kurtág györgy

2024 január 19., 10:45
Klasszikus ajánló Szerző: Fidelio

Népzenei ihletésű koncerttel köszöntik a 98 éves Kurtág Györgyöt

A Kossuth-díjas művészt születésnapján Lukács Miklós és Szokolay Dongó Balázs, illetve a Zvoane Bănățene együttes koncertjével ünnepelheti a közönség a Budapest Music Centerben.
2023 október 17., 16:35
Klasszikus hír Szerző: Fidelio

Három helyszínen játszotta nagy sikerrel Kurtág operáját a Danubia Zenekar

A Danubia Zenekar a régóta várt magyarországi premier után Németországba is elvitte Kurtág György egyetlen operáját, A játszma végét, a budapesti Müpa után a hamburgi Elbphilharmonie-ba és a Kölner Philharmonie-ba.
2023 október 12., 16:55
Klasszikus ajánló Szerző: Fidelio

A régóta várt magyar premier – Kurtág György operája a Danubia Zenekar közreműködésével

Kurtág György 2018-ban bemutatott operája, a Fin de partie – A játszma vége, mely Samuel Beckett drámája alapján született, meghódította az operavilágot. A járványhelyzet nehézségeit követően, öt évvel az ősbemutató után most végre a magyar közönség is láthatja október 12-én a Müpában.
2023 október 3., 14:45
Klasszikus magazin Szerző: Müpa

5 tény a barátság természetéről Ligeti és Kurtág példáján keresztül

Egy hat évtizeden át tartó barátság kapcsán sok mindenről meg lehet emlékezni, pláne ha mindeközben a történet a kortárs magyar zene két lehengerlő alakjáról szól. Pontokba szedtük Kurtág György és Ligeti György szívet melengető bajtársiasságát.
2023 szeptember 25., 10:20
Klasszikus magazin Szerző: Müpa

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
2023 szeptember 6., 15:05
Plusz ajánló Szerző: Fidelio

Teremtő géniusz a művészet minden ágában – harmadszor rendezik meg a Liszt Ünnepet

Liszt Ferenc nemcsak a 19. század zenetörténetét formálta át, de hatása két évszázaddal később, napjainkban is tisztán érezhető. Az október 11. és 22. között zajló összművészeti eseménysorozat vendégei mind a Liszt-életérzés modern kori zászlóhordozói.
2023 szeptember 1., 10:30
Klasszikus hír Szerző: Fidelio

Magyar kortárs zenét játszik a Berlini Filharmonikusok

Kurtág György és Illés Márton darabja szerepel a világ egyik legjelentősebb zenekarának műsorán, amelyet négy alkalommal fognak eljátszani, Berlinben és Münchenben.
2023 augusztus 25., 10:30
Vizuál ajánló Szerző: Fidelio

Kurtág György zongorajátéka nyitotta meg a Kiscelli Múzeum Reigl Judit-kiállítását

A Szárnyalás–Vol–Flight című tárlat a száz éve született festő figurális művészetét mutatja be. A kiállítást a 97 éves Kurtág György meglepetéskoncertje, valamint Alföldi Róbert beszéde nyitotta meg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink