orosz-ukrán háború

2023 július 25., 15:00
Plusz hír Szerző: Fidelio

Liszt Ferenc egykori zongorája is megsérült az odesszai bombázásban

Július 23-án orosz rakéták csapódtak be Odessza történelmi belvárosában, amely világörökségi védelem alatt áll. A támadásban számos egyéb kulturális érték mellett Liszt Ferenc egykori zongorája és az odesszai ortodox katedrális is megrongálódott.
2023 április 25., 14:15
Plusz gyász Szerző: Fidelio

Ukrajna egyik legelismertebb balett-táncosa is életét vesztette a háborúban

„A művész balettcipőjét katonai csizma váltotta fel, kedvenc előadásainak zenéjét pedig a mozsártűz hangja” – fogalmazott az Odesa Opera balett-társulata Rosztyiszlav Jancsisen halála kapcsán.
2023 február 27., 16:40
Klasszikus videó Szerző: Fidelio

Így emlékeztek a háború kitörésének évfordulójára a müncheni opera művészei

Az éppen Prokofjev Háború és békéjének bemutatójára készülő Bajor Állami Opera művészei a főzeneigazgató, Vlagyimir Jurovszkij vezetésével egy ukrán népdalból készítettek videót február 24-én, az ukrajnai háború kitörésének évfordulóján.
2023 február 27., 14:40
Zenés színház hír Szerző: Fidelio

Ildar Abdrazakov megszakította kapcsolatát a Metropolitan Operával az orosz énekesekkel szembeni bánásmód miatt

A világhírű orosz basszus az ellen tiltakozott, hogy az intézmény nem volt hajlandó szerepeltetni két kolléganőjét, Anna Netrebkót és Hibla Gerzmavát, a nekik tulajdonított orosz politikai kapcsolataik miatt.
2023 február 7., 16:25
Klasszikus ajánló Szerző: Fidelio

Az ukrajnai áldozatokra emlékezik a Szent Efrém Férfikar

Az ukrajnai háború kitörésének egyéves évfordulóján, február 23-án 19:30-kor az ukrajnai civil áldozatokra emlékező koncertet ad a Zeneakadémián a Szent Efrém Férfikar.
2022 december 7., 09:45
Színház hír Szerző: Fidelio

Színház háború idején – ukrán drámaírók művei az Átrium színpadán

A háború alatt született ukrán színdarabokból rendeznek felolvasószínházi eseményt december 15-én az Átriumban. A projekttel a szervezők szeretnék kifejezni szolidaritásunkat Ukrajnával, az ukrajnai emberekkel és az ukrán színházi alkotókkal.
2022 november 14., 12:10
Zenés színház hír Szerző: Fidelio

Riccardo Chailly védelmébe vette a Scala Borisz Godunov-előadását

A milánói Scala zeneigazgatója nyilatkozatban reagált az ukrán konzul azon felvetésére, hogy töröljék a műsorból az operaház december 7-i évadnyitójára tervezett Borisz Godunov-előadást.
2022 november 9., 10:50
Plusz hír Szerző: Fidelio/MTI

A háború végéig Zelenszkijnél hagyta Oscar-díját Sean Penn

Az amerikai színész és filmrendező a háború kitörése óta nem először látogat Ukrajnába, az eseményekről dokumentumfilmet is forgat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Senki sem pótolható – Maxim Jemeljanyicsev és az Európai Kamarazenekar koncertje Kismartonban

Bravúros beugrással tartották meg a kismartoni Herbstgold Fesztivál koncertjét. A fiatal és igen impulzív karmester, Maxim Jemeljanyicsev sikeresen elterelte a közönség figyelmét arról, hogy igazából valaki helyett áll a színpadon.
Színház

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Zenés színház

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.
Könyv

„A krimi reneszánszát éli” – Patkó Ágnes és Hidas Bence a Lírástudók vendégei

A napokban jelentek meg első könyveik: a két bűnügyi regényről, a műfaj újjáéledéséről és a lehetséges folytatásokról is beszélgettek a Lírástudók legújabb adásában, amiben a könyvesboltok újdonságai között is segítünk eligazodni.
Színház

Ó kapitány, kapitányom – utolsó bemutatójára készül az Átriumban a Kultúrbrigád

A Holt költők társasága színpadi adaptációjával a társulat a mai oktatási rendszer alapvetői kérdéseire keresi a választ. Az előadás október 14-én debütál Vidovszky György rendezésében. 

Nyomtatott magazinjaink