Plusz

100 éve vette át diplomáját az első magyar mérnöknő

2020.03.08. 12:15
Ajánlom
"Nő nem véthet hibát" - volt a szavajárása Pécsi Eszternek az első magyar mérnöknőnek, aki 1920. március 8-án szerzett diplomát a Műegyetemen. Az évforduló tiszteletére a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a Központi épületének 1. emeleti 95-ös termét Pécsi Eszterről nevezte el.
cultura-pecsi-eszter-mernok-epiteszforum-kicsi-120413.jpg

Pécsi Eszter (Fotó/Forrás: epiteszforum.hu)

Pollák Eszter 1899. március 8-án született Kecskeméten. Családja 1900-ban változtatta a nevét Pécsire. Mivel ekkoriban a Műegyetemet nem látogathatták női hallgatók, a családja támogatásával Eszter 1915 és 1918 között a berlin-charlottenburgi Technische Hochschule hallgatója volt. 1918 végén, amikor a magyarországi felsőoktatás megnyílt a nők előtt, hazatért és a budapesti Műegyetemen fejezte be tanulmányait.

Éppen születésnapján, 1920. március 8-án állították ki számára a mérnöki (ma építőmérnöki) oklevelet. Férjével, a szintén építész Fischer Józseffel saját irodát nyitottak: a férfi tervezte az épületek külső megjelenését, az asszony pedig a belső szerkezetet. Pécsi Eszter megfogalmazásában:

az életben és a munkában is támasza volt a társának.

Közösen számos villát és társasházat terveztek, többek közt a budai Járitz-villa is az ő munkájuk.

budapest-jaritz-villa-114755.jpg

Járitz-villa (Budapest 2, Baba utca 14.)

Pécsi Eszter munkái között szerepelt a margitszigeti Hajós Alfréd Uszoda csuklós vasbetonívei vagy a Bánhidai centrálé (erőműi tó) turbina alapozása, az eredeti szerkezeti megoldásokat tartalmazó, Budapest első vasszerkezetű magasházaként épült Fiumei úti baleseti kórház, a Kútvölgyi úti kórház és több modern villa szerkezeti terve, ezek mellett ő készítette a MÁVAG kovácsoló műhelyének tervét.

1957-ben a házaspár kivándorolt Bécsbe, de itt is tovább dolgoztak. Pécsi statikai terveket készített a bécsi Operaház melletti első belvárosi többemeletes parkolóházhoz. Innen

az Egyesült Államokba költöztek, ahol nem fogadták el az asszony magyar oklevelét, így 58 évesen ismét lediplomázott.

Ő készítette a statikai terveket a New York-i Hotel Americanana és a Columbia Egyetem két toronyháza esetében.

Eszter_Pecsi-114758.jpg

Pécsi Eszter (Fotó/Forrás: wikipedia)

A családjában közismert volt félelmetes memóriája: a legenda szerint a kedvenc szerzője, Goethe műveit kívülről tudta, bárhol felütötték a könyveit, ő tudta folytatni az idézetet. Munkájában a tökéletességre törekedett, mondása szerint "Nő nem véthet hibát." Ő maga járt ki az építkezésekre, hogy személyesen győződjön meg róla, a kivitelezők betartják az előírásait. Ezt a szokását idős korában is megtartotta,

70 évesen is megmászta az állványzatokat. A fáma szerint egy ilyen alkalommal kihívták rá a rendőrséget, mivel azt hitték, a felfelé mászó idős, törékeny asszony öngyilkos akar lenni.

Amerikában 1965-ben elnyerte "Az év legjobb statikusa" címet azért a különleges alapozási módszerért, amelyet a Hudson folyó partján épülő toronyházak építéséhez fejlesztett ki. Pécsi Eszter 1975-ben New Yorkban hunyt el, de hamvait hazahozták és a Farkasréti temetőben helyezték el.

OTS_20200305_001-114804.jpg

Az eredeti diploma

Józsa János rektor, a névadó ünnepségen lényeges műegyetemi feladatnak nevezte a mérnöki pálya népszerűsítését a lányok körében és példaképnek Pécsi Esztert állított. Elmondta,

 ma már az alapképzésben 26%, a mesterképzésben 32%, a doktoranduszképzésben 30% a női hallgatók aránya a BME-n. 

Szabóné Fischer Zsuzsanna, az első magyar mérnöknő szintén építész, statikus szakmérnök unokája emlékezett vissza a társadalmi élet területén is jeleskedő nagymamáról.

Az ünnepélyen bemutatták Pécsi Eszter - műegyetemi tulajdonú - 1920-ban készült szigorlati jegyzőkönyvét és a hallgatói anyakönyvet, valamint a család által rendelkezésre bocsátott eredeti oklevelet.

20200308_120739-121440.jpg

Pécsi Eszter portréja az 50 elszánt magyar nő című kötetben (Fotó/Forrás: Rátkai Kornél rajza)

(Pécsi Eszterről és a hozzá hasonlóan úttörő magyar nőkről Fodor Marcsi és Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő című kötetében olvashatsz, amely ennek a cikknek a forrása is volt)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Otthagyja a Nemzetit Bánsági Ildikó

A színésznő a közösségi oldalán jelentette be, hogy felmondott a Vidnyánszky Attila vezette teátrumban.
Zenés színház

Pietro Mascagni sosem tudta felülmúlni a Parasztbecsület sikerét

Mascagni számos műfajban alkotott: első fia emlékére írt gyászmisét, komponált zongoradarabot, szimfóniát, kantátát, egyházi zenét, dalokat, operettet, sőt filmzenét is, ennek ellenére szinte csak erről az operájáról ismert. Hetvenöt éve, 1945. augusztus 2-án halt meg Pietro Mascagni olasz zeneszerző, a Parasztbecsület komponistája. 
Jazz/World

Barabás Lőrinc: Úgy énekelsz, amilyen ember vagy

Hajlamos egyedül maradni a színpadon, a zenéjét is belső utazásnak tartja. Barabás Lőrinc trombitáján úgy szól a jazz, hogy arra a popra éhes fülek is megnyílnak. Augusztus 13-án a Kultkikötő badacsonyi színpadán lép fel a Random Szerda. Csütörtökön.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz galéria

Hangolódj galériánkkal az Ékszerek Éjszakájára!

Idén is lesz Ékszerek Éjszakája a tematika pedig 0- / Zero negative. A nyitásig mutatunk egy kis ízelítőt!
Plusz hír

Augusztus 15. után sem lehet zenés-táncos rendezvényeket tartani

Bármilyen változtatás kockázatos - indokolta a csütörtök reggeli bejelentést Gulyás Gergely.
Plusz ajánló

Éjszakai távcsöves csillagnézés

Az érdeklődők az Agóra hídján végigsétálva “bejárhatják” a Naprendszert, majd távcsövön keresztül csodálhatják meg a Jupitert, a Szaturnuszt, a Holdat és egy távolodó üstököst is.
Plusz ajánló

Minden szombaton épülettörténeti séták féláron!

Augusztus 31-ig minden szombaton felkészült idegenvezetőkkel sétálhatnak a látogatók a Pesti Vigadóban.
Plusz hír

HVG: „A kulturális életnek is kampó lehet az idén”

A HVG hetilap információi szerint Kásler Miklós 200 főben maximalizálná a kulturális események látogatószámát, ami a nyári színházaknak is komoly gondot okozna.