Plusz

10 popzenész, aki klasszikus zeneművekből idézett

2017.09.12. 09:39
Ajánlom
„Jótól lopni nem szégyen” - szokás mondani. Így gondolkodtak a következő popzenészek, akik klasszikus zeneművekből idéztek slágerükben.

Klasszikustól idézni könnyűzenében egy bevett gyakorlat, gyakran nyúlnak a producerek az évszázadok próbáját kiállt zenékhez. Fantáziájuknak csak a jogdíjak szabnak határt, abban az esetben, ha a szerző még él, vagy kevesebb, mint 70 éve hunyt el, illetve ha egy mai előadó előadásában használják föl az adott művet. Az alábbi listában olyan slágerek szerepelnek, amik a megjelenés évében az eladási listák élén szerepeltek.

1992. Madonna, In This Life

Madonna az Erotica című, '92-es albumán szereplő slágert egy korán eltávozott barátja emlékére énekli és a sors könyörtelenségéről elmélkedik benne. A melankolikus hangulathoz Gershwin három prelűdje közül a cisz-moll prelűdöt vette kölcsönamit az eredeti mű szerzője maga is egyfajta szomorkás „blues altatónak” nevezett.

1994. 2 Unlimited, The Real Thing

A 90-es évek egyik legnépszerűbb technóegyüttese, a holland 2 Unlimited is tudta, mi kell a sikerhez. Egyik legnépszerűbb számuk riffjét Bach d-moll toccata és fúga című orgonaművének dallama szolgáltatja, 144 dpm-re gyorsítva, megtámogatva némi technó effekttel.

1996. Celine Dion, All by Myself

Celine Dion sem gondolta túl a slágerkészítést ebben az esetben. Eric Carmen írt egy viszonylag banális szöveget Rachmanyinov 2. c-moll zongoraversenyének 2. tételére. Tulajdonképpen nem elvetélt ötlet, tekintve, hogy Rachmaninov maga is szöveg nélküli dalként tekintett ezekre a művekre. A siker pedig, mint látjuk, nem maradt el: Celine Dion balladája nemcsak 96-ban vezette a slágerlistákat, de ma is dallamtapadásunk van tőle.

Ez az ember tette tönkre Rahmanyinov II. zongoraversenyét

Kapcsolódó

Ez az ember tette tönkre Rahmanyinov II. zongoraversenyét

Ha a versenyművek versenyművének melankolikusabbnál melankolikusabb második tételét hallja, Önnek is beugrik valami blőd szöveg arról, hogy egyedül van, és hogy a barátai nem veszik fel a telefont? Tekintsen le egy picikét a Parnasszus múzsák lakta hegyéről, és megtudhatja, miért!

1998. Sweetbox, Everything's Gonna Be Alright

Úgy tűnik, Bach a popzenében is megkerülhetetlen. A Sweetbox nevű zenei projekt a legnagyobb áttörését is neki köszönheti: a 98-ban készült számon Tina Harris Bach egyik legismertebb szerzeményére, a D-dúr szvit Aircímű mű dallamára ígéri, hogy minden rendben lesz.

2002. The Streets, Same Old Thing

A kétezres évek egyik legnépszerűbb brit garázsbandája, a Mike Skinner vezette The Streets az Original Pirate Material című albumán Dvořák IX. Újvilág szimfóniájának első tételéből „hasznosított újra” néhány ütemet. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy az Observer az évtized 100 legjobb albuma közé sorolta ezt a lemezt.

2006. Professor Green feat. C.O.R.E and Chynaman – Upper Clapton Dance

Magyar füllel a lista egyik legabszurdabb szereplője a brit rapper, Professor Green Upper Clapton Dance című száma, amiben gengszterrappet tol az utca farkastörvényeiről Brahms jól ismert, Ötödik magyar tánc című művére.

2007. Alicia Keys, As I Am

A Grammy-díjas soulénekesnő sem volt rest segítséghez folyamodni: harmadik stúdiólemezének intróját maga Chopin írta, csak nem ezzel a céllal, hanem a cisz-moll noctürn (no 20.) részeként. Hogy mennyire időtálló Chopin zenéje, azt az is bizonyítja, hogy az album, amelyen a szám szerepel – platinalemez lett.

2008. Beyonce, Ave Maria

Még egy „enyves kezű” popdíva: Beyoncé Ave Maria című száma tulajdonképpen Schubert Ave Mariájának átirata. Hárman kellettek ahhoz, hogy kicsit letranszponálják és új szöveget írjanak hozzá. Az elkövetők Amanda Ghost, Ian Dench és Makeba Riddick voltak.

2009. Lady Gaga, Alejandro

A Monti Csárdás dallamával indul Lady Gaga 2009-es slágere, amiben leszámol a „szex szörnyetegével” és egyúttal elbúcsúzik volt szerelmeitől. Több támadás is érte a videót, a Katolikus Liga istenkáromlással vádolta az énekesnőt. Mi lett volna, ha még Vittorio Monti is hallja, mit műveltek a művével?

2014. David Guetta - Dangerous

David Guetta a 45 éves, kortárs olasz zeneszerző, Ezio Bosso 2. szimfóniájának negyedik tételét ( Under Trees' Voices) értelmezte újra ebben a számban. Érdemes meghallgatni az eredetit is, mert nagyon szép! 

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Fidelio Tours

Művészcsaládok évszázados búvóhelye – Partitúra az Áprily-völgyben

„Megérkezik a busz Visegrádra, néhány jellemző, az autóból is értelmezhető tájkép, plusz drónfelvétel, utána átérünk Tahiba, a Péreli-Tolcsvay művészpár házához…” – így kezdődik a Partitúra Visegrád-környéki kalandozásának forgatási terve. Most szombaton, szeptember 19-én pedig már láthatjuk is a Duna tévén – a szokásos időben, 14.30-kor –, hogyan vendégeskedett Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós műsorvezető páros először Péreli Zsuzsa textilművész és Tolcsvay László zeneszerző otthonában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz kult50

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Plusz hír

Ők kapták idén a Junior Prima díjakat népművészet és közművelődés kategóriában

A díjátadó rendezvény idén a Docler Irodaházban kapott helyet, ahol a biztonsági előírásokat betartva nyújtotta át a díjakat Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa.
Plusz magazin

50 éve halt meg Jimi Hendrix, minden idők legmeghatározóbb gitárosa

„Amikor a szeretet hatalma legyőzi a hatalom szeretetét, a világ meg fogja ismerni a békét" - tartotta a zenész, akinek hatása felmérhetetlen a rockzenére.
Plusz ajánló

Kettő az egyben – Megjelent a Fidelio és a Líra közös lapszáma!

Gazdag könyves tartalommal gyarapodott a Fidelio Magazin: az októberi lapszámban megtalálhatják Olvasóink a Líra Könyvklub mellékletét is. Az ingyenes programmagazin mától fellelhető a fővárosban, az ismert terjesztési pontokon, valamint országosan a Líra bolthálózatában.
Plusz hír

Rendkívüli nyári szezont zárt a 15. évadát ünneplő Kultkikötő

Öt helyszín, közel 130 produkció, 80 családi- és gyerekprogram, 50 felnőtteknek szóló koncert és színházi előadás, köztük három ősbemutató. Ezek a 2020-as Kultkikötő nyári évadának legfontosabb számai.