petőfi irodalmi múzeum

2024 március 12., 14:50
Plusz ajánló Szerző: Fidelio/MTI

Egész napos ünnepi programsorozattal készül a PIM március 15-ére

Tematikus tárlatvezetésekkel, Jókai novellaciklusából készült felolvasószínházi előadással és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is várják a látogatókat az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján.
2024 február 27., 12:55
Vizuál hír Szerző: Fidelio

Index: Demeter Szilárd a Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács február 27-i ülésén. A lap elérte Demeter Szilárdot, aki a kinevezés hírét sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta.
2024 február 7., 09:55
Könyv hír Szerző: Fidelio/MTI

Idén csak harmincan részesülnek Térey-ösztöndíjban

A Petőfi Irodalmi Múzeum azzal indokolta a döntést, hogy bár az ösztöndíj mértéke inflációkövető, a fenntartására szánt keret évek óta nem változik.
2024 január 26., 14:00
Vizuál ajánló Szerző: Fidelio

Jobb helyet keresve sem találhatott volna a PIM a Petri Györgynek szentelt kiállításnak!

A közelmúltig raktárként használt, egykori Károlyi Étteremben nyílik februárban a Petőfi Irodalmi Múzeum Petri György munkássága köré szervezett kiállítása.
2023 december 1., 14:10
Vizuál hír Szerző: Fidelio/MTI

Demeter Szilárd marad a Petőfi Irodalmi Múzeum élén

Az intézmény jelenlegi főigazgatója egyedüliként jelentkezett a pozícióra, amelyet újabb öt éven át tölthet be. A múzeum honlapján elérhetővé tette pályázatát.
2023 november 27., 16:10
Vizuál ajánló Szerző: Fidelio

A klímaváltozás kérdéseivel foglalkozik a PIM új Madách-kiállítása

A múzeum tárlatának fókuszában az Az embert tragédiája Eszkimó színe áll. A disztópikus jövőkép vizuális megidézése mellett a szervezők szakértők megszólaltatásával keresnek válaszokat a Madách által felvetett, de a ma viszonyokra is érvényes kérdésekre. 
2023 november 20., 15:45
Könyv hír Szerző: Fidelio/MTI

Demeter Szilárd pályázott egyedül a PIM vezetői posztjára

Lezárult a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetői pozíciójára kiírt pályázat jelentkezési határideje. Az intézmény jelenlegi főigazgatója várhatóan február 1-től újabb öt éven át vezetheti a múzeumot, minthogy nem akadt kihívója.
2023 november 16., 13:25
Könyv hír Szerző: Fidelio

Meghirdették a 2024-es Örkény István drámaírói ösztöndíjat

A pályázat célja, hogy új magyar színművek létrejöttét segítse, valamint lehetőséget adjon fiatal, pályakezdő drámaíróknak. Az ösztöndíjra december 15-ig lehet jelentkezni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Színház

„A kutatóknak szükségük van inspirációt meríteni a művészetekből” – Karikó Katalin ellátogatott a Rózsavölgyi Szalon Nobel-díjról szóló előadására

Krausz Ferenc után újabb Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin is megtekintette a Rózsavölgyi Szalon február közepén bemutatott A Díj című előadását, amely az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát meséli el.
Színház

128. születésnapját ünnepli a Vígszínház – idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan népszerű előadásokból, mint a Pinokkió, A Pál utcai fiúk, A padlás vagy A nagy Gatsby.
Könyv

Irodalom a Margitszigeten – jön a tavaszi Margó!

A fesztiválon mutatja be új kötetét mások mellett Háy János, Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Cserna-Szabó András is. A közönség idén élő podcastfelvételeken is részt vehet a három nap során. 

Nyomtatott magazinjaink