petőfi sándor

2023 december 4., 15:30
Könyv ajánló Szerző: Fidelio

Petőfi Sándor egyetlen regényének első kiadására is licitálhatunk

December 10-ig még licitálhatunk az Antikvarium.hu karácsonyi online aukciójának tételeire, amelyek közt számos izgalmas könyvritkaság szerepel, köztük dedikált példányok, illetve első kiadások. Most ezek közül mutatunk be néhány különleges kötetet.
2023 november 15., 09:15
Könyv podcast Szerző: Fidelio

„Petőfi reggelire is tudott gulyást enni” – Nyáry Krisztián a Lírástudók vendége

Íróink gasztronómiai szenvedélyéről és konyhai tehetségéről szól Nyáry Krisztián legújabb könyve. Podcastunkban a szerző arról beszélt, miért esküdött Petőfi Sándor a túróscsuszára, és miért volt büszke Szabó Magda arra, hogy nem főz.
2023 október 12., 16:25
Plusz ajánló Szerző: Fidelio

Petőfi versuniverzum – Költészet és mesterséges intelligencia

A Collegium Hungaricum Berlin nagyszabású fényvetítés-programmal folytatja Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját ünneplő eseménysorozatát. Szauder Dávid Ariel médiaművész mesterségesintelligencia-animációját mutatják be a CHB homlokzatán.
2023 október 9., 14:50
Jazz/World interjú Szerző: Hagyományok Háza

Pál István Szalonna: Petőfinek ma is van mélysége, de humora is

Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, valamint Pál István Szalonna és Bandája közös koncertjén Petőfi Sándor szelleme elevenedik meg. A két együttes találkozásáról Pál István Szalonnával beszélgettünk.
2023 szeptember 26., 10:30
Zenés színház ajánló Szerző: Fidelio

A kard vagy a toll szolgálja jobban a hazát? – Koncerthangulatú előadáson elevenedik meg Petőfi Sándor és Szendrey Júlia élete

A szabadakarat>>>> című pop-up produkció alkotói arra tesznek kísérletet, hogy kiterjesszék a magyar zenés színház műfaji kereteit.
2023 szeptember 19., 13:30
Klasszikus ajánló Szerző: Pesti Vigadó

A szabadság eszménye és Petőfi előtt tiszteleg a Pesti Vigadó hangversenye

Október 6-án Szabadság, szerelem címmel szerveznek koncertet a Pesti Vigadó Dísztermében, az est során Kocsár Balázs dirigálja a Savaria Szimfonikus Zenekart, közreműködik Pál Botond. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
2023 augusztus 16., 13:00
Vizuál ajánló Szerző: Fidelio

Beleshetünk Petőfi nappalijába Sajdik Ferenc rajzain keresztül – pop-up kiállítás a PIM udvarán

A Vivát Petőfi! című szabadtéri installáción a nemzet nagy költőjének életrajzi anekdotái mögül a nagyon emberi és nagyon szerethető Petőfit varázsolja elénk a 92 éves, Kossuth-díjas grafikusművész rajzain keresztül.
2023 július 4., 08:00
Plusz videó Szerző: Fidelio

Petőfi Sándor néz le ránk egy bulgáriai iskola épületéről

A magyar költőt ábrázoló alkotás a róla elnevezett haszkovói általános iskolát díszíti. A munkálatokról három videó is készült. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Klasszikus

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.

Nyomtatott magazinjaink