Lírástudók

2024 Ma, 09:30
Könyv podcast Szerző: Fidelio

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
2024 április 3., 11:00
Könyv podcast Szerző: Fidelio

Az Andrássy úton minden egyes épületnek története van – Morcsányi Elza a Lírástudók vendége

Budapest ikonikus sugárútja párizsi mintára készült, és elsősorban a Király utca tehermentesítésére szolgált. A legenda szerint azért volt szükség a széles járdára, hogy az úriasszonyok hatalmas rakott szoknyái is elférjenek rajta. Podcastunkban Morcsányi Elza mesélt az Andrássy útról.
2024 március 20., 09:30
Könyv podcast Szerző: Fidelio

„Nagy társadalmi erő van az anyákban” – Kállay Eszter a Lírástudók vendége

Második verseskötetével jelentkezik Kállay Eszter, amelyben a várandósságról és az anyaságról kapcsolatos érzéseket járja körbe: nemcsak a szépségeit, hanem a félelmeit és kihívásait is a modern korban. A Lírástudók podcastban a költővel Grisnik Petra beszélgetett.
2024 március 6., 09:20
Könyv podcast Szerző: Fidelio

„A liberalizmus jó eszmerendszer, Kossuth is liberális volt” – Vámos Miklós a Lírástudók vendége

Újabb karcsú kötettel jelentkezett Vámos Miklós. A Ki vinné haza két elbeszélést tartalmaz, az egyikben az író saját származásával vet számot. Podcastunk vendégét Grisnik Petra kérdezte.
2024 február 21., 09:40
Könyv podcast Szerző: Fidelio

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
2024 február 7., 13:35
Könyv podcast Szerző: Fidelio

Regényes életrajz a jóga magyar pionírjáról – Kertész Edina a Lírástudók vendége

Haich Erzsébet egyike a kalandos életű 20. századi magyaroknak. A harmincas években ismerkedett meg Selvarajan Yesudiannal, és vált a hazai jóga úttörőjévé. Róluk szól Kertész Edina új könyve.
2024 január 24., 09:30
Könyv podcast Szerző: Fidelio

„Nincs olyan, hogy rossz játék” – Győri Zoltán a Lírástudók vendége

Rengeteg társasjátékot ismer, de a Monopolyt nem tartja a legjobb családi kikapcsolódásnak, és a Ki nevet a végén?-nel kapcsolatban is vannak fenntartásai. Párjával, Győri-Nádai Rékával közös könyve kapcsán beszélgettünk vele.
2023 december 28., 09:45
Könyv Lírástudók Szerző: Fidelio

„Milyen történetet mesél a térdünk, a csípőnk, a vállunk?” – Sólyom Anna a Lírástudók vendége

A testünk beszél hozzánk, de sokan elfelejtettük, hogyan hallgassunk rá. Pedig a nyelve érthető számunkra, és ha szeretnénk megérteni, ahhoz le kell lassulnunk, el kell csendesednünk. Sólyom Anna nem egyszerűen elméleti hátteret ad, hanem önismereti munkára biztat A test bölcsessége című könyvével.

Lírástudók

A Líra Könyv és a Fidelio kéthetente szerdán jelentkező irodalmi podcastja változatos könyvajánlókkal és elmélyült beszélgetésekkel.

Segítünk eligazodni a könyvesboltok újdonságai között.

Legolvasottabb

Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében