pilobolus

2012 február 27., 17:05
Tánc kortárs tánc Szerző: Hegedűs Claudia

Shadowland: az árnyék táncbirodalma

Álomszerű fény-árny játék és élő táncszínház – röviden így lehetne összegezni az amerikai Pilobolus társulat Shadowland című produkcióját. A maga nemében unikális árnyékszínházi előadásról a Pilobolus egyik vezető táncosa, Beth Lewis beszél.
2010 június 17., 08:30
Tánc kortárs tánc Szerző: (pt)

Elhunyt a Pilobolus alapítója

Jonathan Wolken hatvan éves korában hunyt el.
2010 január 4., 15:44
Tánc videó Szerző: (pt)

Pilobolus: Megawatt

A kortárs tánc egyik legradikálisabban kísérletező csapata az 1971-ben, Robby Barnett, Lee Harris, Moses Pendleton és Jonathan Wolken által alapított, connecticuti illetőségű Pilobolus. Koreográfiáik a táncszínpadokon kívül többek között az Oscar-díj átadásán és reklámokban is láthatók.
2009 december 21., 16:48
Tánc hírek Szerző: (pt)

Önálló élet a Pilobolus után

A haiti születésű Gaspard Louis 1996-tól kezdődően tíz évig volt az egyik legnépszerűbb és leginnovatívabb táncegyüttes, a connecticuti Pilobolus Dance Theater tagja táncosként és koreográfusként, majd egy meglepő döntéssel átnyergelt a bankszakmára. A gazdasági válság miatt azonban visszatért a tánchoz, és saját társulatot alapított.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Jazz/World

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.
Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Plusz

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Vizuál

Ki nevet még a bohócon? – 100 éve született Fellini

Száz éve, 1920. január 20-án született Riminiben Federico Fellini, az egyik legnagyobb olasz filmes, akit első olaszként jelöltek rendezői Oscar-díjra, s mind a négy a kitüntetésre jelölt alkotása nyert a legjobb külföldi filmek között, a legnagyobb elismerésnek mégis azt érezte, ha rendező-festőnek nevezték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében