Plusz

10 popzenész, aki klasszikus zeneművekből idézett

2017.09.12. 09:39
Ajánlom
„Jótól lopni nem szégyen” - szokás mondani. Így gondolkodtak a következő popzenészek, akik klasszikus zeneművekből idéztek slágerükben.

Klasszikustól idézni könnyűzenében egy bevett gyakorlat, gyakran nyúlnak a producerek az évszázadok próbáját kiállt zenékhez. Fantáziájuknak csak a jogdíjak szabnak határt, abban az esetben, ha a szerző még él, vagy kevesebb, mint 70 éve hunyt el, illetve ha egy mai előadó előadásában használják föl az adott művet. Az alábbi listában olyan slágerek szerepelnek, amik a megjelenés évében az eladási listák élén szerepeltek.

1992. Madonna, In This Life

Madonna az Erotica című, '92-es albumán szereplő slágert egy korán eltávozott barátja emlékére énekli és a sors könyörtelenségéről elmélkedik benne. A melankolikus hangulathoz Gershwin három prelűdje közül a cisz-moll prelűdöt vette kölcsönamit az eredeti mű szerzője maga is egyfajta szomorkás „blues altatónak” nevezett.

1994. 2 Unlimited, The Real Thing

A 90-es évek egyik legnépszerűbb technóegyüttese, a holland 2 Unlimited is tudta, mi kell a sikerhez. Egyik legnépszerűbb számuk riffjét Bach d-moll toccata és fúga című orgonaművének dallama szolgáltatja, 144 dpm-re gyorsítva, megtámogatva némi technó effekttel.

1996. Celine Dion, All by Myself

Celine Dion sem gondolta túl a slágerkészítést ebben az esetben. Eric Carmen írt egy viszonylag banális szöveget Rachmanyinov 2. c-moll zongoraversenyének 2. tételére. Tulajdonképpen nem elvetélt ötlet, tekintve, hogy Rachmaninov maga is szöveg nélküli dalként tekintett ezekre a művekre. A siker pedig, mint látjuk, nem maradt el: Celine Dion balladája nemcsak 96-ban vezette a slágerlistákat, de ma is dallamtapadásunk van tőle.

Ez az ember tette tönkre Rahmanyinov II. zongoraversenyét

Kapcsolódó

Ez az ember tette tönkre Rahmanyinov II. zongoraversenyét

Ha a versenyművek versenyművének melankolikusabbnál melankolikusabb második tételét hallja, Önnek is beugrik valami blőd szöveg arról, hogy egyedül van, és hogy a barátai nem veszik fel a telefont? Tekintsen le egy picikét a Parnasszus múzsák lakta hegyéről, és megtudhatja, miért!

1998. Sweetbox, Everything's Gonna Be Alright

Úgy tűnik, Bach a popzenében is megkerülhetetlen. A Sweetbox nevű zenei projekt a legnagyobb áttörését is neki köszönheti: a 98-ban készült számon Tina Harris Bach egyik legismertebb szerzeményére, a D-dúr szvit Aircímű mű dallamára ígéri, hogy minden rendben lesz.

2002. The Streets, Same Old Thing

A kétezres évek egyik legnépszerűbb brit garázsbandája, a Mike Skinner vezette The Streets az Original Pirate Material című albumán Dvořák IX. Újvilág szimfóniájának első tételéből „hasznosított újra” néhány ütemet. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy az Observer az évtized 100 legjobb albuma közé sorolta ezt a lemezt.

2006. Professor Green feat. C.O.R.E and Chynaman – Upper Clapton Dance

Magyar füllel a lista egyik legabszurdabb szereplője a brit rapper, Professor Green Upper Clapton Dance című száma, amiben gengszterrappet tol az utca farkastörvényeiről Brahms jól ismert, Ötödik magyar tánc című művére.

2007. Alicia Keys, As I Am

A Grammy-díjas soulénekesnő sem volt rest segítséghez folyamodni: harmadik stúdiólemezének intróját maga Chopin írta, csak nem ezzel a céllal, hanem a cisz-moll noctürn (no 20.) részeként. Hogy mennyire időtálló Chopin zenéje, azt az is bizonyítja, hogy az album, amelyen a szám szerepel – platinalemez lett.

2008. Beyonce, Ave Maria

Még egy „enyves kezű” popdíva: Beyoncé Ave Maria című száma tulajdonképpen Schubert Ave Mariájának átirata. Hárman kellettek ahhoz, hogy kicsit letranszponálják és új szöveget írjanak hozzá. Az elkövetők Amanda Ghost, Ian Dench és Makeba Riddick voltak.

2009. Lady Gaga, Alejandro

A Monti Csárdás dallamával indul Lady Gaga 2009-es slágere, amiben leszámol a „szex szörnyetegével” és egyúttal elbúcsúzik volt szerelmeitől. Több támadás is érte a videót, a Katolikus Liga istenkáromlással vádolta az énekesnőt. Mi lett volna, ha még Vittorio Monti is hallja, mit műveltek a művével?

2014. David Guetta - Dangerous

David Guetta a 45 éves, kortárs olasz zeneszerző, Ezio Bosso 2. szimfóniájának negyedik tételét ( Under Trees' Voices) értelmezte újra ebben a számban. Érdemes meghallgatni az eredetit is, mert nagyon szép! 

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Zenés színház

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.
Plusz hír

Meghirdették a Magyar Zene Háza első félévi programjait

A legkülönbözőbb műfajokkal, hazai és külföldi előadókkal várja a közönséget a januárban megnyíló Magyar Zene Háza, amely a tervek szerint a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek kínál programokat.
Plusz hír

Elhalasztják a Grammy-díjak 2022-es átadóját

A szervezők közleménye szerint az omikron variáns növekvő esetszámai miatt nem tartják biztonságosnak a díjátadó január 31-i időpontját.