országos széchényi könyvtár

2024 május 7., 13:20
Plusz ajánló Szerző: Fidelio

Barangolja be ön is a nemzeti könyvtár épületét!

Társasjátékokkal, épület- és raktársétával, szabadulószobával, állandó és új és időszaki kiállításaival várja az érdeklődőket az Országos Széchényi Könyvtár a családok napja alkalmából.
2024 március 20., 10:20
Plusz hír Szerző: Fidelio

Index: a kulturális élet totális központosítását tervezi a kormány

Az új kulturális törvénya sajtóban megjelent jogszabályi tervezet szerint egy-egy nagy központi intézmény hatásköre alá rendelné a vármegyei hatókörű városi és települési kulturális szervezeteket.
2024 január 24., 10:45
Könyv hír Szerző: Fidelio

Szép Ernő életműve is szabadon elérhetővé vált a Magyar Elektronikus Könyvtárban

2024. január 22-én, a magyar kultúra napja alkalmából az OSZK egyszerre mintegy 180 művet tett ingyenesen hozzáférhetővé és letölthetővé a mintegy 25 000 tételt tartalmazó, külsejében megújult Magyar Elektronikus Könyvtárban (MEK).
2023 szeptember 11., 14:35
Könyv hír Szerző: Fidelio

Szabadon hozzáférhetővé vált Keresztury Dezső életműve a MEK-ben

Az Országos Széchényi Könyvtár megállapodott a szerző jogörökösével, így a Széchenyi-díjas alkotó harminckilenc műve vált elérhetővé online.
2023 szeptember 5., 09:55
Könyv hír Szerző: Fidelio

Törölni kezdte a Facebook az OSZK-hoz köthető tartalmakat, az intézmény nyílt levélben tiltakozik

„Tiltakozunk az írott nemzeti kultúra megőrzését végző intézményünk, olvasóink és követőink üzeneteinek cenzúrázása, fenyegetése ellen” – fogalmazott a Mark Zuckerbergnek címzett nyílt levelében a nemzeti könyvtár.
2023 július 12., 13:25
Könyv hír Szerző: Fidelio

A könyvtáralapító Széchényi Ferencről hozott létre digitális gyűjteményt az OSZK

Megalapításának 220. évfordulója alkalmából az Országos Széchényi Könyvtár összegyűjtötte azokat a digitális és digitalizált dokumentumokat, amelyek a nemzeti könyvtár megszületéséhez és az alapító gróf Széchényi Ferenchez kapcsolódnak.
2023 június 17., 17:45
Könyv hír Szerző: Fidelio

Az OSZK felmérése szerint visszatérnek az olvasók a könyvtárakba

2021-hez képes harminc százalékkal emelkedett a könyvtárhasználatok, a kölcsönzések, a nyitvatartási napok és a könyvtári programokon részt vevők száma.
2023 május 30., 15:45
Klasszikus hír Szerző: Fidelio

Nemzetközi zenei díjat nyert az Országos Széchényi Könyvtár tanulmánykötete

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által 2021 őszén kiadott „Eritis mihi testes”. Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételei című kétnyelvű tanulmánykötet rangos nemzetközi díjat nyert.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Először szólaltak meg a Nemzetiben felmondó színészek

A színháztól távozó Barta Ágnes és Mészáros Martin a Telexnek nyilatkozott arról, hogyan élték meg a társulat tagjaként töltött éveket, és miért döntöttek úgy, hogy szabadúszóként folytatják a pályájukat.
Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.

Nyomtatott magazinjaink