PesText

2024 május 7., 14:55
Könyv hír Szerző: Fidelio

„Híd” hívószóval irodalmi pályázatot hirdet a PesText

A fesztivál pályázatára műfaji megkötés nélkül várnak irodalmi műveket, amelyekről nívós szakmai zsűri, Margócsy István, Elekes Dóra és Szöllősi Mátyás dönt majd. A pályaműveket június közepéig küldhetjük el.
2024 március 21., 10:00
Könyv ajánló Szerző: Fidelio

David Machado és Giulia Caminito is a PesText Tavasz vendége lesz

Az áprilisi eseményre a világirodalom számos elismert alkotója érkezik, akikkel idén is beszélgetéseket hallgathatunk meg, valamint dedikálásra is lehetőség lesz. 
2023 október 13., 09:15
Könyv interjú Szerző: Varga Bence

Nem tudjuk, a felhők hol érnek véget – beszélgetés Janne Tellerrel

A dán író leghíresebb regényéről, a Semmiről, az írók társadalmi szerepvállalásáról, illetve arról kérdeztük, mit üzenne azoknak a magyar íróknak, akik a könyvfóliázások miatt úgy érzik, elfogy körülöttük a levegő. 
2023 szeptember 18., 10:15
Könyv ajánló Szerző: (x)

Janne Teller, Bridget Collins, Mathias Énard és Bergsveinn Birgisson is érkezik az idei PesTextre

Skandináv sztárszerzőkkel, izgalmas művészeti programokkal, a francia könyvillusztráció legnagyobbjaival, Vecsei H. Miklóssal és a TÁP Színház előadásával várja a látogatókat a 2023-as nemzetközi irodalmi és kulturális fesztivál.
2023 június 20., 13:20
Könyv ajánló Szerző: Fidelio

Janne Teller, Bergsveinn Birgisson és Mathias Énard is Budapestre látogat a PesText vendégeként

A korábban bejelentett díszvendég, Alessandro Baricco magánéleti okokból kénytelen volt lemondani budapesti utazását.
2023 április 4., 14:25
Könyv ajánló Szerző: Fidelio

Alessandro Baricco lesz az idei PesText díszvendége

A nívós világirodalmi fesztivált idén szeptember 27. és 30. között rendezik meg. De előtte, májusban a skandináv irodalom kerül főszerepbe: a PesText Nordic nevű kétnapos fesztiválon rangos skandináv írók látogatnak el a fővárosba.
2022 szeptember 27., 09:40
Könyv ajánló Szerző: (vb)

5+1 izgalmas könyvbemutató a hamarosan kezdődő Könyvfesztiválon

Kortárs olasz regény, kisiskolásoknak szóló mesék az igazán nehéz kérdésekről, verses antológia a társadalom és az erőszak kapcsolatáról vagy épp történelmi elemzés Trianonról szlovák szemmel: mutatjuk, mire érdemes odafigyelni a hamarosan kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
2022 szeptember 23., 09:25
Könyv interjú Szerző: Varga Bence

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az évad legjobb művészi produkcióit díjazta a Radnóti Színház

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Radnóti Színház, ahol Kováts Adél igazgató összegezte az elmúlt évadot, valamint kihirdette a következő új bemutatóit.
Klasszikus

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
Könyv

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Vizuál

Zsigmond Gábor lesz a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A döntést Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke Csák János kulturális és innovációs miniszter jóváhagyásával jelentette be.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 

Nyomtatott magazinjaink