Plusz

10 popzenész, aki klasszikus zeneművekből idézett

2017.09.12. 09:39
Ajánlom
„Jótól lopni nem szégyen” - szokás mondani. Így gondolkodtak a következő popzenészek, akik klasszikus zeneművekből idéztek slágerükben.

Klasszikustól idézni könnyűzenében egy bevett gyakorlat, gyakran nyúlnak a producerek az évszázadok próbáját kiállt zenékhez. Fantáziájuknak csak a jogdíjak szabnak határt, abban az esetben, ha a szerző még él, vagy kevesebb, mint 70 éve hunyt el, illetve ha egy mai előadó előadásában használják föl az adott művet. Az alábbi listában olyan slágerek szerepelnek, amik a megjelenés évében az eladási listák élén szerepeltek.

1992. Madonna, In This Life

Madonna az Erotica című, '92-es albumán szereplő slágert egy korán eltávozott barátja emlékére énekli és a sors könyörtelenségéről elmélkedik benne. A melankolikus hangulathoz Gershwin három prelűdje közül a cisz-moll prelűdöt vette kölcsönamit az eredeti mű szerzője maga is egyfajta szomorkás „blues altatónak” nevezett.

1994. 2 Unlimited, The Real Thing

A 90-es évek egyik legnépszerűbb technóegyüttese, a holland 2 Unlimited is tudta, mi kell a sikerhez. Egyik legnépszerűbb számuk riffjét Bach d-moll toccata és fúga című orgonaművének dallama szolgáltatja, 144 dpm-re gyorsítva, megtámogatva némi technó effekttel.

1996. Celine Dion, All by Myself

Celine Dion sem gondolta túl a slágerkészítést ebben az esetben. Eric Carmen írt egy viszonylag banális szöveget Rachmanyinov 2. c-moll zongoraversenyének 2. tételére. Tulajdonképpen nem elvetélt ötlet, tekintve, hogy Rachmaninov maga is szöveg nélküli dalként tekintett ezekre a művekre. A siker pedig, mint látjuk, nem maradt el: Celine Dion balladája nemcsak 96-ban vezette a slágerlistákat, de ma is dallamtapadásunk van tőle.

Ez az ember tette tönkre Rahmanyinov II. zongoraversenyét

Kapcsolódó

Ez az ember tette tönkre Rahmanyinov II. zongoraversenyét

Ha a versenyművek versenyművének melankolikusabbnál melankolikusabb második tételét hallja, Önnek is beugrik valami blőd szöveg arról, hogy egyedül van, és hogy a barátai nem veszik fel a telefont? Tekintsen le egy picikét a Parnasszus múzsák lakta hegyéről, és megtudhatja, miért!

1998. Sweetbox, Everything's Gonna Be Alright

Úgy tűnik, Bach a popzenében is megkerülhetetlen. A Sweetbox nevű zenei projekt a legnagyobb áttörését is neki köszönheti: a 98-ban készült számon Tina Harris Bach egyik legismertebb szerzeményére, a D-dúr szvit Aircímű mű dallamára ígéri, hogy minden rendben lesz.

2002. The Streets, Same Old Thing

A kétezres évek egyik legnépszerűbb brit garázsbandája, a Mike Skinner vezette The Streets az Original Pirate Material című albumán Dvořák IX. Újvilág szimfóniájának első tételéből „hasznosított újra” néhány ütemet. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy az Observer az évtized 100 legjobb albuma közé sorolta ezt a lemezt.

2006. Professor Green feat. C.O.R.E and Chynaman – Upper Clapton Dance

Magyar füllel a lista egyik legabszurdabb szereplője a brit rapper, Professor Green Upper Clapton Dance című száma, amiben gengszterrappet tol az utca farkastörvényeiről Brahms jól ismert, Ötödik magyar tánc című művére.

2007. Alicia Keys, As I Am

A Grammy-díjas soulénekesnő sem volt rest segítséghez folyamodni: harmadik stúdiólemezének intróját maga Chopin írta, csak nem ezzel a céllal, hanem a cisz-moll noctürn (no 20.) részeként. Hogy mennyire időtálló Chopin zenéje, azt az is bizonyítja, hogy az album, amelyen a szám szerepel – platinalemez lett.

