Plusz

125 éves a kontinens első földalattija, a „kisföldalatti” 

2021.06.18. 14:30
Ajánlom
A népszerű budapesti „kisföldalatti”, a Millenniumi Földalatti Vasút 125 éves történetét mutatja be a Deák téri Földalatti Vasúti Múzeum új, időszaki tárlata.

A közösségi közlekedés múltja iránt érdeklődők igazán autentikus környezetben emlékezhetnek meg a „kisföldalatti”, azaz a MillFAV 125 éves történetéről. A Földalatti Vasúti Múzeumban kiállított muzeális járművek mellett tárgyi emlékek, eredeti dokumentumok, tervrajzok, térképek, fotók és modellek kalauzolnak végig az 1896 óta működő MillFAV történetén. Az érdeklődők beléphetnek a fa- és fémburkolatú kocsikba, jegyváltó fülkét, kalauz-jelzőcsengőt, motorkocsimodelleket és forgóváz-alkatrészeket is láthatnak.

Az év végéig látható új időszaki tárlat mellett a múzeum állandó kiállítása további érdekes információkkal, történetekkel, korabeli képekkel egészíti ki a nosztalgiaélményt.

Megtudhatják például, hogy a vonat eredetileg a Hősök tere mögött bukkant a felszínre, vagy hogy milyen díszes lejárócsarnokokat emeltek az állomások fölé. A tárlat bemutatja a korabeli kocsivezetők, kalauzok, ellenőrök világát, és az első járműtípusokat, amelyek 1973-ig közlekedtek.

fortepan_28418-135756.jpg

Andrássy út, a Millenniumi földalatti Dózsa György (Aréna) úti állomásának építése, 1895. (Fotó/Forrás: Fortepan / Fortepan)

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója a kiállítás megnyitóján kiemelte: az 1896-ban átadott MillFAV a világ első elektromos hajtású felszín alatt futó vasútja volt, amelyet több olyan újdonsággal is felruházták, mint a kétoldali vezetőfülke vagy az alacsonypadlós kivitel, ami akkor még nem volt jellemző. A kiállítást úgy jellemezte, hogy a látogatók az építés érdekességei mellett több újdonságot is megtudhatnak a földalatti vasútról, mint például azt, hogy miért két színűek a járművek.

Emlékeztetett arra is, hogy az 1800-as évek végének időszaka a mai Budapest születésének korszaka volt, akkoriban a világ élvonalába tartoztunk az új közlekedési eszközök bevezetésével.

1870-ben adták át a Siklót, amely szintén a világörökség része, pár évvel később a fogaskerekű, harmadikként a világon, és szintén az első között 1887-ben indult meg Budapesten a villamosközlekedés.

Hozzátette azt is, hogy a BKV nagy becsben tartja a régi járműveket és folyamatosan bővül a nosztalgiaflotta.  

fortepan_3736-135752.jpg

Deák Ferenc tér, Millenniumi Földalatti Vasút állomása. 1956. (Fotó/Forrás: Fortepan / UVATERV)

Földalatti Vasúti Múzeum 1975-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, s a kontinens első, 1896. május 2-án átadott földalattijának állít emléket. A kocsikkal szemközti vitrinsorban tárgyi emlékek, eredeti dokumentumok, így egyebek mellett tervrajzok, térképek, építési napló, fényképek és modellek mutatják be a földalatti vasút történetét az építéstől napjainkig.

Földalatti Vasúti Múzeum
Budapest, Deák tér, aluljáró
Nyitva: hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között

 

Fejléckép: A Millenniumi Földalatti Vasút az Állatkert felől tart a Hősök tere alá (bal oldali közlekedés). 1954 / Fotó: Fortepan / Fortepan

 

 

 

 

 

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Plusz Kőfeszt

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Plusz ajánló

Ami a nyárból még hátra van: megjelent a Fidelio augusztusi száma!

Augusztusra is segítünk változatos programokkal megtölteni a nyarat. Ingyenes programmagazinunk legújabb számát megtalálod az ismert terjesztési pontokon!
Plusz hír

Jankovics Marcell ihlette grafikával készült számítógépes játék a magyar népmesékből

A Behind the Beyond nevű videójáték a magyar népmesékből inspirálódva kínál izgalmas kikapcsolódást a játékosoknak, miközben megismertet a magyar folklór jellemző elemeivel.
Plusz ajánló

Gödör Camp fesztivállal jön az újranyíló Gödör

Sajtótájékoztatóval egybekötött épületbejárást tartott a szeptemberben újranyíló Gödör Klub, új nevén Gödör Underground. Az őszi klubnyitást megelőző nyári, hatnapos, Balaton-felvidéki fesztiváljuk, a Gödör Camp programját is ismertették.