margó irodalmi fesztivál

2023 október 12., 17:30
Könyv hír Szerző: Fidelio

Visky András nyerte a Margó-díjat, a Fidelio munkatársa, K. Varga Bence második helyezést ért el

Kitelepítés című regényével Visky András nyerte el 2023-ban a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat, amelyet a Margó Fesztivál megnyitóján adtak át október 12-én.
2023 szeptember 21., 13:25
Könyv ajánló Szerző: Fidelio

Minden eddiginél több külföldi szerzővel rendezik meg az őszi Margót

Jón Kalman Stefánssonnal és Sigríður Hagalín Björnsdóttirrel is találkozhatunk októberben a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. A négynapos eseményen mutatja be új könyvét mások mellett Parti Nagy Lajos, Bödőcs Tibor és Varró Dániel is. 
2023 szeptember 1., 11:10
Könyv hír Szerző: Fidelio

Kiválasztották a 2023-as Margó-díj jelöltjeit

Megvan az a tíz első prózakötetes szerző, aki esélyes lehet a Margó-díjra. Kollégánk, K. Varga Bence is bekerült a jelöltek közé, Repedések könyve című elbeszéléskötetével.
2023 június 6., 11:00
Könyv hír Szerző: Fidelio

Melyik lesz 2023 legjobb első prózakötete? – Június 30-ig lehet nevezni a Margó-díjra

Kilencedik alkalommal hirdették meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. Idén először különdíjjal is jutalmazzák a legjobb tíz szerző valamelyikét.
2023 április 18., 11:15
Könyv ajánló Szerző: Fidelio

Szülővé válás, háború, költészet és metál – új helyszínen érkezik a Margó Irodalmi Fesztivál májusban

Mások mellett Grecsó Krisztián, Tompa Andrea, Závada Péter, Háy János, Kiss Judit Ágnes, Kemény Zsófi és Vida Gábor is bemutatja új kötetét, de Budapestre érkezik Andrei Dósa, Behrooz Bocchani és Thomas Erikson is.
2022 október 13., 16:30
Könyv hír Szerző: Fidelio

Vonnák Diána nyerte a Margó-díjat

A legjobb első prózakötetért járó elismerést idén a Jelenkor Kiadónál megjelent Látlak című könyvnek ítélte oda a zsűri. A novelláskötetet korábban már Libri-díjra is jelölték. A győztes szerző jövőre a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon mutatkozhat be önálló esten.
2022 október 10., 16:20
Könyv ajánló Szerző: (vb)

10+1 izgalmas könyvbemutató az őszi Margón

A tavalyi Goncourt-díjas, a skandináv krimi kiemelkedő alakja és a szólásszabadság világhírű kutatója is Budapestre érkezik a hamarosan kezdődő Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár részeként. Összegyűjtöttünk 10+1 programot, amelyeket semmiképp sem érdemes kihagyni az irodalom szerelmeseinek.
2022 október 4., 12:05
Könyv hír Szerző: Fidelio

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Klasszikus

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.

Nyomtatott magazinjaink