnyitó koncertjén a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a műsorba ezúttal két olyan francia szerző darabjai kerültek, akiket maga a komponista is nagyra tartott.
2023 február 21., 08:55
Klasszikus interjú Szerző: Kondor Kata

„A pokol legmélyebb bugyraiba delegálnám a karmestereket és a rendezőket” – Interjú Kovács Jánossal

Kovács János karmesterrel közelgő koncertjeiről, a zenekari szvitekről, a színpad kihívásairól és arról is beszélgettünk, mit változtatna meg a hazai operajátszásban.
2022 január 12., 13:25
Klasszikus ajánló Szerző: Fidelio

Mahler hattyúdala – a Nemzeti Filharmonikusok koncertje

Mahler IX. szimfóniája nagy zenekari létszámot igényel, technikailag rendkívül nehéz mű. Talán épp ezért volt szíve vágya Kovács János karmesternek, hogy ezt a szimfóniát egyszer dirigálja. Álma teljesül 2022. január 13-án a Müpában, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral.
2021 november 11., 14:55
Klasszikus kritika Szerző: Mácsai János

A lidércfény nyomában – Kocsis Zoltán-emlékkoncert a Müpában

Kocsis Zoltán öt évvel ezelőtt hunyt el, de az őt követő hallgatóknak és a hazai zenei életnek olyan, mintha pár napja még itt lett volna velünk. Kedvenc szerzőivel és általa is nagyra becsült előadókkal emlékezett rá a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Filmek, amelyek megtisztítanak minket

CIkkünkben 5+1 filmeket ajánlunk, amelyek úgy hatnak ránk, mint egy őszinte beszélgetés, vagy mint egy hosszú aszály után érkező eső, amely megtisztítja a levegőt és teljes bensőnket.
Plusz

Látogatás a csokoládé birodalmában – a Lindt svájci múzeumában jártunk

Svájc nem csupán a síelők és a sajtrajongók paradicsoma, kiváló tejtermelési lehetőségei miatt az ország a csokoládé történetébe is beírta magát. A Lindt csokoládé gyártása Zürich mellett zajlik, az üzem mellett azonban 2020 óta egy interaktív múzeum is működik.
Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Zöldhullám

KÉP-regény: Viharos idők

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról ír, miért komolyan kell venni a Balaton jelzéseit vihar idején, és mi volt élete leghosszabb háromnegyed órája.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.

Nyomtatott magazinjaink