megemlékezés

2024 június 4., 10:05
Színház hír Szerző: Fidelio

Gyertyagyújtással emlékeznek Tompos Kátyára

A színésznő barátja és művésztársa, Hrutka Róbert tette közzé, hogy június 7-én a Várkert Bazárban nyilvános gyertyagyújtással emlékezhetnek meg Tompos Kátyáról mindazok, akik szerették.
2024 március 25., 13:55
Klasszikus magazin Szerző: Fidelio

„Egy óriás ment el” – így emlékezik a zenészvilág Eötvös Péterre

A nemrég elhunyt Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmester nemcsak a hazai, de a nemzetközi zenei élet egyik legfontosabb figurája volt. Zenekarok, operaházak és a művészvilág legnagyobbjai is megemlékeztek róla.
2024 február 13., 13:50
Klasszikus magazin Szerző: Fidelio

„Az egész élete a zenéről szólt” – Rolla Jánosra emlékezett Fülei Balázs és a Zeneakadémia Kamarazene Tanszéke

A nemrég elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője, a Liszt Ferenc Kamarazenekar alapítója és koncertmestere emlékére rendeztek hangversenyt a Zeneakadémián.
2024 január 19., 15:05
Színház magazin Szerző: Balázs Ádám

Magányos mesterség – Ádám Ottó-kiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban

A legendás rendező, színházigazgató és tanár, Ádám Ottó alakját idézi meg a Bajor Gizi Színészmúzeum március 17-ig látogatható időszaki kiállítása. Őrá emlékezik személyes hangvételű írásában egykori tanítványa, Balázs Ádám, aki Ádám Ottó első rendezőosztályának hallgatója volt.
2024 január 10., 10:55
Színház gyász Szerző: Fidelio

Páratlan elegancia és csillogó intellektus – Benedek Miklóstól búcsúznak barátai és kollégái

„Egészen kivételes jelenség volt ő a magyar színházi életben: ahogy játszott, és ahogyan létezett, az is” – fogalmazott a Vígszínház társulata Benedek Miklós kapcsán. A magyar színjátszás legendás alakjáról több társulat, kollégái és barátai is megemlékeztek.
2023 december 8., 11:50
Klasszikus gyász Szerző: Fidelio

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
2023 október 31., 11:45
Vizuál hír Szerző: Fidelio

„Többek voltunk, mint pusztán színésztársak. Mi egy család vagyunk.” – a Jóbarátok szereplői emlékeztek Matthew Perryre

Rövid közleményt juttattak el a Jóbarátok című sorozat szereplői a People magazinnak szeretett kollégájuk, Matthew Perryre halálára reagálva.
2023 június 20., 09:10
Színház magazin Szerző: Canjavec Judit

„Hatalmas volt, gyönyörű, félelmetes és csupa titok” – pályatársai emlékeznek Máthé Erzsire

Június 20-án vesznek végső búcsút Máthé Erzsitől, a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művésztől, a Nemzet Színészétől, a Katona József Színház alapító tagjától, aki nem sokkal 96. születésnapja előtt hunyt el. Pályatársai segítségével emlékezünk rá.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Regény, film, opera? – Krasznahorkai-feldolgozást mutattak be Berlinben

Nemrég mutatták be a Berlini Állami Opera legújabb kortárs operaprojektjét, Marc-André Dalbavie Az ellenállás melankóliája című műve Krasznahorkai László azonos című regényéből készült. Július 4-én, a sorozat második előadásán jártunk.
Jazz/World

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Zenés színház

Színházi előadás készült egy Kurtág-műből

Július elején mutatta be az Aix-en-Provence-i Fesztivál a Dalok és töredékek című produkciót, amely Kurtág György Kafka-Fragmente Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King című művére épül.
Plusz

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.
Vizuál

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.

Nyomtatott magazinjaink