Plusz

10 kedvenc dalunk John Lennon szólókarrierjéből

2020.10.08. 17:10
Ajánlom
Október 9-én John Lennon születésének 80. évfordulóját ünnepli a világ. A legendás brit zenész karrierjét a Beatles-szel sokan ismerik, de szólóéveit talán kevesebben. Összegyűjtöttünk tíz olyan dalt, amely Lennonról, az emberről árulkodik, aki popzenészként a 20. század egyik legnagyobb hatású gondolkodója is volt.

Give Peace a Chance

Miközben a vietnami háború csak nem akart véget érni, s úgy tűnt tovább bírja, mint a hippiálom, ami akkor már szétpukkanni látszott, John Lennon és Yoko Ono 1969 májusának végén Montrealba utazott nászútra. Egyhetes szabadságukat arra használták, hogy a Queen Elizabeth Hotel ágyában legyenek – de nem szeretkeztek nyilvánosan, ahogy azt a bulvárújságírók remélték, hanem a békéről, a háború befejezéséről beszélgettek azokkal, akik meglátogatták őket. (Ez a már a második „bed-in” volt, az elsőt Amszterdamban tartották márciusban.) Népes társaságukba tartozott a kirúgott harvardi pszichológusa, az LSD apostola, Timothy Leary, az aktivista rabbi, Abraham Feinberg, Allen Ginsberg költő, és még sokan mások. A Give Peace A Chance című dal ötlete akkor fogant meg Lennon fejében, amikor egy újságíró megkérdezte, mi a célja a performansszal: „Csak annyit kérünk, hogy adjanak esélyt a békének.” A Beatles még nem oszlott fel, de egyre nyilvánvalóbb lett, hogy nem fognak együtt maradni. A dal a hetvenes évek egyik legnépszerűbb háborúellenes slágere lett, egyben Lennon első szólódala, és talán a „bűntudat” indította arra a zenészt, hogy Paul McCartney-t is bejegyezze szerzőként tinédzserkori megállapodásuknak megfelelően, miszerint bármelyikük dalt ír, ahhoz odakerül a ma már ikonikus „Lennon–McCartney” megjelölés.

 

Instant Karma!

„Reggelire írtam, ebédre felvettem, vacsorára kiadtuk” – mesélte Lennon az Instant Karma! című dal történetét. Kis túlzásal valóban így volt, sokáig ez volt a popzene történetének leggyorsabban kihozott dala (az internetes térnyeréssel, úgy sejtjük, ezt a rekordot  már megdöntötték). Január 27-én Lennon felkelt az ágyból, és eszébe jutott, amiről napokkal ezelőtt Dániában Yokóval és annak volt férjével, Tony Coxszal beszélgettek. A karma tan szerint az ember cselekedetei befolyásolják a sorsát, Lennon fejében azonban az ősi buddhista törvény összeölelkezett a modern világ gyorsaságával. Az egy óra alatt komponált dal címe így lett „Instant Karma!” (felkiáltójellel), a szöveg humorosan bölcs, és egy cseppet morbid:

„Az instant karma utolér, jól fejbe kólint! Jobb lesz, ha összeszeded magad, hamarosan úgyis meghalsz.”

Lennon sietve telefonált George Harrisonnak (vele volt a leginkább jóban a Beatles feloszlása után), illetve Phil Spectornak, a legendás producernek, utóbbinak azt mondta a telefonban: „Gyere át az Apple-be gyorsan, írtam egy óriási dalt!” Este meg is voltak a felvétellel – Klaus Voormann basszerozott, aki amúgy a Revolver borítóját tervezte. Legalább három zongora szól a felvételen, az adja a vaskos hangzást, meg persze Spector Wall of Sound-formulája. Az Instant Karma! harmadik helyet szerzett az amerikai Billboard Hot 100 listán, második Kanadában, és a Beatles Let It Be című dalával versengett kislemezként.

