müpa

2024 április 11., 10:30
Klasszikus ajánló Szerző: (x)

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
2024 április 5., 10:35
Klasszikus ajánló Szerző: Müpa

Beethoven, a modern zongora első pionírja

Rudolf Buchbinder koncertje előtt idézzük fel Beethoven, a zongoraszólista alakját, aki kiemelkedett a korabeli, rendkívül kompetitív bécsi zenei szcénából.
2024 április 4., 09:55
Jazz/World ajánló Szerző: Fidelio

Nagyszabású búcsúkoncerten köszön el Bubnó Márktól a Szent Efrém Férfikar

Az együttes huszonkét év után búcsúzik alapító tagjától. Ebből az alkalomból audiovizuális elemekkel is kísért estet rendeznek szeptember 3-án a Müpában, ahol a Szent Efrém Férfikar jövőjébe is bepillanthat a közönség.
2024 április 2., 14:45
Klasszikus magazin Szerző: Müpa

Bartók és a rendszerbe gyűjtött világ

Ki ne álmodozott volna már arról, hogy komfortzónájából kilépve új tájakat és új kultúrákat fedezzen fel? Bartók Bélának még csak egzotikus szigetekre sem kellett ellátogatnia a nagy felfedezéshez, az útjai során gyűjtött zenei anyagok mégis alapjaiban változtatták meg saját korát és a jövőt.
2024 március 28., 10:10
Klasszikus ajánló Szerző: Müpa

A látnok, a kurtizán és az énekesmadár

Az Electric Fields programjának középpontjában három olyan nő áll, akik bár jóval a női emancipáció megindulása előtt éltek, mégis megtalálták a módját, hogy kibontakoztassák alkotói képességeiket, és – nem utolsósorban – helyet biztosítsanak maguknak a zenetörténetben.
2024 március 26., 10:15
Klasszikus ajánló Szerző: Müpa

Miként lesz az imádságból művészet?

A Bartók Tavasz „kántor-csúcstalálkozója” a zsidó zenei világ színes szeletét mutatja meg a nagyközönségnek. Az esemény jelentőségéről a koncert egyik főszereplője, Raáb Gábor mesélt.
2024 március 22., 10:55
Klasszikus hír Szerző: Fidelio/MTI

Meghirdette budapesti évadát a Pannon Filharmonikusok

Jövőre is öt koncertet hallhat a budapesti közönség a Pannon Filharmonikusok előadásában a Müpában, a pécsi székhelyű együttes ezúttal Titok címmel hirdette meg jövő évi hangversenysorozatát.
2024 március 21., 09:15
Jazz/World ajánló Szerző: Müpa

A TikTokról a Grammyre: ez a jazz-GenZ tempója

Pár nap alatt milliós nézettséget produkált egy közösségi médiára feltöltött Ella Fitzgerald-feldolgozással, majd popsztárokat körözött le egy alapvetően könnyű műfajokat díjazó Grammy-kategóriában. Samara Joy „mézédes virtuozitásával” egyszerre citálja az időtlen jazzhősöket, és csavarja meg a műfajt egy huszonéves ambíciójával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Jazz/World

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Klasszikus

Elisabeth Leonskaja áprilisban ingyenes, nyilvános mesterkurzust tart a Concerto Mesteriskola keretében

Két koncerttel és a zeneszerető közönség számára is ingyenesen látogatható mesterkurzussal érkezik Elisabeth Leonskaja a Concerto Budapesthez ezen a tavaszon.
Klasszikus

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt. 
Vizuál

KÉP-regény: Teljes KO

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?

Nyomtatott magazinjaink