Plusz

„Képzelj el egy várost!” – elindult a Labor15 podcast

2022.06.20. 14:35
Ajánlom
Képzelj el egy várost! – így indul a tizenötödik kerület új podcastjának, a Labor15-nek minden adása. A műsorvezető Marton Éva vendégeivel arra a keresi a választ, hogy mi kell a közös alkotáshoz. A műsor első adásának témája a Göncz100, de vendég lesz Merker Dávid és Korn Anita is.

Képzelj el egy várost, ahol van közösség, ahol van akarat, ahol van kultúra. Ahol közösen gondolkodhatunk, és hozhatunk létre valami újat, eredetit.

Ez a hely már létezik: a tizenötödik kerület Rákospalotát, Pestújhelyet és Újpalotát jelenti, egy olyan közösséget, ahol a vágyakból tettek lesznek” – így indul a Labor15 podcast minden adása. A műsor a Csokonai Nonprofit Kft. felkérésére a Madaz Podcast gyártásában készül, műsorvezetője Marton Éva.

A Labor15 podcast első adásának témája a Göncz Árpád-centenárium: Gerlits Réka, a Terminal Workhouse vezetője abból a Mérleg című darabból készít előadást,

amelynek személyes hátterét Göncz Kinga, Göncz Árpád lánya, egykori külügyminiszter és európa parlamenti képviselő világította meg.

Az első rész már hallható ide kattintva vagy ide vagy itt»»

Gerlits Réka játszott a kaposvári Csiki Gergely Színházban, az Alföldi Róbert vezette Nemzetiben, majd a Terminal Workhouse nagy váltást hozott az életében.

Függetlenként  alkotócsapatával azokról az érzékenységekről, társadalmi feszültségekről beszél (metoo, covid, hatalmi kérdések, mindennapi kapcsolataink), amelyek átszövik mindennapjainkat.

A Göncz Árpád-centenáriumhoz kapcsolódóan Göncz Árpád egyik drámájának előadását készítik, koprodukcióban a Csokonai Nonprofit Kft.-vel: a Mérleget augusztus 3-án mutatják majd be Kerkay Rita rendezésében, Varga Mária és Zsótér Sándor főszereplésével.

MerkerDavid-134600.jpg

Merker Dávid (Fotó/Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

A második adás vendége Merker Dávid, a Hosszúlépés. Járunk? alapítója, akivel a rákospalotai, Madarász Viktor-témájú sétájukról beszélgetve

kiderül, mi mindenre van szükség ahhoz, hogy valaki turistának érezhesse magát a szülővárosában, és hogyan tud egy városi séta sebeket gyógyítani.

Kiss Emőke, a Kulturális Örökségház és Gyűjtemény vezetője pedig a múltról, valamint Madarász Viktorról és a jövőről mesélt, hogy milyen az a múzeum, ahová jó bemenni.

A harmadik epizód témája a fenntarthatóság, Korn Anita, a Ruhastory készítője többek között arról beszélt, hogy

mitől lesz a divat etikus, fenntartható és megfizethető, milyen attitűdök kapcsolódnak a fast fashionhöz, és milyen stigmák a használt ruhák viseléséhez.

A főváros szemétterheléséről és hulladékgazdálkodásáról pedig Kanozsai Gábor körkörös hulladékgazdálkodási igazgató beszélt az egykori FKF, ma már Budapesti Közművek részéről.

A folytatásban lesz szó a Kertmozi15 programról, a kerületben található Gábor Zsazsa Múzeumról, úgyhogy aki nem szeretne lemaradni a Labor15 beszélgetéseiről, annak érdemes feliratkoznia a műsorra a nagy podcastlejátszókban.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Gerlits Réka (fotó/forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

Csokonai Nonprofit Kft.

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat.

Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre.

A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.

Jegyvásárlás

Legolvasottabb

Klasszikus

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Könyv

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Zenés színház

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Klasszikus

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Plusz hír

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Plusz ajánló

Őszi Irodalmi Gála a Pesti Vigadóban

Október 11-én a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának estjén neves művészek tolmácsolásában kerülhetünk közelebb nagyszerű írók és költők irodalmi világához.
Plusz ajánló

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.
Plusz hír

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.