 

Working Class Hero

Talán nem meglepő, de John Lennon egész életében baloldali volt, és anarchista. Már a Beatles tagjaként sem kedvelte, ha a menedzserük óva intette őket a vietnami háború elleni kiállásért, Revolution című dalukkal pedig ’68 szellemiségéhez csatlakoztak. Lennon 1971 szeptemberében adta ki Imagine című nagylemezét, amelyen a Working Class Hero olyan, mint egy szűkszavú, matt papírhirdetmény és csillogó plakátokkal teli hirdetőtáblán. A szerző benne abbéli aggodalmát fejezi ki, miszerint a munkásosztály felőrlődik abban az igyekezetében, hogy a középosztály része lehessen, bedarálja a gépezet, a rendszer pedig csak az üres szórakoztatásról gondoskodik, vallással, szexszel és tévénézéssel elégíti ki szükségleteit. „És azt hiszed, okos vagy, osztályon felüli és szabad / De én úgy látom, csak egy kib*szott szolga vagy.” A dal egyszerű és áttetsző hangzását – csak akusztikus gitár és ének hallható benne – olyan könnyű mégsem volt rögzíteni, Lennon több mint száz felvételt készített, mire elégedett volt a végső verzióval.

 

God

Lennon számára a hetvenes években terhet jelentett, hogy a Beatles korábbi tagjaként ismerték, viccelődött is azzal, hogy ha majd eltemetik, a sírkövére is ezt vésik majd. God című dalában ezt a terhet is megénekli. Az első sorokban kijelenti, hogy Isten egy olyan koncepció, amelyhez a fájdalmunkat mérjük. Majd sorolni kezdi, miben nem hisz, és tucatnyi nevét, címet és fogalmat említ a Ji-Kingtől Jézuson át Bob Dylanig, Elvisig és – igen – a Beatlesig. „A rozmár voltam – szól a szöveg a híres Beatles dalra utalva –, de most már John vagyok.”

Az 1970-ben megjelent dal stúdióváltozatánál is értékesebb az a demofelvétel, amely csak pár éve jelent meg antológiában.

Ezen a felvételen, úgy hallatszik, John maga is elérzékenyül. Mélyről jött nála ez a dal.

 

I Found Out

Lennon akkor határozta el, hogy rockzenész lesz, amikor tinédzserként a Radio Luxembourg zajos adásában hallotta Elvis Presleytől a Heartbreak Hotelt. Az alábbi felvétel – szintén kiadatlan – arról tanúskodik, milyen ösztönös érzéke volt a bluesénekléshez. Az I Found Out című dal abban az értelemben is a God rokona, hogy a világot uraló eszmékből és ideológiákból való kiábrándulását tematizálja. A szöveg a nyers és vitriolos, cinizmusra hajlamos Lennont mutatja olyan sorokon keresztül, mint például ez: „Néhányan a farkatokkal a kezetekben ültök, / Ezzel nem juttok semmire, nem lesztek tőle férfiak.”

A hivatalos változat felvétele 1970. szeptember 27-én zajlott, és a Plastic Ono Band debütáló nagylemezén jelent meg, de vegyük most elő inkább az outtake-et, amely még nyersebb, vadabb oldaláról mutatja meg az énekest.

 

Oh My Love

Az Imagine című album tele van jobbnál jobb dalokkal, választásunk azonban nem a címadó szerzeményre esett – azt úgy is ismeri mindenki –, hanem egy egyszerű szerelmes dalra, amely természetesen Yoko Onóhoz szól. A felvételen George Harrison is játszik, talán nem véletlenül: Lennon még 1968-ban komponálta a dalt, amely végül nem fért fel a Fehér Albumra.

 

Mind Games

A lemez, amelynek a dal címadó szerzeménye, Lennon negyedik stúdióalbuma, 1974-ből, borítóján a zenész egy réten áll, mögötte Yoko arca olyan a tájban, mint egy hegyvonulat. Személyes és világmegváltó szerelem fonódik össze a Mind Games című dalban, amelynek munkacíme egyszerűen a közismert hippijelszó – „Szeretkezz, ne háborúzz!” – volt. A szövegben John és Yoko több közös akciójára utalás történik, például arra, amikor magokat küldtek a világ vezetőinek a békét hirdetve, vagy éppen a már említett „bed-in”-eseményekre.

A szeretet a válasz, és ezt te is tudod, a szeretet virág – hirdeti Lennon, az örök idealista.

