Plusz

190 éve született Lebstück Mária, vagyis "Mária főhadnagy"

2020.08.15. 12:50
Ajánlom
Életéből operettet írtak, de a valóság nem volt ilyen vidám. A fordulatos sorsú, különleges asszony 1830. augusztus 15-én született és nő létére - álnéven persze - a főhadnagyi rangig vitte a szabadságharc honvédseregében. 

Zágrábban látta meg a napvilágot, apja jómódú horvát kereskedő volt, nagybátyja báró Simunich Boldizsár császári ezredes, anyai ágon pedig rokonságban állt Jellasics horvát bánnal. Szülei a legjobb nevelést akarták biztosítani számára, ezért tizenhárom éves korában Bécsben élő nagybátyjához küldték, hogy a császárvárosban végezze iskoláit. A nagybácsi életvitele nagy hatást gyakorolt a fiatal lányra, aki

1848-ban a bécsi forradalom kitörésekor férfiruhába bújt, eladott ékszerein fegyvereket vásárolt, levágatta a haját és Lebstück Károly néven csatlakozott az egyetemi légióhoz.

Maria_Lebstuck-124422.jpg

Lebstück Mária, Mária főhadnagy (Fotó/Forrás: wikipedia)

A jogászokkal együtt küzdött még az októberi bécsi forradalom idején is, ennek leverése után Magyarországra szökött.

Sikerült bekerülnie a német légióba, majd a tiroli vadászokhoz és számos csatában vett részt. Harcolt a branyiszkói áttörésnél, az 1849. februári kápolnai csatában meg is sebesült, helytállását előléptetéssel jutalmazták. Buda 1849. májusi ostroma alatt, immár főhadnagyi rangban szolgálva szerettek egymásba Jónák József tüzér őrnaggyal, akit még bécsi éveiből ismert.

A hadügyminiszter megdöbbent, amikor a vérzivataros időkben, a vár visszafoglalása után szabadságért jelentkező Lebstück főhadnagyot pirongatta, mire az sírva fakadt és közölte: férjhez akar menni.

A házasságkötésre a csatamezőn került sor, de a szabadságharc nem sokkal később elbukott.

Máriát a szabadságharc leverése után az aradi várban tartották fogva, itt született meg fia, Jónák Pál.

A tüzér őrnagy apa nem láthatta fiát, mert a császári bíróság dezertálásért golyó általi halálra ítélte, amit másodfokon "kegyelemből" 16 évi, vasban letöltendő fogságra változtattak, házasságukat hatósági úton felbontották.

89570347_149038493233585_7711387074414247936_n-124458.jpg

Lebstück Mária, Mária főhadnagy (Fotó/Forrás: Újpest Média)

Mária rokonai minden követ megmozgattak, hogy kiszabadítsák.

Erőfeszítésüket hat hónap után siker koronázta, de az asszonyt kiutasították Magyarországról. 1850-ben Horvátországban telepedett le gyermekével,

ám ott leginkább csak gyűlölettel találkozott. Az emberek kővel és sárral dobálták meg, még bátyja is elfordult tőle és fiától. Édesanyja ekkor rokonukhoz, a horvát nemzeti hősnek számító Jellasics bánhoz fordult lánya védelméért, és a bán falragaszokat tétetett ki, amelyekben személyes védelméről és nagyrabecsüléséről biztosította Máriát, ami véget vetett hányattatásainak.

Néhány évvel később Győrbe költözött, itt találkozott régi ismerősével, Pasche Gyula festővel, akivel hadnagyként szolgált a tiroli vadászoknál.

Az ismeretségből szerelem lett, hamarosan összeházasodtak, és tizenhét éven át, férje haláláig boldogan éltek. 1870-ben, férje és lányuk elvesztése után Budára költözött, itt találkozott újra első férjével. Jónák akkor már maga is házasságban élt, de anyagilag támogatta első feleségét. Mária szegénységben élt, megélhetésként francia nyelvet oktatott, megromlott egészsége miatt 1880-ban festő-mázoló mesterséget folytató fiához költözött Újpestre, a Csokonai utca 4-be. 

szeleczky_maria_fohadnagy-124443.jpg

Szeleczky Zita Mária főhadnagy szerepében (Fotó/Forrás: szeleczkyzita.com)

Köztiszteletben álló személyiség volt, aki a szabadságharc emlékét mindig őrizte, minden március 15-én magára öltötte régi egyenruháját, ott volt Aradon a vértanúk szobrainak leleplezésén, és évente elzarándokolt a budai vár ostroma során elesett hősök sírjához.

1892. május 30-án halt meg, a Megyeri úti temetőben helyezték örök nyugalomra. Nevét utca viseli Újpesten, 1935-ben emléktáblát helyeztek el volt lakóhelyének falán.

Az 1848-as szabadságharc különös sorsú főhadnagya nem sokkal halála előtt Jókai Mórnak mondta el élettörténetét, a nagy mesélő novellája a Pesti Hírlapban jelent meg.

Alakja ihlette Huszka Jenő és Szilágyi László 1942-ben bemutatott Mária főhadnagy című operettjét, amelynek főszerepét Szeleczky Zita 265 alkalommal játszotta el az Operettszínházban. A ma is rendkívül népszerű, újra és újra színpadra kerülő darab persze a műfaj szabályai szerint happy enddel végződik, a történetből kimaradtak a tragikus fordulatok.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Vizuál

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A való világ aprócska mása: hétvégi város- és vasútmodell kiállítás Pestújhelyen

Kicsit a legóról, de sokkal inkább a modellezés szerelmeseiről szól az a bemutató, amely három napig, május 20. és 22. között várja az érdeklődőket a Pestújhelyi Közösségi Házban, az 1-es Villamos Klub szervezésében.
Plusz hír

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Plusz hír

Játssz a hangokkal! – Bemutatkozik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

Interaktív játékokkal várja a közönséget a Magyar Zene Háza új egysége, a Kreatív Hangtér. A május 18-án megnyíló új kiállításon mindenki szabadon kísérletezhet hang és tér, zene és látvány kapcsolatával.
Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.
Plusz ajánló

Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.