ladik katalin

2023 július 6., 10:40
Plusz videó Szerző: Fidelio

Hallgassa meg ön is Ladik Katalin hangköltészeti performanszát!

A József Attila-díjas művész még áprilisban vendégeskedett egy zenés irodalmi sorozatban, előadását most remek felvételen élhetjük át újra.
2023 március 2., 13:55
Vizuál hír Szerző: Fidelio/MTI

Münchenben állítják ki Ladik Katalin műveit

Ladik Katalin munkáit a müncheni Haus der Kunstban mutatják be március 3-tól. Az Ooooooooo-pus című, szeptemberig látható tárlat a költő első jelentős bemutatkozása lesz Németországban.
2023 február 9., 09:00
Vizuál ajánló Szerző: Fidelio

A fényképezés, mint a női emancipáció és szolidaritás eszköze

A Szabadság, egyenlőség, testvériség, érzékiség című kiállítás olyan női alkotók munkáiból válogat, mint Csáky Marianne, Ladik Katalin és Drozdik Orshi.
2022 november 11., 10:15
Vizuál ajánló Szerző: Fidelio

Ladik Katalin fonopoétikai performanszával nyílt meg a berlini Collegium Hungaricum új kiállítása

A neoavantgárd mozgalom magyarországi képviselői noha csak ritkán állíthattak ki, újra és újra betiltották, és sokszor értetlenkedve fogadták őket, mégis sikerült utat törniük a nyilvánossághoz. A Collegium Hungaricum Berlin kiállítása a magyar neoavantgárd Németországhoz kötődő művészeinek munkáiból válogat.
2022 november 4., 13:15
Könyv hír Szerző: Fidelio

Ladik Katalin, Ureczky Eszter és Mezei Gábor az idei Alföld-díjasok

November 8-án, a Debreceni Irodalmi Napokon veheti át három szerző az Alföld folyóirat elismerését, amely, mint azt a szerkesztőség hangsúlyozta, kizárólag érdemalapú.
2022 augusztus 29., 11:15
Könyv interjú Szerző: Varga Bence

„Hát miért ne lehetnék én is bátor?” – Interjú Ladik Katalinnal

„Ha nem bántottak volna annyira, lehet, hogy megragadok a középszernél” – mondja lapunknak Ladik Katalin. A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjas költővel új verseskötete és közelgő, nyolcvanadik születésnapja alkalmából beszélgettünk, többek között sikerekről, kudarcokról, belső emigrációról és arról, mi vagy ki az a Homo galacticus.
2022 július 26., 11:10
Könyv hír Szerző: Fidelio

Megjelentek Ladik Katalin összegyűjtött versei

A kortárs magyar művészeti élet egyik csöndes nemzetközi sztárja, a Jugoszláviában született Ladik Katalin verseit az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet gyűjtötte össze. A kötet ajánlójában Bíró Tímea így fogalmaz: „Aki Ladik Katalint olvas, az a csontjaival fogadja be a költészetet."
2020 november 8., 10:00
Plusz hír Szerző: Fidelio

Spiró György és Csákányi Eszter is a Hazám-díj díjazottjai között

Idén huszadik alkalommal adják át a Hazám-díjat, a kulturális és művészeti élet egyik legrangosabb elismerését. A 2001. október 31-én alapított díjat minden évben azoknak az alkotóknak ítéli oda a XXI. Század Társaság, akik értékőrző és értékteremtő életművet hoznak létre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Könyv

Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben. Nádas Péter idén nem szerepel az esélyesek közt, Krasznahorkai László neve azonban megtalálható a listán.
Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

Világszinten ritkaságszámba menő Renoir-kiállítás nyílik a Szépművészetiben

Mintegy hetven alkotáson keresztül mutatja be a francia impresszionizmus egyik legnevesebb mesterének életművét a Szépművészeti Múzeum Renoir - A festő és modelljei címmel péntektől látogatható kiállítása.
Vizuál

Vasárnap estig ingyenesen látható három magyar filmklasszikus a Filmión

A frissen felújított Egy szoknya, egy nadrág (1943), a Pesti mese (1937), valamint Gazdag Gyula 1971-es megjelenésekor betiltott szatírája, A sípoló macskakő ingyenesen tekinthető meg a magyar filmek streamingplatformján szeptember 21-24. között.

Nyomtatott magazinjaink