liszt ferenc

2024 április 16., 13:05
Plusz ajánló Szerző: Fidelio

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
2023 október 18., 15:05
Klasszikus ajánló Szerző: (kk)

Liszt Ferenc, az operaszerző – A Sardanapalo a Liszt Ünnepen

Igazi szenzációt ígér a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál a névadó zeneszerző születésnapjára.Az október 22-i koncerten meghallgathatjuk Liszt Ferencnek a felnőttként írt operájából fennmaradt, egyfelvonásnyi zenét.
2023 október 16., 18:30
Klasszikus magazin Szerző: (x)

A város, ahol Liszt Ferenc nagybetűs zeneszerzővé érett

Weimar kivételes hely volt Liszt Ferenc életében: Goethe és Schiller városa, ahol maga is mindig békére lelt, és amelyről a Liszt Ünnep októberi koncertje kapcsán sem szabad megfeledkeznünk.
2023 október 9., 18:20
Klasszikus magazin Szerző: Müpa

Liszt arcai: Liszt és a szakralitás

„Minden múlandó, csak Isten szava marad örökkévaló – s az Isten szava a géniusz alkotásaiban nyilvánul meg” – vallotta Liszt, aki egészen fiatal korától papi pályára vágyott, ám édesapja, Liszt Ádám más életutat szánt neki.
2023 október 9., 17:40
Klasszikus ajánló Szerző: Müpa

Megérett a megmentésre – ismeretlen Liszt-mű a Liszt Ünnepen

Nem sok zenetörténész számára adatik meg, hogy egy addig ismeretlen művet közreadjon a világnak, a 19. századi zeneszerzők termésében pedig végképp fehér hollónak számít az ilyen lelet. David Trippett, a cambridge-i egyetem docense már fiatalon is erre vágyott. Álmát végül megvalósíthatta ‒ neki köszönhető, hogy a Liszt Ünnepen is megismerkedhet a közönség Liszt egyetlen érett kori operájával.
2023 október 2., 15:30
Klasszikus magazin Szerző: Müpa

Liszt arcai: Liszt, a virtuóz

Liszt Ferencet, a 19. század legjelentősebb magyar zeneszerzőjét és a csodagyerekként induló, világhírű zongoristát az is ismeri, aki nem kifejezetten jártas a zenetörténetben. Ám Lisztet vétek lenne pusztán e két attribútum alapján beskatulyázni.
2023 szeptember 25., 09:50
Klasszikus magazin Szerző: Müpa

Liszt arcai: Liszt, korának rocksztárja

Liszt Ferencet, a 19. század legjelentősebb magyar zeneszerzőjét és a csodagyerekként induló, világhírű zongoristát az is ismeri, aki nem kifejezetten jártas a zenetörténetben. Ám Lisztet vétek lenne pusztán ezen két attribútum alapján bekategorizálni.
2023 szeptember 6., 15:05
Plusz ajánló Szerző: Fidelio

Teremtő géniusz a művészet minden ágában – harmadszor rendezik meg a Liszt Ünnepet

Liszt Ferenc nemcsak a 19. század zenetörténetét formálta át, de hatása két évszázaddal később, napjainkban is tisztán érezhető. Az október 11. és 22. között zajló összművészeti eseménysorozat vendégei mind a Liszt-életérzés modern kori zászlóhordozói.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Regény, film, opera? – Krasznahorkai-feldolgozást mutattak be Berlinben

Nemrég mutatták be a Berlini Állami Opera legújabb kortárs operaprojektjét, Marc-André Dalbavie Az ellenállás melankóliája című műve Krasznahorkai László azonos című regényéből készült. Július 4-én, a sorozat második előadásán jártunk.
Zenés színház

Színházi előadás készült egy Kurtág-műből

Július elején mutatta be az Aix-en-Provence-i Fesztivál a Dalok és töredékek című produkciót, amely Kurtág György Kafka-Fragmente Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King című művére épül.
Jazz/World

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Vizuál

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
Plusz

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.

Nyomtatott magazinjaink