 

Going Down On Love

Lennon ötödik, Walls And Bridges (1974) című albumáról egy olyan tracket válogattunk, amely talán nem a legismertebb, de jól tükrözi, hogy a hetvenes években milyen zenei hatásokkal találkozott a szerző, aki tíz évvel ezelőtt még világsztár volt úgy is, hogy liverpooli beatzenét játszott a legnagyobb amerikai stadionokban. A dal funkys dobokkal kezdődik, hatott rá a reggae és a ska, s talán leginkább Marvin Gaye. A szöveg Lennon tizennyolc hónapig tartó „görbe hétvégéjéről” szól, amikor elhagyta Yokót egy másik csajjal, hogy visszatérjen a rock ’n’ roll életformához. Azt Lennon persze nem tudta, hogy a csajt, May Pang-et is Yoko szervezte meg neki, mert tudta, hogy a férfi úgyis visszajön hozzá, miután egy kicsit kiéli magát.

 

Stand By Me

Ben E. King máig örökzöld, 1961-es dalát számos előadó énekelte, köztük Adriano Celentano, Otis Redding, a Florence + the Machine, és Muhammad Ali bokszoló, de nem vitás, hogy John Lennoné a legkedveltebb. A zenész 1975-ben elkészítette retrospektív albumát, amelyen fiatalkori kedvenc számait dolgozta fel, ezen szerepelt ez a feldolgozás is, amelyet sokan az eredetinél is jobbnak tartanak. Az album egyszerűen a Rock ’n’ Roll címet kapta, ezután Lennon öt évre visszavonult a zeneiparból.

 

(Just Like) Starting Over

1980-ban John Lennon visszatért a lemezkészítéshez, miután előző éveit családapaként jobbára Sean fia nevelésének és kenyérsütésnek szentelte. Augusztusban a New York-i Hit Factory Stúdióban zajlottak a felvételek – mégpedig a legnagyobb titokban. Lennon új zenésztársakkal akart dolgozni, akiket úgy hallgattak meg, hogy nem lehetett tudni, mire jelentkeznek. A pár dúsgazdag volt, maguk fizették a stúdióköltségeket, és egy újságíró barátjukon keresztül akkor szivárogtatták ki a visszatérés hírét, amikor már elégedettek voltak az elkészült anyaggal.

Utolsó, életében megjelent albumán John és Yoko dalai felváltva szerepelnek, a borítón kettejük csókja látható. Innen a cím: Double Fantasy (Kettős fantázia). Egy single már korábban megjelent, ez volt a (Just Like) Starting Over, Yoko Kiss Kiss Kiss című dalával a hátoldalán.

A Double Fantasy 1980. november 17-én jelent meg, a kritikusoknak nem tetszett, a közönség érdeklődése azonban hatalmasra nőtt a későbbi tragikus események után. Három héttel később, december 8-án délután öt órakor Lennon feleségével kilépett az otthonául szolgáló Dakota Házból, amikor hozzálépett egy rajongó, hogy autogramot kérjen tőle. A pár este 11 előtt tíz perccel tért haza, amikor Lennont a korábban aláírást kérő rajongó négyszer meglőtte. Mark David Chapman azóta börtönben van. A művész hamvait a Central Parkban szórták el, ahol azóta a Strawberry Field Memorial őrzi emlékét.

Paul McCartney álmában hallotta először a Yesterday dallamát

Kapcsolódó

Paul McCartney álmában hallotta először a Yesterday dallamát

Ötvenöt éve vette fel Paul McCartney Yesterday című dalát a londoni Abbey Road stúdióban, amely azóta a legtöbbet feldolgozott popszám lett. Pedig a szerzője azt hitte, nem is az övé a fülbemászó dallam, amelyet álmában hallott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Plusz hír

Augusztusra módosult a Fishing on Orfű dátuma

A szervezők úgy határoztak, hogy az eredeti júniusi dátum helyett, az előre meghirdetett pótdátumon, azaz augusztus 25. és 28. között tartják meg a Fishing on Orfű fesztivált, mely tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt - adták hírül az esemény hivatalos honlapján.
Plusz hír

Idén sem rendezik meg a Sziget Fesztivált

A Volt Fesztivál és Balaton Sound mellett, Magyarország legnagyobb könnyűzenei fesztiválja a Sziget is elmarad.
Plusz ajánló

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Plusz hír

Időutazás Rómában: újjáépítik a Colosseum arénáját

A Római Colosseum eredeti fapadlózatát még a 19. században szedték fel, amikor régészeti munkálatokat végeztek az arénában. A felújítás után a látogatók lehetőségük nyílik arra is, hogy beléphessenek a föld alatti tárnákba.