Plusz

„Képzelj el egy várost!” – elindult a Labor15 podcast

2022.06.20. 14:35
Ajánlom
Képzelj el egy várost! – így indul a tizenötödik kerület új podcastjának, a Labor15-nek minden adása. A műsorvezető Marton Éva vendégeivel arra a keresi a választ, hogy mi kell a közös alkotáshoz. A műsor első adásának témája a Göncz100, de vendég lesz Merker Dávid és Korn Anita is.

Képzelj el egy várost, ahol van közösség, ahol van akarat, ahol van kultúra. Ahol közösen gondolkodhatunk, és hozhatunk létre valami újat, eredetit.

Ez a hely már létezik: a tizenötödik kerület Rákospalotát, Pestújhelyet és Újpalotát jelenti, egy olyan közösséget, ahol a vágyakból tettek lesznek” – így indul a Labor15 podcast minden adása. A műsor a Csokonai Nonprofit Kft. felkérésére a Madaz Podcast gyártásában készül, műsorvezetője Marton Éva.

A Labor15 podcast első adásának témája a Göncz Árpád-centenárium: Gerlits Réka, a Terminal Workhouse vezetője abból a Mérleg című darabból készít előadást,

amelynek személyes hátterét Göncz Kinga, Göncz Árpád lánya, egykori külügyminiszter és európa parlamenti képviselő világította meg.

Az első rész már hallható ide kattintva vagy ide vagy itt»»

Gerlits Réka játszott a kaposvári Csiki Gergely Színházban, az Alföldi Róbert vezette Nemzetiben, majd a Terminal Workhouse nagy váltást hozott az életében.

Függetlenként  alkotócsapatával azokról az érzékenységekről, társadalmi feszültségekről beszél (metoo, covid, hatalmi kérdések, mindennapi kapcsolataink), amelyek átszövik mindennapjainkat.

A Göncz Árpád-centenáriumhoz kapcsolódóan Göncz Árpád egyik drámájának előadását készítik, koprodukcióban a Csokonai Nonprofit Kft.-vel: a Mérleget augusztus 3-án mutatják majd be Kerkay Rita rendezésében, Varga Mária és Zsótér Sándor főszereplésével.

MerkerDavid-134600.jpg

Merker Dávid (Fotó/Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

A második adás vendége Merker Dávid, a Hosszúlépés. Járunk? alapítója, akivel a rákospalotai, Madarász Viktor-témájú sétájukról beszélgetve

kiderül, mi mindenre van szükség ahhoz, hogy valaki turistának érezhesse magát a szülővárosában, és hogyan tud egy városi séta sebeket gyógyítani.

Kiss Emőke, a Kulturális Örökségház és Gyűjtemény vezetője pedig a múltról, valamint Madarász Viktorról és a jövőről mesélt, hogy milyen az a múzeum, ahová jó bemenni.

A harmadik epizód témája a fenntarthatóság, Korn Anita, a Ruhastory készítője többek között arról beszélt, hogy

mitől lesz a divat etikus, fenntartható és megfizethető, milyen attitűdök kapcsolódnak a fast fashionhöz, és milyen stigmák a használt ruhák viseléséhez.

A főváros szemétterheléséről és hulladékgazdálkodásáról pedig Kanozsai Gábor körkörös hulladékgazdálkodási igazgató beszélt az egykori FKF, ma már Budapesti Közművek részéről.

A folytatásban lesz szó a Kertmozi15 programról, a kerületben található Gábor Zsazsa Múzeumról, úgyhogy aki nem szeretne lemaradni a Labor15 beszélgetéseiről, annak érdemes feliratkoznia a műsorra a nagy podcastlejátszókban.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Gerlits Réka (fotó/forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

Csokonai Nonprofit Kft.

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat.

Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre.

A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.

Jegyvásárlás

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

A művészet összeköt – ismét keresik az ország legkiválóbb művészeti mecénásait

Az Art is Business célja, hogy hidat építsen a kulturális és a vállalati szféra között, így ismét pályázatot írtak ki azok számára, akik előmozdították a művészeti és a forprofit világ együttműködését.
Plusz hír

Megnyílik az Óbudai Társaskör kertje a zene- és színházrajongóknak

Egy színházi este, dzsessz és bossa nova, egy kis opera – némi pszichológiával és egy klasszikus zenei koncert várja a közönséget júliusban, amikor az Óbudai Társaskör – Kiskorona7 megnyitja a kertjét a művészetkedvelők számára.
Plusz ajánló

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Plusz ajánló

Zene és sport már három tó mellett – kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz-zenei élet legnívósabb előadóit hozza el júniusban a Velencei-tó, júliusban a Tisza-tó, augusztusban pedig a Balaton partjára.
Plusz ajánló

Nyári pezsgés a Fidelióval

Megjelent a Fidelio 2022. július-augusztusi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint számos szabadtéri színház kínálatával. Keresse az ismert terjesztési pontokon!