magyar művészeti akadémia

2023 november 28., 16:20
Klasszikus interjú Szerző: Pesti Vigadó

A zenéhez lelkileg kell kapcsolódni – beszélgetés Lantos István zongoraművésszel

A Liszt Ferenc Társaság jubileumi ünneplése Lantos István örökös tiszteletbeli elnök zongorajátékával vette kezdetét november 25-én a Régi Zeneakadémián. A Kossuth-díjas zongoraművészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját a közelmúltban a nemzet művészének választották.
2023 november 28., 13:55
Vizuál ajánló Szerző: Pesti Vigadó

Fotókiállítás nyílt az MMA-ösztöndíjasok alkotásaiból

Február 25-ig a Pesti Vigadóban látható a Generációk című kiállítás, amely hűen tükrözi a fiatal fotóművész-nemzedékek vizuális érzékenységét. 
2023 november 6., 16:45
Vizuál interjú Szerző: Fidelio

A poénon túl – Interjú Sajdik Ferenccel

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a Nemzet Művésze címet adományozta Sajdik Ferenc Kossuth-díjas grafikus, karikaturista számára november 3-án, pénteken a Pesti Vigadóban. Az elismert művész 93 évesen is alkot, könyvillusztrációkat rajzol, és téli képeket fest.
2023 november 3., 13:10
Plusz hír Szerző: Fidelio/MTI

Lantos István, Sajdik Ferenc és Selmeczi György lett a Nemzet Művésze

November 3-án a Pesti Vigadóban átadták a Nemzet Művésze díjakat: Lantos István zongoraművész, orgonaművész, Sajdik Ferenc grafikus, karikaturista és Selmeczi György zeneszerző, zongoraművész vehette át a rangos elismerést.
2023 október 13., 11:30
Klasszikus ajánló Szerző: Pesti Vigadó

Ünnepi koncerttel köszöntik az MMA születésnapos akadémikusait

Balázs Jánost, Dubrovay Lászlót, Hőna Gusztávot, Huszár Lajost, Kamp Salamont, Kocsár Balázst, Lencsés Lajost, Perényi Miklóst, Zádori Máriát és Vásáry Tamást köszönti az akadémia november 12-én a Pesti Vigadóban.
2023 október 5., 14:10
Plusz hír Szerző: Fidelio

Turi Attila lett az MMA új elnöke

Vashegyi György leköszönő elnök nem lett a szervezet tiszteletbeli elnöke, az erről való szavazás időpontját ugyanis tavaszra halasztották L. Simon László javaslatára. CIKKÜNK FRISSÜLT!
2023 szeptember 26., 15:25
Klasszikus interjú Szerző: Fidelio

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
2023 szeptember 25., 14:55
Klasszikus interjú Szerző: Fidelio

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Könyv

Megvannak a 2023-as Déry-díj nyertesei

Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János, Nagy Gabriella és Ilma Rakusa vehetik át a magyar irodalom egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező elismerését.
Klasszikus

„Nagyon boldoggá tesz, ha én vezethetek el valakit a dalokhoz” – interjú Helmut Deutschcsal

Helmut Deutsch zongorakísérőként nem csupán kevesekhez fogható népszerűségre tett szert szakmájában, de tanárként is rendkívüli énekesnagyságokat vezetett el a dalműfajhoz. A művész nemrég Piotr Beczałával adott szláv estet az Operaházban.
Klasszikus

Karácsonyi ráadáskoncertet is ad a Concerto Budapest a hagyományos adventi ajándékkoncertek mellett

Koncertekkel ajándékozza meg a zeneszeretőket az adventi időszakban a Concerto Budapest. A kórházi kezelés idején családjukat nélkülözni kényszerülő betegekhez, idősekhez idén is kamaraprodukciókkal látogatnak el a zenekar tagjai.
Klasszikus

Dél-Afrikában rendezett kortárs fesztiválon szerepel az UMZE

Az új és legújabb zenére specializálódott együttes a Nemzetközi Kortárszenei Társaság éves fesztiválján működik közre, Johannesburgban és Fokvárosban.

Nyomtatott magazinjaink