lapszemle

2023 augusztus 18., 16:20
Klasszikus lapszemle Szerző: Fidelio

Kurtág György a Guardiannek: „Az igazságot kell keresnem”

Augusztus 17-én mutatták be az Egyesült Királyságban Kurtág György A játszma vége című operáját a Promson, ebből az alkalomból nyilatkozott a zeneszerző a Guardiannek.
2023 augusztus 10., 11:10
Klasszikus lapszemle Szerző: Fidelio

Eljárási hiba bonyolíthatja a Zeneakadémia rektori pályázata körüli helyzetet

Az Index információja szerint valaki beadta pályázatát a korábbi kiírás szerint, mivel a Kulturális és Innovációs Minisztérium nem távolította el azt egyidejűleg az új pályázat megjelentetésével.
2023 augusztus 2., 10:45
Klasszikus lapszemle Szerző: Fidelio

Az MMA-n belül is feszültségeket okoz a Zeneakadémia ügye

Lapértesülések szerint az MMA Zeneművészeti Tagozatának tagjai levélben fejezték ki aggályaikat Vashegyi Györgynek, amiért Csák János miniszter nem velük tárgyalt a Zeneakadémia rektori pályázata kapcsán.
2023 július 27., 15:15
Klasszikus lapszemle Szerző: Fidelio

Keller András: „Maximalista ember lévén elvárom, hogy a zenészek mindig világszínvonalon teljesítsenek”

A Concerto Budapest művészeti vezetője, a világhírű hegedűművész-karmester is indul a Zeneakadémia rektori pályázatán, amelynek kiírása miatt számos kritika érte a minisztériumot. Keller Andrással a Mandiner közölt interjút.
2023 július 18., 10:45
Könyv lapszemle Szerző: (vb)

„Ki marad az irodalomban, aki ennyit tud, akinek ennyire fontos?” – tanítványai búcsúznak Lator Lászlótól

Mások mellett Szabó T. Anna, Szöllősi Mátyás, Wirth Imre, Kiss Judit Ágnes, Lackfi János és Lutter Imre is megrendülésének adott hangot.
2023 július 12., 14:45
Vizuál lapszemle Szerző: Fidelio

Dargay Attila tervei alapján készül a Csongor és Tünde animációs film

A 2009-ben elhunyt rajzfilmrendező özvegye szerint az alkotás várhatóan a jövő év végére készül el. Elárulta azt is, elsősorban egy kedves és vidám családi filmet szeretnének létrehozni. 
2023 június 30., 10:30
Könyv lapszemle Szerző: (vb)

Tovább gyűrűzik az állami irodalmi díjakról szóló vita

Krusovszky Dénes és Radnóti Sándor is megszólalt a Kukorelly Endre által kirobbantott vitában. Az Aracs folyóirat kiállt Mezey Katalin mellett.
2023 június 27., 11:55
Könyv lapszemle Szerző: (vb)

Mi a baj az állami irodalmi díjakkal?

Heves adok-kapok alakult ki az irodalmi életben, miután Kukorelly Endre nemrég nyilvánosan kritizálta az állami művészeti díjakat odaítélő bizottságokat, különösképpen Mezey Katalint, aki azonban visszautasította az író állításait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.

Nyomtatott magazinjaink