liszt nyomaban

2011 augusztus 30., 16:36
Plusz blog Szerző: (vd)

Hamarosan megjelenik a Fidelio Liszt200 különszáma

Alapinformációk és érdekességek Lisztről, művészek vallomásai, mai csodagyerekek bemutatása, friss kiadványok, és persze az emlékév hátralévő hónapjainak összes programja: ezt kínálja a Fidelio iskolakezdésre időzített Liszt200 különszáma.
2011 augusztus 16., 17:28
Plusz blog Szerző: (vd)

A journalisztika és Liszt Ferenc

A közelmúlt napokban sokat találkozhatott az olvasó Liszt nevével a hírlapok hasábjain. De ezúttal nem az elismerés, nem a kegyelet, de a szemrehányás, vád, sőt még a gúny hangja is követé.
2011 augusztus 9., 15:20
Klasszikus blog Szerző: (vd)

Liszt utolsó napja

1886. július 31-én távozott az élők sorából az egyik legnagyobb magyar zeneszerző és zongoraművész, Liszt Ferenc.
2011 július 18., 15:28
Plusz blog Szerző: (vd)

Liszt zongorái

Liszt és a zongora címmel nyílt kiállítás Weimarban az emlékév alkalmából. A tárlaton a mester egykori hangszerei mellett megtekinthető szeretett Boisselot-zongorájának replikája is, melyet július végén Londonban mutatnak be. Ha (legalábbis egyelőre) nem is vehetjük szemügyre közelebbről, keresve sem találhatnánk jobb alkalmat, hogy ejtsünk néhány szót Liszt hangszereiről.
2011 június 28., 17:24
Plusz blog Szerző: Végh Dániel

"Don Sanche, te oktondi siheder"

Don Sanche, avagy a szerelem kastélya – Liszt Ferenc 14 évesen írt ezzel a címmel operát, melyet a Miskolci Operafesztiválon részben modernizált változatban állított színpadra egy fiatal német csapat. A figyelemreméltó előadás számos érdekes kérdést felvetett, ám néhányat nyitva is hagyott, amelyekre a válaszokat a mű történetéből merítve érdemes keresni. Gondolatok az előadás kapcsán.
2011 június 10., 01:28
Plusz blog Szerző: Végh Dániel

Liszt Rómában

Liszt Ferenc életének fő színterei között kitüntetett helyet érdemel Róma. Párizs, Weimar és Pest mellett itt időzött legtöbbet, és számos kései remekműve született "az örök városban".
2011 május 24., 14:25
Plusz blog Szerző: (vd)

Liszt Ferenc - Végh János emlékest Vereben

Június 11-én délután emlékestet rendeznek a Velencei-tó melletti Vereben Liszt Ferenc és egykori zeneakadémiai kollégája, a jogász-muzsikus Végh János barátsága tiszteletére.
2011 május 19., 16:22
Plusz blog Szerző: (vd)

Liszt Remix

Liszt Remix címmel különleges estet rendeznek május 26-án a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban: a rendezvényen négy népszerű könnyűzenei formáció tiszteleg a 200 évvel ezelőtt született zeneszerző emléke előtt.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Zenés színház

Különleges produkcióval álltak színpadra a Madách Színházban a Baltazár Színház művészei

Rendhagyó előadással tisztelgett a Madách Színház december 2-án a sérült emberek előtt a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából. A Szerencsejáték Zrt. „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampányának részeként ugyanis a Mamma Mia! egyik betétdalát az előadás szereplői a Baltazár Színház színészeivel közösen adták elő.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink