krasznahorkai lászló

2024 március 18., 09:50
Könyv hír Szerző: Fidelio/MTI

Rangos spanyol irodalmi elismerést kapott Krasznahorkai László

A Sátántangó szerzője a magyar nyelv örökségének megismertetéséért, a képzelet elfeledett dimenzióinak helyreállításáért és elegáns írásának virtuozitásáért nyerte el a 2024-es Formentor nemzetközi irodalmi díjat.
2024 január 5., 09:25
Könyv magazin Szerző: Varga Bence

Reményre ítélve – Krasznahorkai László születésnapjára

Hetven éve, 1954. január 5-én született Krasznahorkai László Kossuth- és Nemzetközi Man Booker-díjas író, a kortárs magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja. Az évforduló alkalmából a művészt a Fidelio könyvrovatának vezetője köszönti személyes hangvételű levelében. 
2023 december 27., 14:00
Könyv kritika Szerző: Varga Bence

Rekviem az utolsó Árpád-házi királyért – elolvastuk Krasznahorkai László új regényét

A Zsömle odavan Krasznahorkai László talán legszociálisabb regénye, abban az értelemben, hogy bár olvasható a szélsőséges nacionalizmus szatírájaként is, a történeten keresztül kirajzolódik előttünk a mai vidéki Magyarország és az idősek társadalmi rétegének elmagányosodása is.
2023 december 20., 15:55
Zenés színház kritika Szerző: Kondor Kata, Varga Bence

Valuska, a kozmikus magasságokba emelt szent bolond

Krasznahorkai László kultuszregényéből, Az ellenállás melankóliájából készült Eötvös Péter legújabb, egyben első magyar nyelvű operája. A Valuska bemutatója kapcsán a klasszikus zenei és a könyvrovatunk vezetője, Kondor Kata és Varga Bence beszélgetett.
2023 december 1., 09:15
Könyv ajánló Szerző: Fidelio

Krasznahorkai Lászlóról szóló monográfia jelenik meg januárban

Szabó Gábor Kilátás az utolsó hajóról – Krasznahorkai László prózavilága című kötete 2024. január végén jelenik meg a Magvető Kiadó gondozásában, akik ezzel a kiadvánnyal köszöntik a kerek születésnapját ünneplő szerzőt.
2023 november 24., 13:50
Zenés színház ajánló Szerző: Fidelio

Eötvös Péter-ősbemutatóra készül az Opera

A zeneszerző Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből írt Valuska címmel operát, amelyet december 2-án mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza.
2023 november 23., 13:50
Könyv ajánló Szerző: Fidelio

Új regénnyel jelentkezik Krasznahorkai László

A Man Booker-díjas magyar szerző legújabb, Zsömle odavan című regénye január 3-án jelenik meg a Magvető Kiadó gondozásában. A történet főhőse egy 91 éves férfi, aki származása alapján igényt tarthatna a magyar trónra. A kötet már előrendelhető.
2023 november 2., 13:15
Vizuál hír Szerző: Fidelio

A Prágai Előadóművészeti Akadémia díszdoktorává avatták Tarr Bélát

A Sátántangó és a Werckmeister harmóniák Kossuth-díjas rendezője október 30-án vette át az elismerést. Köszönőbeszédében művészi hitvallását is kifejtette.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink