maggio musicale fiorentino

2023 július 14., 13:20
Zenés színház magazin Szerző: (kk)

Egy operaigazgató tündöklése és bukása

Alexander Pereirát sokáig úgy ismerte az operakedvelő közönség, mint az igazgatót, akihez a Zürichi Opera egyik fénykora köthető, ám meglehet, a neves kulturális szakember nevéhez sötétebb ügyek is kapcsolódnak.
2023 július 5., 16:05
Klasszikus kritika Szerző: Kondor Kata

A szenvedéllyel játszott hang igazsága – kritika Daniele Gatti firenzei Csajkovszkij-koncertjéről

Létezik egy Beethovennek tulajdonított idézet, amely a hibátlan hangnál jelentősen fontosabbnak értékeli a szenvedéllyel megszólaltatott muzsikát. Daniele Gatti Csajkovszkij-vezénylését hallgatva ez a mondat furakodott a fejembe.
2023 június 30., 11:00
Zenés színház kritika Szerző: Kondor Kata

Mennyi fűszer kell az életünkbe?

A firenzei Maggio Musicale tavalyi Falstaff-rendezését vette elő évad végi fesztiváljára, ám a kiváló szereposztás bebizonyította: egy különösebb újdonságot nem hozó interpretáció is jelenthet igazán nagy élményt. A június 21-i és 23-i előadásokon jártunk.
2023 május 2., 15:50
Klasszikus videó Szerző: Fidelio

Így köszöntötte a 87 éves Zubin Mehtát a firenzei operaház kórusa és zenekara

Az indiai származású dirigens több mint harminc éven át volt a firenzei Teatro del Maggio Musicale vezető karmestere, majd életre szóló tiszteletbeli karmesteri kinevezést kapott.
2013 június 10., 16:30
Zenés színház halálhír Szerző: (rzs)

Elhunyt Bruno Bartoletti

A Maggio Musicale Fiorentino egykori művészeti vezetőjét egy nappal nyolvcanhetedik születésnapja előtt, június 9-én érte a halál Firenzében.
2013 május 17., 12:40
Tánc elbocsátás Szerző: Fidelio

Feloszlatták a firenzei operaház balettkarát

Egyre nagyobb bajba kerül a súlyos anyagi gondokkal küzdő firenzei operaház, amelynek keddi sajtóértesülések szerint feloszlatták balett-társulatát, és szélnek eresztették 119 táncosát.
2012 november 29., 12:05
Klasszikus firenze Szerző: (fv)

Hamar Zsolt ismét Firenzében dirigálhat

A magyar karmestert visszahívták a 2013-as Maggio Musicale Fiorentino fesztiválra, mely gesztust eddig olyan világhírű művészek felé tették, mint Zubin Mehta, Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Daniele Gatti vagy Fabio Biondi.
2012 november 9., 10:27
Zenés színház mti Szerző: (nb)

Firenzei fesztivál Mehta tiszteletére

A helyi operaház egy hónapos fesztivállal köszönti a városban immár ötven éve vezénylő karmestert.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.

Nyomtatott magazinjaink