magyar film

2024 február 20., 10:00
Vizuál ajánló Szerző: Fidelio

Egy rendhagyó névnap, pálinkával – megérkezett Hajdu Szabolcs új filmjének előzetese

Március 14-én debütál a mozikban a Kálmán-nap című film, Hajdu Szabolcs kapcsolati trilógiájának második darabja, amelyben a rendező az intimitás és a szexualitás hiányából fakadó feszültségeket és morális dilemmákat mutatja be.
2024 február 15., 09:10
Vizuál interjú Szerző: Varga Bence

Morális felelősségünk, hogy ne pazaroljunk el ennyi tehetséget – interjú Boross Martinnal a Nyersanyag című filmről

Közvetlen állami támogatás nélkül készült el Boross Martin első nagyjátékfilmje, amely ijesztően reális képet fest a magyar vidék és a nagyvárosi értelmiség közt tátongó, áthidalhatatlannak tűnő szakadékról.
2024 február 6., 13:15
Vizuál hír Szerző: Fidelio

Ingyenesen nézhetjük meg az Elveszett magyar filmek című dokumentumfilmet

A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum dokumentumfilmje megmutatja, miért semmisülhetett meg a hazai filmkincs számos értékes remekműve. Az alkotásból kiderül, hogy az elveszett magyar filmek tragédiáját tűzesetek, újrahasznosítás és a politikai cenzúra is súlyosbította.
2024 február 5., 10:15
Vizuál hír Szerző: Fidelio/MTI

Az Elfogy a levegő lett a legjobb film a hazai kritikusoknál

Moldovai Katalin nagyjátékfilmjét a B. Nagy László-díjjal ismerték el. A Magyar Filmkritikusok gáláján elismerést kapott mások mellett Krasznahorkai Ágnes, Hajduk Károly, Szabó Mátyás, Buda Anna Flóra, Kálid Artúr és Reisz Gábor is. Az életműdíjat idén Schulze Éva vehette át. 
2024 február 2., 13:40
Vizuál hír Szerző: Fidelio

Emlékévvel és ingyenesen nézhető klasszikusokkal ünnepli a Filmintézet a 110 éves magyar animációt

Az emlékév során olyan klasszikus magyar animációs filmeket láthatunk a FILMIO oldalán, mint például A légy, a Macskafogó vagy a Fehérlófia. A Nemzeti Filmintézet emellett számos egyéb programmal és meglepetéssel készül a jubileumra. 
2024 február 1., 10:25
Vizuál hír Szerző: Fidelio

Gyerekszínészeket keres új filmjének főbb szerepeire Nemes Jeles László

Árva címmel készül az Oscar-díjas magyar rendező legújabb alkotása. A történet főszerepére és egy mellékszerepére egy 10-13 éves fiút, illetve lányt keresnek. Mutatjuk, hol lehet jelentkezni a castingra.
2024 január 29., 10:20
Vizuál hír Szerző: Fidelio

Magyar filmeket díjaztak Triesztben és Izmirben

Tovább hódítja az európai fesztiválokat Moldovai Katalin Elfogy a levegő című drámája, amely több elismerést is elnyert Triesztben a hétvégén. Izmirben pedig Blahó Gergelyt, illetve Bernáth Szilárdot díjazta a zsűri. 
2024 január 19., 09:35
Vizuál ajánló Szerző: Fidelio

Cseh Tamás, Nádas Péter és Keleti Ágnes előtt is tiszteleg az Uránia a magyar kultúra napján

Izgalmas vetítéssorozattal ünnepelhetjük meg a magyar kultúra napját: január 22-én a kultúra kiemelkedő alakjairól szóló dokumentum- és nagyjátékfilmeket nézhetünk újra az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Klasszikus

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Színház

Forradalomra uszít az óbudai tanár az Átriumban

A Hannibál tanár úr című, ikonikus Fábri Zoltán-film egy letűnt korszakot idéző történet, amelynek színpadi átdolgozása megdöbbentően pontos és különösen aktuális társadalmi látleletté vált napjainkban.
Plusz

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.

Nyomtatott magazinjaink