Plusz

100 éve vette át diplomáját az első magyar mérnöknő

2020.03.08. 12:15
Ajánlom
"Nő nem véthet hibát" - volt a szavajárása Pécsi Eszternek az első magyar mérnöknőnek, aki 1920. március 8-án szerzett diplomát a Műegyetemen. Az évforduló tiszteletére a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a Központi épületének 1. emeleti 95-ös termét Pécsi Eszterről nevezte el.
cultura-pecsi-eszter-mernok-epiteszforum-kicsi-120413.jpg

Pécsi Eszter (Fotó/Forrás: epiteszforum.hu)

Pollák Eszter 1899. március 8-án született Kecskeméten. Családja 1900-ban változtatta a nevét Pécsire. Mivel ekkoriban a Műegyetemet nem látogathatták női hallgatók, a családja támogatásával Eszter 1915 és 1918 között a berlin-charlottenburgi Technische Hochschule hallgatója volt. 1918 végén, amikor a magyarországi felsőoktatás megnyílt a nők előtt, hazatért és a budapesti Műegyetemen fejezte be tanulmányait.

Éppen születésnapján, 1920. március 8-án állították ki számára a mérnöki (ma építőmérnöki) oklevelet. Férjével, a szintén építész Fischer Józseffel saját irodát nyitottak: a férfi tervezte az épületek külső megjelenését, az asszony pedig a belső szerkezetet. Pécsi Eszter megfogalmazásában:

az életben és a munkában is támasza volt a társának.

Közösen számos villát és társasházat terveztek, többek közt a budai Járitz-villa is az ő munkájuk.

budapest-jaritz-villa-114755.jpg

Járitz-villa (Budapest 2, Baba utca 14.)

Pécsi Eszter munkái között szerepelt a margitszigeti Hajós Alfréd Uszoda csuklós vasbetonívei vagy a Bánhidai centrálé (erőműi tó) turbina alapozása, az eredeti szerkezeti megoldásokat tartalmazó, Budapest első vasszerkezetű magasházaként épült Fiumei úti baleseti kórház, a Kútvölgyi úti kórház és több modern villa szerkezeti terve, ezek mellett ő készítette a MÁVAG kovácsoló műhelyének tervét.

1957-ben a házaspár kivándorolt Bécsbe, de itt is tovább dolgoztak. Pécsi statikai terveket készített a bécsi Operaház melletti első belvárosi többemeletes parkolóházhoz. Innen

az Egyesült Államokba költöztek, ahol nem fogadták el az asszony magyar oklevelét, így 58 évesen ismét lediplomázott.

Ő készítette a statikai terveket a New York-i Hotel Americanana és a Columbia Egyetem két toronyháza esetében.

Eszter_Pecsi-114758.jpg

Pécsi Eszter (Fotó/Forrás: wikipedia)

A családjában közismert volt félelmetes memóriája: a legenda szerint a kedvenc szerzője, Goethe műveit kívülről tudta, bárhol felütötték a könyveit, ő tudta folytatni az idézetet. Munkájában a tökéletességre törekedett, mondása szerint "Nő nem véthet hibát." Ő maga járt ki az építkezésekre, hogy személyesen győződjön meg róla, a kivitelezők betartják az előírásait. Ezt a szokását idős korában is megtartotta,

70 évesen is megmászta az állványzatokat. A fáma szerint egy ilyen alkalommal kihívták rá a rendőrséget, mivel azt hitték, a felfelé mászó idős, törékeny asszony öngyilkos akar lenni.

Amerikában 1965-ben elnyerte "Az év legjobb statikusa" címet azért a különleges alapozási módszerért, amelyet a Hudson folyó partján épülő toronyházak építéséhez fejlesztett ki. Pécsi Eszter 1975-ben New Yorkban hunyt el, de hamvait hazahozták és a Farkasréti temetőben helyezték el.

OTS_20200305_001-114804.jpg

Az eredeti diploma

Józsa János rektor, a névadó ünnepségen lényeges műegyetemi feladatnak nevezte a mérnöki pálya népszerűsítését a lányok körében és példaképnek Pécsi Esztert állított. Elmondta,

 ma már az alapképzésben 26%, a mesterképzésben 32%, a doktoranduszképzésben 30% a női hallgatók aránya a BME-n. 

Szabóné Fischer Zsuzsanna, az első magyar mérnöknő szintén építész, statikus szakmérnök unokája emlékezett vissza a társadalmi élet területén is jeleskedő nagymamáról.

Az ünnepélyen bemutatták Pécsi Eszter - műegyetemi tulajdonú - 1920-ban készült szigorlati jegyzőkönyvét és a hallgatói anyakönyvet, valamint a család által rendelkezésre bocsátott eredeti oklevelet.

20200308_120739-121440.jpg

Pécsi Eszter portréja az 50 elszánt magyar nő című kötetben (Fotó/Forrás: Rátkai Kornél rajza)

(Pécsi Eszterről és a hozzá hasonlóan úttörő magyar nőkről Fodor Marcsi és Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő című kötetében olvashatsz, amely ennek a cikknek a forrása is volt)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Klasszikus

A Liszt Ferenc Kamarazenekar Juliane Banse operaénekessel és Várdai Istvánnal búcsúztatja az évadot

Nemcsak különleges vendégekkel, hanem izgalmas átiratokkal is készül a 2020/21-es zeneakadémiai évad online szezonzáró koncertjére a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az együttes május 14-én először Várdai Istvánnal Bach-szonátát játszik kamarazenekari felállásban, ezt követően a világhírű Juliane Banse közreműködésével Mendelssohn jól ismert dalai csendülnek fel új köntösbe bújtatva.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Plusz hír

Augusztusra módosult a Fishing on Orfű dátuma

A szervezők úgy határoztak, hogy az eredeti júniusi dátum helyett, az előre meghirdetett pótdátumon, azaz augusztus 25. és 28. között tartják meg a Fishing on Orfű fesztivált, mely tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt - adták hírül az esemény hivatalos honlapján.
Plusz hír

Idén sem rendezik meg a Sziget Fesztivált

A Volt Fesztivál és Balaton Sound mellett, Magyarország legnagyobb könnyűzenei fesztiválja a Sziget is elmarad.
Plusz ajánló

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Plusz hír

Időutazás Rómában: újjáépítik a Colosseum arénáját

A Római Colosseum eredeti fapadlózatát még a 19. században szedték fel, amikor régészeti munkálatokat végeztek az arénában. A felújítás után a látogatók lehetőségük nyílik arra is, hogy beléphessenek a föld alatti tárnákba.