Plusz

100 éve vette át diplomáját az első magyar mérnöknő

2020.03.08. 12:15
Ajánlom
"Nő nem véthet hibát" - volt a szavajárása Pécsi Eszternek az első magyar mérnöknőnek, aki 1920. március 8-án szerzett diplomát a Műegyetemen. Az évforduló tiszteletére a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a Központi épületének 1. emeleti 95-ös termét Pécsi Eszterről nevezte el.
cultura-pecsi-eszter-mernok-epiteszforum-kicsi-120413.jpg

Pécsi Eszter (Fotó/Forrás: epiteszforum.hu)

Pollák Eszter 1899. március 8-án született Kecskeméten. Családja 1900-ban változtatta a nevét Pécsire. Mivel ekkoriban a Műegyetemet nem látogathatták női hallgatók, a családja támogatásával Eszter 1915 és 1918 között a berlin-charlottenburgi Technische Hochschule hallgatója volt. 1918 végén, amikor a magyarországi felsőoktatás megnyílt a nők előtt, hazatért és a budapesti Műegyetemen fejezte be tanulmányait.

Éppen születésnapján, 1920. március 8-án állították ki számára a mérnöki (ma építőmérnöki) oklevelet. Férjével, a szintén építész Fischer Józseffel saját irodát nyitottak: a férfi tervezte az épületek külső megjelenését, az asszony pedig a belső szerkezetet. Pécsi Eszter megfogalmazásában:

az életben és a munkában is támasza volt a társának.

Közösen számos villát és társasházat terveztek, többek közt a budai Járitz-villa is az ő munkájuk.

budapest-jaritz-villa-114755.jpg

Járitz-villa (Budapest 2, Baba utca 14.)

Pécsi Eszter munkái között szerepelt a margitszigeti Hajós Alfréd Uszoda csuklós vasbetonívei vagy a Bánhidai centrálé (erőműi tó) turbina alapozása, az eredeti szerkezeti megoldásokat tartalmazó, Budapest első vasszerkezetű magasházaként épült Fiumei úti baleseti kórház, a Kútvölgyi úti kórház és több modern villa szerkezeti terve, ezek mellett ő készítette a MÁVAG kovácsoló műhelyének tervét.

1957-ben a házaspár kivándorolt Bécsbe, de itt is tovább dolgoztak. Pécsi statikai terveket készített a bécsi Operaház melletti első belvárosi többemeletes parkolóházhoz. Innen

az Egyesült Államokba költöztek, ahol nem fogadták el az asszony magyar oklevelét, így 58 évesen ismét lediplomázott.

Ő készítette a statikai terveket a New York-i Hotel Americanana és a Columbia Egyetem két toronyháza esetében.

Eszter_Pecsi-114758.jpg

Pécsi Eszter (Fotó/Forrás: wikipedia)

A családjában közismert volt félelmetes memóriája: a legenda szerint a kedvenc szerzője, Goethe műveit kívülről tudta, bárhol felütötték a könyveit, ő tudta folytatni az idézetet. Munkájában a tökéletességre törekedett, mondása szerint "Nő nem véthet hibát." Ő maga járt ki az építkezésekre, hogy személyesen győződjön meg róla, a kivitelezők betartják az előírásait. Ezt a szokását idős korában is megtartotta,

70 évesen is megmászta az állványzatokat. A fáma szerint egy ilyen alkalommal kihívták rá a rendőrséget, mivel azt hitték, a felfelé mászó idős, törékeny asszony öngyilkos akar lenni.

Amerikában 1965-ben elnyerte "Az év legjobb statikusa" címet azért a különleges alapozási módszerért, amelyet a Hudson folyó partján épülő toronyházak építéséhez fejlesztett ki. Pécsi Eszter 1975-ben New Yorkban hunyt el, de hamvait hazahozták és a Farkasréti temetőben helyezték el.

OTS_20200305_001-114804.jpg

Az eredeti diploma

Józsa János rektor, a névadó ünnepségen lényeges műegyetemi feladatnak nevezte a mérnöki pálya népszerűsítését a lányok körében és példaképnek Pécsi Esztert állított. Elmondta,

 ma már az alapképzésben 26%, a mesterképzésben 32%, a doktoranduszképzésben 30% a női hallgatók aránya a BME-n. 

Szabóné Fischer Zsuzsanna, az első magyar mérnöknő szintén építész, statikus szakmérnök unokája emlékezett vissza a társadalmi élet területén is jeleskedő nagymamáról.

Az ünnepélyen bemutatták Pécsi Eszter - műegyetemi tulajdonú - 1920-ban készült szigorlati jegyzőkönyvét és a hallgatói anyakönyvet, valamint a család által rendelkezésre bocsátott eredeti oklevelet.

20200308_120739-121440.jpg

Pécsi Eszter portréja az 50 elszánt magyar nő című kötetben (Fotó/Forrás: Rátkai Kornél rajza)

(Pécsi Eszterről és a hozzá hasonlóan úttörő magyar nőkről Fodor Marcsi és Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő című kötetében olvashatsz, amely ennek a cikknek a forrása is volt)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Plusz

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Könyv

Milyen olvasmányokat ajánl Szabó T. Anna a karanténos napokra?

Folytatódik Nyáry Krisztián online beszélgetés-sorozata. Az irodalomtörténész április 3-án 16 órától Szabó T. Annát kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Plusz Nava

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Plusz gyász

Koronavírusban elhunyt az I Love Rock 'N' Roll szerzője

Alan Merrill halálhírét lánya, Laura Merill tudatta. A zenész 69 éves volt.
Plusz Shona Innes

Így beszélgess a gyerekkel a koronavírusról!

A nehéz témák kicsikkel való feldolgozásának specialistája, Shona Innes foglalkoztatófüzetet írt a témában. Állandó illusztrátora, Agócs Írisz pedig rajzot is küldött az online elérhető kötetecskéhez.
Plusz gyerek

Fidelio Matiné: Benedek Elek meséje és Paár Julcsi albuma a legkisebbeknek

Vasárnap délelőttönként a legkisebbeket célozzuk meg változatos tartalmakkal, hogy lekössük a fölös energiákat és még élvezetesebbé tegyük a négy fal között eltöltött időt. A sorozatban hétről hétre mesepremierekkel, táncházzal, zenei válogatásokkal és további érdekességekkel készülünk.