néprajzi múzeum

2023 december 7., 10:45
Vizuál ajánló Szerző: (x)

A művészet és az etnográfia termékeny találkozása a Néprajzi Múzeumban

November 30-án megnyílt A kétely felfüggesztése című új, kortárs képzőművészeti kiállítás a Néprajzi Múzeumban. A kiállítótérben a néprajz és a kortárs művészet kérdései, válaszai, képviselői keresztezik egymást.
2023 november 13., 13:15
Vizuál hír Szerző: Fidelio

Kitiltották a 18 éven aluliakat a Néprajzi Múzeum kiállításának egy részéről

A múzeum Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása című tárlatán egy részt kordonnal választottak el, és a tájékoztató szerint azt csak tizennyolc éven felüli látogatók tekinthetik meg – vette észre a Népszava.
2023 október 31., 17:10
Vizuál interjú Szerző: Kondor Kata

Öltözködés a kalapok városában

A Néprajzi Múzeum vendégkiállítása, a Szöuli Történeti Múzeummal közösen létrehozott, A koreai stílus – Hagyományos öltözék és lakás Szöulból című tárlat kapcsán a magyar kurátorral, Wilhelm Gáborral beszélgettünk.
2023 október 18., 13:55
Vizuál hír Szerző: Fidelio/MTI

A tradicionális koreai stílus elevenedik meg a Néprajzi Múzeum új kiállításán

Hogyan ragadható meg egy nagyváros stílusa és annak történelmi gyökerei? Mi teszi Szöult egyedivé? A Szöul Történeti Múzeum arra tesz kísérletet, hogy mindezt a hagyományos koreai öltözék és lakás múzeumi gyűjteményben őrzött tárgyain keresztül válaszolja meg az október 17-én nyílt budapesti, időszaki kiállításon.
2023 szeptember 30., 09:20
Vizuál interjú Szerző: Kondor Kata

Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.
2023 augusztus 11., 15:45
Vizuál ajánló Szerző: (x)

„Raktármerülések” sorozat és tárlatvezetések a Néprajzi Múzeumban

A Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Központja nem látogatható, de időközönként lehetőséget nyújt a raktári betekintésre. Ezúttal a tárgygyűjtemények egyes részletei tárulnak fel, havi rendszerességgel.
2023 június 20., 12:55
Vizuál magazin Szerző: Kondor Kata

Cigány sorsok a képek mögött – Erdős Kamill munkássága a Néprajzi Múzeum új kiállításán

Istennel talállak, testvérem! – ezzel az eredetileg romani nyelvű köszöntéssel (Devlesa arakhavtu, phrala!) nyílt meg a Néprajzi Múzeum új kiállítása, amely a legendás kutató, Erdős Kamill hagyatékát dolgozza fel.
2023 május 22., 10:50
Vizuál hír Szerző: Fidelio

Sikerrel mutatkozott be a Velencei Biennálén a Néprajzi Múzeum épületére fókuszáló Magyar Pavilon

A kiállításon a látogatók megismerkedhetnek az idén tízéves Liget Budapest Projekt eddigi eredményeivel, de ízelítőt kaphatnak a nagyszabású városfejlesztési projekt közeljövőben megvalósuló elemeiről is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Sandra Hüller, Mads Mikkelsen és Tarr Béla is Európai Filmdíjat kapott

A 36. Európai Filmdíjak abszolút győztese Justine Triet Egy zuhanás anatómiája című drámája lett, amellyel többek közt a legjobb film és a legjobb rendező díját is elnyerte. Az eseményen tiszteletbeli életműdíjat adományoztak Tarr Béla Kossuth-díjas rendezőnek. 
Vizuál

Elhunyt Ryan O’Neal

A hetvenes évek egyik legnagyobb filmsztárja nyolcvankét éves korában hunyt el, halálhírét fia, Patrick O’Neal jelentette be. Az Oscar-jelölt színész karrierje során olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Stanley Kubrick vagy Peter Bogdanovich.
Vizuál

Kilencvenkilenc éves korában elhunyt Vera Molnár

A magyar származású francia képzőművész halálhíréről a párizsi Pompidou Központ számolt be. Vera Molnárt a számítógépes művészet úttörőjeként tartják számon.
Könyv

Adománygyűjtő estet szervez a Szépírók Társasága

A négyszáz tagot számláló irodalmi-kulturális szervezet szegedi, valamint emigrációban élő tagjai olvasnak fel december 14-én a Grand Caféban. A Szépírók Társaságát egyúttal online is támogathatjuk. 
Színház

„A valódi csoda az, ha képes vagy találkozni önmagaddal” – interjú Kerkay Ritával A kék hajú lány előadásról

Két szereposztással mutatták be a közelmúltban a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadását. Az alkotói folyamatról, a karakterek kapcsolatáról és az üzenetről beszélgettünk Kerkay Rita rendezővel.

Nyomtatott magazinjaink