2008. Beyonce, Ave Maria

Még egy „enyves kezű” popdíva: Beyoncé Ave Maria című száma tulajdonképpen Schubert Ave Mariájának átirata. Hárman kellettek ahhoz, hogy kicsit letranszponálják és új szöveget írjanak hozzá. Az elkövetők Amanda Ghost, Ian Dench és Makeba Riddick voltak.

2009. Lady Gaga, Alejandro

A Monti Csárdás dallamával indul Lady Gaga 2009-es slágere, amiben leszámol a „szex szörnyetegével” és egyúttal elbúcsúzik volt szerelmeitől. Több támadás is érte a videót, a Katolikus Liga istenkáromlással vádolta az énekesnőt. Mi lett volna, ha még Vittorio Monti is hallja, mit műveltek a művével?

2014. David Guetta - Dangerous

David Guetta a 45 éves, kortárs olasz zeneszerző, Ezio Bosso 2. szimfóniájának negyedik tételét ( Under Trees' Voices) értelmezte újra ebben a számban. Érdemes meghallgatni az eredetit is, mert nagyon szép! 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Megütközéssel fogadta Bolyki György állításait a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyelőre nem kíván érdemben reagálni Bolyki György lapunknak tett kijelentéseire, ám jelezték, megütközéssel fogadták az interjúban szereplő, a valóságnak nem megfelelő állításokat.
Klasszikus

Beethovent, ahogy kevesen – Jevgenyij Kiszin koncertjéről

Jevgenyij Kiszin az ötvenhez közelítve is csodagyerek maradt. Nem Beethoven-játékosként ismerjük, de olyan órákat okozott a Müpában, amilyent csak a legnagyobbak tudnak.
Vizuál

A nap, amikor Charlie Chaplin 20. lett a Chaplin-hasonmás versenyen

Igaz, vagy csupán legenda – nem tudni. Mindenesetre az alábbi történet olyan, mintha Charlie Chaplin rendezte volna.
Klasszikus

Komolyzene szól a budapesti szórakozóhelyeken

A zene éjszakáján, november 16-án este hat órától éjfélig nyolc frekventált szórakozóhelyen hallhatunk ingyenes komolyzenei koncerteket. A fellépők között találjuk a Budapesti Fesztiválzenekar zenészeit és Fischer Annie-ösztöndíjas muzsikusokat is.
Vizuál

Vecsei H. Miklós: „Nagyon remélem, hogy a Szép csendben bátorságot ad” 

„Végre egy gondolat, ami nem bűnöst és vádlottat hirdet, hanem a viszonyok teljes újragondolását” - mondja Vecsei H. Miklós a Szép csendben című új magyar filmről, amelyből egy nappal a bemutató előtt több filmrészlet is felkerült a netre. Mutatjuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Két halálos áldozata van a szokatlanul nagy árvíznek Velencében

Szerdára virradó éjszaka rekord magasságú tengervíz öntött el a heves esőzések nyomán. Képek és videók a cikkben.
Plusz hír

Idén télen is jégpályával és cirkuszi sátorral készül a Müpa

November 30-án nyit a Müpa Kultúr Kültér, ahol koncertekkel, újcirkuszi produkciókkal, bábelőadásokkal és egyéb családi programokkal, na meg jégpályával várják az érdeklődőket.
Plusz hír

A fair zenefogyasztás közös érdek

November 16-án a zenefogyasztás tisztaságáért rendeznek Fair Play Napot népszerű popzenei előadók részvételével.
Plusz ajánló

A régió legjobb könnyűzenei előadói mutatkoznak be kedvenc klubjainkban

November 13–15. között jön a BUSH, Magyarország egyetlen zenei klubfesztiválja, ami éppen annyira szól a szakmának, mint az újdonságokra nyitott, igazi különlegességeket kereső közönségnek.
Plusz hír

Feldarabolta szeretőjét a Napóleon-szakértő történész

A nemzetközileg elismert szentpétervári történész hátizsákjában megtalálták a nő levágott kezeit. A férfi azt tervezte, hogy a gyilkosság után Napóleonnak öltözve magával is végez.