magyar képzőművészeti egyetem

2023 január 24., 11:30
Vizuál ajánló Szerző: Fidelio

Giottótól Van Goghon át Hockney-ig – Szakrális és kortárs tematikákkal indul újra a Képző előadás-sorozata

A februárban induló „Liturgia – Művészettörténet – Műtárgy…ami az egyháztörténetből kimaradt” című kurzus az európai szakrális művészet kiemelt témaköreit mutatja be, míg a márciusban kezdődő ArtMa a kortárs művészet aktuális tendenciáira koncentrál.
2022 november 23., 13:45
Vizuál hír Szerző: Fidelio

Műterembejárással és meglepetésekkel várja az érdeklődőket a Képző Nyílt Napja

December 6-án rendezi meg a Magyar Képzőművészeti Egyetem a hagyományos Nyílt napját. Az eseményen a felvételizők átfogó képet kaphatnak a szakokról és az egyetemen zajló közösségi életről, programokról. 
2022 november 21., 16:15
Vizuál beszámoló Szerző: Barcza Réka

A test labirintusa

Cérnából szőtt bordakosár relief, tésztából gyúrt kézfejcsontok, torzó, amely eresszel, fogaskerekekkel, oroszlánnal és egy, a testen végig tekergő százlábúval van kitöltve – néhány munka, amely a Deák17 Galéria Autonóm Anatómia című kiállításán látható. 
2022 október 3., 12:50
Vizuál ajánló Szerző: Fidelio

Maradjon köztünk – Kiállítással tisztelegnek Révész László László előtt egykori tanítványai

2021 márciusában hunyt el Révész László László festőművész, performer, díszlettervező, forgatókönyvíró. A nemzetközileg is elismert művész 2009-től haláláig tanított a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, mint a Festő Tanszék osztályvezető mestere, egyetemi docens, doktori témavezető.
2022 július 27., 10:25
Vizuál ajánló Szerző: Fidelio.hu

A kert szelleme – Kiállítás nyílik az MKE szobrászhallgatóinak munkáiból

133 év óta létezik szobrászképzés a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, azon belül is a legendás Epreskertben. Az Esernyős Galériában, augusztus 4-én nyíló kiállításon az elmúlt három évben készült alkotásokból válogatott a Szobrász Tanszék.
2021 november 2., 16:45
Vizuál ajánló Szerző: Fidelio

Nagyszabású kiállítással indítja jubileumi programsorozatát a Magyar Képzőművészeti Egyetem

Az intézmény a 2021/22-es tanévben ünnepli alapításának 150. évfordulóját, melyet egy november 6-án kezdődő, egész évben tartó programsorozattal ünnepel. Az MKE150 az egyetemen zajló sokrétű alkotói és oktatói munkát hivatott bemutatni Erős István rektor irányításával.
2021 október 25., 10:00
Vizuál interjú Szerző: Gyürke Kata

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
2021 január 9., 14:30
Vizuál magazin Szerző: Gubán Mária

Utcára kerültek a Független Képzősök (clickbait!)

Az SZFE hónapok óta tartó harcára reflektálva a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói pályázatot hirdettek. A beérkezett munkákból létrejött kiállításnak a járványhelyzet következtében kirakatok adnak otthon. Képzős diákokkal a kirakatkiállítás szervezésének nehézségeiről, művészeti autonómiáról és a lázadás szükségességéről beszélgettünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.

Nyomtatott magazinjaink